Knooppunt Muiderberg

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Muidenberg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muiderberg
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 1977

Het knooppunt Muiderberg is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als aangepast trompetknooppunt. Het knooppunt ligt ten zuiden van Almere in de provincie Noord-Holland. Hier begint de A6 op de A1.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het dorp Muiderberg, dat 1 kilometer ten noorden van het knooppunt ligt. Muiderberg is een duidelijke verheffing in het landschap en ligt enkele meters hoger dan de omgeving.

Configuratie

Het knooppunt Muiderberg is vormgegeven als een aangepast trompetknooppunt met een splitsing. Het knooppunt heeft vanwege splitsing en samenvoeging van de A1 en A6 geen dominante doorgaande richting. Vanaf Amsterdam splitst de A1 zich in drie rijstroken links naar de A6 richting Almere en 3 rijstroken rechts naar de A1 richting Amersfoort. In de tegengestelde richting voegen 3 rijstroken vanuit Amersfoort links samen met 3 rijstroken vanuit Almere rechts. Tevens splitst de wisselbaan zich naar de A1 en A6, waarbij de wisselbaan 2 rijstroken behoudt van de A1 naar de A6. De verbindingen van Amersfoort naar Almere en vice versa zijn van ondergeschikt belang. Vanaf Almere richting Amersfoort is er een lus via het trompetgedeelte van het knooppunt, terwijl er in de tegengestelde richting een enkelbaans verbindingsweg is.

Het knooppunt is even ten noorden van het Naardermeer gelegen. Het dichtstbijzijnde dorp is Hakkelaarsbrug en het dorp Muiderberg ligt iets noordelijker. Markant is de Zandhazenbrug direct ten westen van het knooppunt. Dit is een grote stalen boogbrug van de spoorlijn Amsterdam - Lelystad die de A1 schuin kruist. De brug overspant 15 rijstroken met één grote overspanning. Parallel aan de A1 en binnen het knooppunt is de Naardervaart gelegen, waar de A6 overheen gaat.

Geschiedenis

Oorspronkelijk ontwerp knooppunt Muiderberg. Tekening Rijkswaterstaat
Het oorspronkelijke knooppunt Muiderberg in de periode 1994-2016.

In 1954 werd begonnen met de aanleg van de A1, waarna op 26 juli 1955 de eerste rijbaan vanaf Hakkelaarsbrug (bij het huidige knooppunt) tot Naarden-West opengesteld kon worden. Op 30 november 1957 volgde de eerste rijbaan tot aan Muiden. Op 1 juni 1958 opende de tweede rijbaan en was de A1 een feit tussen Muiderslot en Naarden-West.[1] In het kader van de aanleg van rijksweg 6 was een bijzonder vlinderdas-knooppunt voorzien voor knooppunt Muiderberg. Omdat het wegvak tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Muiderberg voorlopig nog niet zou worden aangelegd en er bezuinigd moest worden, werd het knooppunt zo minimaal mogelijk aangelegd. Volstaan werd met één van de twee kunstwerken voor de hoofdrijbanen van de A6, waarop provisorisch een trompetaansluiting op de A1 werd gerealiseerd.

Op 22 december 1968 opende het eerste deel van de A6 tot aan Muiderzand. Op 4 september 1972 opende de A1 westwaarts tot aan het knooppunt Diemen. Op 26 oktober 1977 was het knooppunt Muiderberg in alle richtingen opengesteld.[2] In 1985 is de verbindingsweg vanaf Almere richting Amsterdam naar 2 rijstroken verbreed. Op 27 oktober 1993 opende de wisselstrook en werd de A6 verbreed naar 2x3 rijstroken tussen het knooppunt Muiderberg en Almere-Stad-West. Op 26 september 1994 werd de wisselstrook opengesteld voor alle verkeer, waarmee de carpoolfunctie kwam te vervallen.

De wisselstrook tussen het knooppunt Muiderberg en het knooppunt Diemen is tot mei 2011 verbreed naar twee rijstroken. Tevens is een spitsstrook tussen Muiderslot en Almere-Stad-West aangelegd, zodat 4 rijstroken richting Almere beschikbaar zijn in de spits.[3]

Aanpassingen in het kader van SAA

Het toekomstige knooppunt Muiderberg
De reconstructie van het knooppunt Muiderberg in april 2017.

Dit waren echter kortetermijnmaatregelen. In het kader van de planstudie Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA) zijn procedures doorlopen om de A1 en A6 drastisch te verbreden. Omdat in 2008 was besloten dat een verlenging van de A6 tot aan het knooppunt Holendrecht niet door ging, moesten de bestaande snelwegen verbreed worden om de bevolkingsgroei van Almere op te vangen. De A1 is daarom tussen het knooppunt Diemen en het knooppunt Muiderberg verbreed naar 2x5 rijstroken plus twee wisselstroken, zodat in de spitsrichting 7 rijstroken beschikbaar zijn. De A6 is tussen het knooppunt Muiderberg en Almere verbreed naar 2x4 rijstroken plus twee wisselstroken, zodat op de A6 in de spitsrichting 6 rijstroken beschikbaar zijn.[4] Begin 2010 is het ontwerp-tracébesluit ter inzage gelegd en op 21 maart 2011 volgde het definitieve tracébesluit, dat op 4 januari 2012 onherroepelijk werd,[5] waarna de uitvoering tussen 2013 en 2017 plaatsvond. De verwachte intensiteit op de A1 in 2030 is 310.000 voertuigen per dag.

Het knooppunt Muiderberg is als onderdeel van dit project aangepast. Verkeer uit de richting Amsterdam voegt nu met 3 rijstroken links uit richting Almere, terwijl de A1 rechts uitvoegt met 3 rijstroken richting Amersfoort. In de andere richting voegen 3 rijstroken vanuit Almere rechts in naast de 3 rijstroken uit Amersfoort. Op het knooppunt liggen sindsdien 2x3 rijstroken voor de rechtdoorrichting van de A1, waarvan de rechter rijstrook uitvoegt richting een verzorgingsplaats. Daarnaast komt er een rijbaan met twee wisselstroken die vanuit Amsterdam richting Almere, of vanuit Amersfoort richting Amsterdam gebruikt kan worden. Verder ligt naast de A6-A1 aan de noordkant een tweestrooks busstrook. Ten westen van het knooppunt liggen in de uiteindelijke situatie in totaal 16 rijstroken. Voor de uitbreiding van de A1 is de spoorbrug vervangen door een grotere boogbrug, die de Zandhazenbrug heet. De brug werd op 26 augustus 2016 voor het treinverkeer in gebruik genomen. Op 1 mei 2017 veranderde de situatie vanuit Amsterdam. Daarbij is de splitsing naar Almere en Amersfoort omgedraaid. Oorspronkelijk moest verkeer naar de A6 richting Almere rechts uitvoegen. Dit is bij de reconstructie gewijzigd. Het knooppunt is in deze richting aangepast tot een splitsing met 3 rijstroken links naar de A6 en 3 rijstroken rechts naar de A1. De reconstructie van het knooppunt Muiderberg was in juni 2017 gereed.[6] Op 4 oktober 2017 opende de wisselbaan voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2016 int. 2019
Muiden - Muiderberg 189.800 169.600 173.400 232.400
Muiderberg - Naarden 113.800 114.300 119.800 147.800
Muiderberg - Muiderberg 96.700 101.900 105.300 132.700

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenDrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich