Mozambique

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Mozambique.svg
Moçambique
Mozambique.png
Hoofdstad Maputo
Oppervlakte 801.590 km²
Inwonertal 24.692.000
Lengte wegennet 5.685 km
Lengte snelwegennet 8 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Auto-Estrada
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode MOC

Mozambique is een groot land in het zuiden van Afrika. Het land ligt aan de oostkust en is circa 20 keer zo groot als Nederland en telt ruim 24 miljoen inwoners. De hoofdstad is Maputo.

Inleiding

Mozabique omvat een fors deel van de oostkust van het zuiden van Afrika, en ligt aan de Straat Mozambique, die het van Madagaskar scheidt. Naar het noorden grenst het land aan Tanzania, in het westen aan Malawi, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika en in het zuiden aan Swaziland. De hoofdstad Maputo ligt in het zuiden van het land, andere grotere steden zijn Beira, Chimoio, Tete en Quelimane in het midden van het land. Het zuiden van Mozambique is voornamelijk vlak, en omvat de delta van de Limpopo. Door het midden stroomt de rivier de Zambezi, noordelijker is het land wat heuvelachtiger met geïsoleerde bergketens. De Monte Binga is met 2.436 meter het hoogste punt. Mozambique meet 1.700 kilometer van noord naar zuid en maximaal 1.150 kilometer van oost naar west, alhoewel grote delen smaller zijn, tot 200 kilometer tussen Malawi en de kust.

Mozambique was tot 1975 een Portugese kolonie, waarna direct een burgeroorlog losbarstte die in 1992 werd gestaakt. Het land is een democratie en een stabiel land. Mozambique is één van de armste landen ter wereld met een inkomen van $ 900 per inwoner. De economische groei is afhankelijk van de weersomstandigheden, cyclonen komen soms aan land. In Mozambique wordt het Portugees wijdverbreid gesproken.

Wegennet

In Mozambique rijdt men links, wat opvallend is omdat het nooit een Britse kolonie is geweest. Het wegennet is zeer beperkt, er is één lange noord-zuidroute vanaf Maputo tot bij de grens met Tanzania die de meeste grotere plaatsen aandoet en 2.630 kilometer lang is. Grote delen van deze route zijn echter onverhard. Het aantal oost-westwegen is beperkt, de belangrijkste loopt vanaf Maputo naar de grens met Zuid-Afrika. Een andere oost-westas loopt vanaf de havenstad Beira naar de grens met Zimbabwe. Tevens loopt er een weg vanuit de regio Quelimane naar het zuiden van Malawi, en een doorgaande route van Blantyre in Malawi naar Harare in Zimbabwe doorkruist het noordwesten van Mozambique.

In het verleden waren er vrijwel geen verbindingen tussen het noorden en zuiden van Mozambique, de rivier de Zambezi splitste het land in tweeën. In 1934 opende de Ponte Dona Ana bij Mutarara, dit was oorspronkelijk alleen een spoorbrug. Met een lengte van 3,7 kilometer was het lange tijd de langste brug van het land. De brug raakte in de jaren '80 tijdens de burgeroorlog beschadigd en is begin jaren '90 met steun van de Verenigde Staten herbouwd en omgevormd tot een smalle verkeersbrug, de eerste over de Zambezi in het oosten van het land.

In 1968 opende de Ponte Samora Machel over de Zambezi bij Tete, dit is een middelgrote hangbrug en was de eerste verkeersbrug over de Zambezi in Mozambique. Dit was circa 25 jaar lang de enige wegbrug over de Zambezi in Mozambique, tot de herbouwde Ponte Dona Ana opende. Tussen 2005 en 2009 is als onderdeel van de EN1 de Ponte Armando Emílio Guebuza over de Zambezi bij Caia aangelegd. De brug opende op 1 augustus 2009 voor het verkeer, dit was de eerste brug dichter bij de kust. Tussen 2011 en 2014 is bij Tete de Ponte Kassuende aangelegd, 6 kilometer stroomafwaarts van de Ponte Samora Machel. Deze kokerbrug opende op 12 november 2014 voor het verkeer.

Er is één autosnelweg in Mozambique, een 8 kilometer lange tolweg[1][2][3] door het westen van Maputo. Het wegennet in Maputi is relatief ontwikkeld, bijna alle wegen en straten zijn verhard. De belangrijkste wegen zijn met 2x2 rijstroken uitgebouwd. Buiten het centrum en de oudere wijken zijn wel bijna alle wegen onverhard. Op 11 november 2018 opeonde een hangbrug over de baai van Maputo, dit was bij openstelling de grootste overspanning in Afrika.[4][5]

Wegnummering

Het wegnummersysteem van Estrada Nacionales omvat feitelijk alleen het zuiden van Mozambique. Ze worden afgekort met "EN" en hebben één cijfer, van 1 t/m 9. De Estrada Regional heeft drie cijfers, en liggen voornamelijk in het noorden. De hoofdroute naar het noorden is ten noorden van de Zambezi geclassificeerd als een regionale weg met diverse drie-cijferige nummers.

Routes

  • EN1 Maputo - Matondo: 1.250 km
  • EN2 Maputo - Boane: 40 km
  • EN3 ?
  • EN4 Maputo - Ressano Garcia (gr. Zuid-Afrika): 90 km
  • EN5 Boane - Naamacha (gr. Swaziland): 50 km
  • EN6 Beira - Chimoio - Vila de Manica (gr. Zimbabwe): 290 km
  • EN7 Quelimane - Milange (gr. Malawi): 340 km
  • EN8 Nacala - Nampula - Mandimba (gr. Malawi): 690 km
  • EN9 ?

Bewegwijzering

In Mozambique worden zowel blauwe[6] als groene borden[7] gebruikt, naar Brits model. Er bestaan ook afstandsborden.[8][9] Wegmarkeringen zijn geel en wit, met gele kantmarkeringen en witte middenmarkering[10][11], het tegenovergestelde van dat in de Verenigde Staten. Rivieren worden duidelijk aangegeven.[12]

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan