Muldebrücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muldebrücke
BAB14.png
Muldebrücke Nerchau.jpg
Overspant Mulde
Rijstroken 2x2
Totale lengte 342 meter
Hoofdoverspanning 72 meter
Hoogte brugdek 24 meter
Openstelling 07-10-1971
Verkeersintensiteit 42.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Muldebrücke Nerchau is een Talbrücke in Duitsland, gelegen in de A14 bij Grimma in Sachsen. De brug over spant de Mulde.

Kenmerken

De Muldebrücke is een 342 meter lange liggerbrug met zes velden. De hoofdoverspanning bedraagt 72 meter. De brug bestaat uit twee naast elkaar gelegen overspanningen. De brug heeft vijf betonnen pijlers en stalen liggers, met een betonnen dek. De pijlers zijn tussen 5 en 24 meter hoog. De brug telt 2x2 rijstroken met vluchtstroken en de brug is gelegen in een S-bocht over het niet al te diepe dal van de rivier de Mulde, net ten oosten van het stadje Grimma. De A14 van Leipzig naar Dresden gaat er overheen.

Geschiedenis

De brug is gebouwd als onderdeel van de eerste Autobahn die door de regering van de DDR werd aangelegd. In 1967 werd besloten tot de bouw van de Autobahn tussen Leipzig en Nossen. Beide brugoverspanningen werden simultaan gebouwd, eerst kwam de noordelijke brughelft gereed, daarna de zuidelijke. Het was de eerste brug in de DDR die met de uitschuifmethode werd gebouwd.[1]

De brug heeft twee pijlers die in de oever van de Mulde staan. Bij overstromingen in 2002 was erosie rond de pijlers een probleem.

Toekomst

Al in 2007 werd besloten om de brug volledig te vervangen. Uit inspecties bleek dat de brug in slechte conditie verkeerde. Er was echter geen hoge prioriteit aan gekoppeld en in 2010-2011 is de brug nog gerenoveerd om de levensduur te verlengen.

De nieuwe brug wordt iets langer dan de oude brug, met een lengte van 361 meter. De nieuwe brug behoudt 2x2 rijstroken met vluchtstroken.[2] Op 29 juni 2020 is een Planfeststellungsbeschluß vastgesteld voor de vervanging van de brug. De nieuwe brug is een stalen liggerbrug op betonnen pijlers. De hoofdoverspanning wordt vergroot van 72 naar 106,5 meter. Daarmee wordt voorkomen dat pijlers in de oever van de rivier de Mulde noodzakelijk zijn. De bouw van de nieuwe brug begon op 17 oktober 2022.[3][4][5] Bij aanvang van de bouw was een openstelling van de eerste brughelft eind 2024 en de tweede eind 2027 gepland. De kosten waren op dat moment geraamd op € 81 miljoen. Bij de bouw wordt eerst een nieuwe brughelft naast de bestaande brug gebouwd, waarna het volledige verkeer wordt overgezet op deze nieuwe brughelft, vervolgens de brug gesloopt wordt en uiteindelijk het nieuwe brugdek zijwaarts verschoven. Deze methode is veel toegepast in Duitsland.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 42.000 voertuigen van de brug gebruik.

Referenties