Motorvejkryds Kongens Lyngby

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kongens Lyngby
Kruisende wegen
Type klaversplitsing
Opengesteld 1963-1974

Het motorvejkryds Kongens Lyngby is een knooppunt in Denemarken, gelegen bij de hoofdstad København. Hier kruist de Motorring 3, bestaande uit de E47 en E55 de Primærrute 19, ook wel bekend als de Helsingørmotorvejen en de Sekundærrute 201, ook wel bekend als de Lyngby Motorvejen. Het is het meest complexe en afwijkende knooppuntvorm in Denemarken.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar Kongens Lyngby, een kleine voorstad die ten noorden van het knooppunt ligt. Een meer gangbare naam is Kgs. Lyngby. Kongens betekent "koning".

Configuratie

Het motorvejkryds Kongens Lyngby is afwijkend vormgegeven en bestaat feitelijk uit drie verdeelpunten, waarvan twee splitsingen en een kwart deel van een klaverblad. Het knooppunt is incompleet, men kan niet vanaf København naar Brøndby en vice versa. Men moet daarvoor twee nabijgelegen aansluitingen en het onderliggend wegennet gebruiken. De nummer- en naamsituatie rond het knooppunt is complex. De 2x3 Motorring 3 begint hier en verloopt om København. Dit deel heeft de nummers E47 en E55. Richting het noorden gaat dit over in de 2x3 E47 naar Helsingør, maar dit deel wordt ook genummerd als de Primærrute 19, die verder København inloopt. De schakel vanuit København naar Helsingør is genaamd Helsingørmotorvejen. Naar het noordwesten verloopt de Sekundærrute 201, een korte snelweg die ook de Lyngbymotorvejen heet. Om het nog complexer te maken vormt de Helsingørmotorvejen niet een doorgaande richting, maar verloopt via een TOTSO. De Primærrute 19 uit København gaat fysiek over in de Sekundærrute 201. De verbinding tussen beide delen van de Helsingørmotorvejen telt 2x2 rijstroken en is 1,5 kilometer lang. In het knooppunt zit ook een op- en afrit naar de Brogårdsvej ingebouwd, maar alleen van en naar Helsingør. Het knooppunt ligt in een dichtbebouwde omgeving op circa 32 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De geschiedenis van het knooppunt is vrij divers. Reeds in 1956 werd de E47/E55 opengesteld tussen Gamle Holte en een toenmalige afrit ter hoogte van het knooppunt. Dit was het eerste stuk snelweg dat in Denemarken werd opengesteld. In 1963 werd de Sekundærrute 201 opengesteld tussen de Jærgersborgvej en het knooppunt. In 1966 werd het eerste deel van de Motorring 3 opengesteld ter hoogte van het knooppunt tot aan de Buddingevej. Vanaf dat moment was er sprake van een knooppunt. In 1974 werd de Primærrute 19 als inprikker van København opengesteld met 2x3 rijstroken en was het knooppunt voltooid.

In 1997 is de E47/E55 ten noorden van het knooppunt naar 2x3 rijstroken verbreed. De Lyngbymotorvejen verliep oorspronkelijk over het gehele tracé van de Sekundærrute 201, plus het deel van de Primærrute 19 verder naar København. In 2005 is het zuidelijke deel ten zuiden van het knooppunt hernoemd naar de Helsingørmotorvejen. In 2008 is de Motorring 3 naar 2x3 rijstroken verbreed. Op 3 augustus 2012 opende een nieuwe verbindingsweg vanuit København richting de Motorring 3 naar het zuiden.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden er dagelijks 77.200 voertuigen over de E47/E55 ten noorden van het knooppunt. De Motorring 3 verwerkte 73.000 voertuigen ten westen ervan, en de Primærrute 19 verwerkte 62.500 voertuigen ten zuiden van het knooppunt. Als laatste verwerkte de Sekundærrute 201 30.000 voertuigen per etmaal.

Ter hoogte van het knooppunt wisselen veel verkeersstromen, en vanwege de uitgestrektheid van het knooppunt zijn ook intensiteiten binnen het knooppunt bekend. De E47/E55 telt 45.400 voertuigen op het doorgaande deel ter hoogte van het knooppunt. En de verbindingsweg van de Helsingørmotorvejen vanuit København naar Helsingør en vice versa verwerkte 59.700 voertuigen.[2]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel