Motorvejkryds Rødovre

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Rødovre
Rodovre.png
Kruisende wegen E47-DK.svgE55-DK.svgPR17.svg
Type half-ster
Opengesteld 2011

Het motorvejkryds Rødovre is een knooppunt in Denemarken, vormgegeven als een half sterknooppunt. Hier kruist de Motorring 3, bestaande uit de E47 en E55 de Primærrute 17, ook wel bekend als de Frederikssundsmotorvejen.

Naamgeving

Het knooppunt wordt vernoemd naar de nabijgelegen voorstad Rødovre, die ten oosten van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het motorvejkryds Rødovre is vormgegeven als een half sterknooppunt, vergelijkbaar met enkele andere knooppunten in de regio København, zoals Vallensbæk en Taastrup. De Motorring 3, bestaande uit de E47 en E55 vormt de doorgaande verbinding met 2x3 rijstroken langs København. De Primærrute 17, ook wel bekend als de Frederikssundsmotorvejen, begint hier. In het knooppunt is ook een aansluiting naar de Jyllingevej verwerkt, die echter niet vanuit alle richtingen te bereiken is, namelijk niet van en naar Frederikssund, maar hiervoor is langs de Primærrute 17 een aparte aansluiting aangelegd ter hoogte van de Nørdre Ringvej (O3). Het knooppunt ligt in stedelijk gebied op circa 19 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De aanleg van het knooppunt begon in 2009. Op 18 december 2011 is het knooppunt opengesteld, evenals de Primærrute 17. De openstelling was ruim een jaar voor op schema.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 74.500 voertuigen ten zuiden en 77.300 voertuigen ten noorden van de huidige aansluiting met de Jyllingevej. De intensiteit van de huidige Jyllingevej is niet bekend, maar zal circa 30.000 voertuigen bedragen.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel