Motorway 6 (Thailand)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thailand 6 toll.svg
Thailand Route 6 map.png
Motorway 6
Begin Ayutthaya
Einde Nakhon Ratchasima
Lengte 196 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Motorway 9 (Bangkok Ring Road)

Afslagsymbool.svg1 Wang Noi

Afslagsymbool.svg2 Nong Khae

Afslagsymbool.svg3 Saraburi

Afslagsymbool.svg4 Kaeng Khoi

Afslagsymbool.svg5 Muaklek

Afslagsymbool.svg6 Pakchong

Afslagsymbool.svg7 Sikhio

Afslagsymbool.svg8 Kham Thale So

Afslagsymbool.svg9 Nakhon Ratchasima

De Motorway 6 (Thai: ทางหลวงพิเศษหมายเลข 6), ook bekend als de Northeast Motorway (Thai: ทางหลวงพิเศษสายตะวันออกเฉียงเหนือ) of Korat Motorway is een in aanleg zijnde motorway in Thailand. De autosnelweg zal in eerste instantie van Ayutthaya naar Nakhon Ratchasima verlopen over een lengte van 196 kilometer, maar moet uiteindelijk naar de grens met Laos bij Mueang Nong Khai over een afstand van 535 kilometer.

Routebeschrijving

De Motorway 6 begint ten noorden van Bangkok op een knooppunt met de Motorway 9, ter plekke heeft de autosnelweg twee takken, naar de westring en oostring van Bangkok. De autosnelweg voert dan in noordoostelijke richting naar Saraburi. Dit deel voert door vlak terrein, dat vrij dichtbevolkt is. De autosnelweg verloopt op enige afstand parallel aan de Highway 2. De autosnelweg voert daarna ten zuiden van Saraburi langs, waar het op twee ruim 7 kilometer lange viaducten ligt. De omgeving wordt hier wat heuvelachtiger, maar de Motorway 6 slingert rond de heuvelruggen.

De autosnelweg voert dan een stuk oostwaarts, eerst ten zuiden van Highway 2, later als twee lange viaducten van meer dan 8 kilometer boven Highway 2. Op dit punt passeert men een nauwe vallei die gevuld wordt door een stuwmeer. Hierna komt men weer in vlak terrein en voert de Motorway 6 ten noorden van Highway 2 tot aan de stad Nakhon Ratchisima. De autosnelweg eindigt daar op de Highway 204, die de bypass van Nakhon Ratchisima vormt.

Geschiedenis

De voorganger van de Motorway 6 is de Highway 2, een moderne autoweg met grotendeels 2x2 rijstroken die in de jaren '50 met steun van de Verenigde Staten is aangelegd. Dit is een moderne weg die tegenwoordig 2x3 rijstroken telt, deels met frontage roads en ongelijkvloerse kruisingen.

Naamgeving

Korat of Khorat is een volksnaam voor de stad Nakhon Ratchasima.

Toekomst

De bouw van de Motorway 6 begon op 3 augustus 2016.[1] Dit deel bestaat uit twee deeltrajecten, een 103 kilometer lang deel vanaf Ayutthaya naar Pak Chong, en een 93 kilometer lang traject verder van Pak Chong naar Nakhon Ratchasima. Van 9 tot 19 april 2021 is een 35 kilometer lang deel tussen Nong Sarai en Sikhio tijdelijk open geweest vanwege een feestdag.[2][3][4] Van 29 december 2021 tot 4 januari 2022 was de snelweg opnieuw tijdelijk open rond nieuwjaar.[5] Eind juli 2022 was de snelweg opnieuw tijdelijk open tijdens een vakantieuittocht.[6] Een volledige openstelling wordt pas medio 2023 verwacht.

Rond het stuwmeer Lam Takhong bestaat de snelweg uit lange viaducten. Aan de zuidkant ligt een circa 8.650 meter lang viaduct, aan de noordkant een circa 8.700 meter lang viaduct. Tussen beide viaducten ligt de snelweg slechts 300 meter op een talud. Op de bypass langs Saraburi liggen ook twee circa 7.300 meter lange viaducten naast elkaar.

Tol

De snelweg wordt een tolweg.

Referenties

Flag of Thailand.svg Expressways en motorways in Thailand Flag of Thailand.svg

Highway 1Highway 3Motorway 6Motorway 7Motorway 9 - Ring BangkokHighway 31Highway 35Motorway 81Motorway 82Highway 338

Bang Na ExpresswayBang Sue - Taling Chan ExpresswayChalong Rat ExpresswayNakhon ExpresswaySirat ExpresswayUttaraphimuk Elevated Tollway (Don Mueang Tollway)