Mount Lindesay Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AUROUTE13.png
Mount Lindesay Highway map.png
NR 13
Begin Brisbane
Einde Woodenbong
Lengte 129 km
Route

Centrum.svg Brisbane

Knooppuntsymbool.svg Logan Motorway

Afslagsymbool.svg Brown Plains Road

Afslagsymbool.svg Grand Plaza Drive

Afslagsymbool.svg Middle Road

Junction.svg Green Road

Afslagsymbool.svg Crest Road / Park Ridge Road

Afslagsymbool.svg Stoney Camp Road

Afslagsymbool.svg Chambers Flat Road

Centrum.svg Jimboomba

Centrum.svg Beaudesert

Centrum.svg Woodenbong

De Mount Lindesay Highway is een highway in Queensland, Australië. De weg vormt een noordzuidroute in het zuidoosten van de staat, vanaf Brisbane tot aan Woodenbong aan de grens met New South Wales. De weg is 129 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Mount Lindesay Highway verbindt Brisbane met de bergpas op Mount Lindesay op de grens met New South Wales. In de suburbs van Brisbane is het deels een freeway.

De weg begint als urban arterial in de suburb Moorooka. De weg telt overwegend 2x2 rijstroken en heeft een hele serie verkeerslichten door de zuidelijke voorsteden van Brisbane voordat een knooppunt met de Logan Motorway volgt. De weg vormt dan zelf een freeway met 2x2 rijstroken, parallelwegen en een aantal complexe aansluitingen. Ten zuiden van Green Road is de weg wel ongelijkvloers, maar is niet overal als autosnelweg uitgebouwd. Het hoogwaardig uitgebouwde deel eindigt in de exurb Munruben, ruim 30 kilometer ten zuiden van het centrum van Brisbane.

De Mount Lindsay Highway is daarna een tweestrooks weg en passeert nog door enkele grotere dorpen als Jimboomba en Beaudesert, waarna het gebied dunbevolkt wordt. De weg voert naar het gebergte op de grens met New South Wales. Mount Lindesay is een markante 1.177 meter hoge berg. De weg gaat over een circa 470 meter hoge bergpas. Aan de zijde van New South Wales gaat de Summerlandway (B91) verder naar Woodenbong.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk onderdeel van de New England Highway en verwerkte doorgaand verkeer tussen Sydney en Brisbane. In 1954 werd de New England Highway veel westelijker geleid via Wallangarra.

Het deel tussen de Logan Motorway en Middle Road was oorspronkelijk een 3 kilometer lange snelweg langs het Grand Plaza Shopping Centre. Onduidelijk is wanneer dit is aangelegd, in elk geval voor 2003. De aansluiting op Middle Road was een groot kruispunt. In 2005 is dit kruispunt ongelijkvloers gemaakt waardoor de snelweg werd verlengd tot Green Road.

Zuidelijker is vermoedelijk rond 2003 de ongelijkvloerse kruising met Stoney Camp Road aangelegd. Tussen 2007 en 2009 is het 4 kilometer lange deel van Green Road tot Stoney Camp Road opgewaardeerd tot autosnelweg. In 2012 opende de ongelijkvloerse aansluiting met Chambers Field Road / Crowson Lane, waarna alleen nog het kruispunt met Green Road van verkeerslichten voorzien was.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 31.000 tot 35.000 voertuigen door de zuidelijke suburbs van Brisbane, piekend op 45.000 voertuigen ten zuiden van de Logan Motorway. Dit daalt geleidelijk naar 22.000 voertuigen bij Jimboomba en 9.500 voertuigen tot Beaudesert. Zuidelijker rijden 2.000 voertuigen tot Rathdowney en 800 voertuigen tot de grens met New South Wales.[1]

Referenties

  1. traffic census data | Queensland Government Data
Hoofdwegen en autosnelwegen in Queensland

Autosnelwegen: Airport LinkBruce HighwayCairns Southern MotorwayCentenary FreewayClem Jones TunnelCoomera ConnectorDouglas Arterial RoadGateway MotorwayInner City BypassIpswich MotorwayLegacy WayLogan MotorwayPacific MotorwayPort of Brisbane MotorwayRiverside ExpresswaySmith Street MotorwaySouth East FreewaySunshine MotorwayToowoomba Second Range CrossingWestern Freeway

Hoofdwegen: Balonne HighwayBarkly HighwayBarwon HighwayBrisbane Valley HighwayBruce HighwayBurnett HighwayCapricorn HighwayCarnarvon HighwayCunningham HighwayD'Aguilar HighwayDawson HighwayFlinders HighwayGore HighwayGregory HighwayKennedy HighwayLandsborough HighwayLeichhardt HighwayMitchell HighwayMoonie HighwayMount Lindesay HighwayNew England HighwayPalmerston HighwayPeak Downs HighwayWarrego Highway