Mount Baker Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mount Baker Tunnel
Kruist Seattle
Lengte 1.040 meter
Openstelling 1940
Intensiteit 145.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Mount Baker Tunnel is een tunnel in de Verenigde Staten, gelegen in de stad Seattle. De tunnel is onderdeel van de Interstate 90 en is iets meer dan 1 kilometer lang.

Kenmerken

De Mount Baker Tunnel is een driebuizige tunnel met 8 rijstroken van de Interstate 90. De hoofdrijbanen voeren door twee tunnelbuizen, maar aan de zuidzijde is nog een derde buis voor invoegend verkeer vanaf Rainier Avenue richting oosten. De eigenlijke bergtunnel is slechts 440 meter lang, maar de tunnel is aan de westzijde verlengd met een overkapping. I-90 telt 2x4 rijstroken door de tunnel. Aan de oostzijde sluit de Mount Baker Tunnel aan op de Interstate 90 Floating Bridges over het Lake Washington.

Geschiedenis

De eerste tunnel opende in 1940 voor het verkeer en was aangelegd als een tweebuizige tunnel met 2x2 rijstroken, onderdeel van de eerste pontonbrug over het Lake Washington. Deze tunnel was 440 meter lang en ligt thans aan de zuidzijde van het tunnelcomplex. In de jaren '60 werd verkeerssignalering toegepast om wisselstroken mogelijk te maken met tegenverkeer in elk van de buizen, met 3 rijstroken richting Seattle in de ochtend en 3 rijstroken richting oosten in de middag.

Begin jaren '90 werd een derde buis aangelegd om op de tweede drijvende brug over het Lake Washington aan te sluiten. Tevens werd de tunnel verlengd aan de westzijde tot ruim 1 kilometer. Dit project was in 1993 voltooid. Er was toen een wisselbaan (express lanes) door de Mount Baker Tunnel en over de drijfbruggen. In 2017 zijn de express lanes vervangen door een set van HOV lanes op de hoofdrijbanen, waarmee de totale capaciteit gelijk bleef. De express lanes zijn daarna tot 2023 heringericht tot een lightrailverbinding, met een station bij het westelijk portaal.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 145.000 voertuigen door de tunnels.

Referenties


Bruggen en tunnels in Seattle

Alaskan Way ViaductEvergreen Point Floating BridgeHood Canal BridgeInterstate 90 Floating BridgesShip Canal BridgeSpokane Street ViaductTacoma Narrows BridgeWest Seattle Bridge

Alaskan Way Viaduct replacement tunnelBattery Street TunnelMount Baker Tunnel