Motorvejkryds Kliplev

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kliplev
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 2012

Op het motorvejkryds Kliplev in het zuiden van Denemarken kruist de E45 de Primærrute 8, ook wel bekend als de Sønderborgmotorvejen. Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het nabijgelegen dorp Kliplev, dat ten zuidoosten van het knooppunt ligt. Er is al een aansluiting die ook Kliplev heet.

Configuratie

Het motorvejkryds Kliplev wordt vormgegeven als een trompetknooppunt, waarbij de 2x2 E45 van Kolding naar Flensburg de doorgaande richting vormt. De 2x2 Primærrute 8 begint hier en loopt oostwaarts naar Sønderborg. Het knooppunt ligt direct ten noorden van de bestaande aansluiting Kliplev. Het knooppunt ligt op circa 33 meter boven zeeniveau in glooiend gebied met wat bos.

Geschiedenis

De E45 is ter plekke reeds in 1978 opengesteld, langs Aabenraa tot de Duitse grens. De Primærrute 41 verwerkte altijd het doorgaande verkeer naar Sønderborg vanuit het noorden, en de oude Primærrute 8 deed dit vanuit het zuiden.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 25.400 voertuigen ter hoogte van het toekomstige knooppunt.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel