Mumbai

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietfoto van Mumbai.

Mumbai (Hindi: मुंबई, voorheen: Bombay) is de grootste stad in India, gelegen aan de westkust in de staat Maharashtra. De stad zelf telt 12.478.000 inwoners, en de stedelijke agglomeratie telt 20.748.000 inwoners. Mumbai is daarmee één van de grootste steden ter wereld.

Inleiding

Mumbai is gelegen aan de westkust van India, in de staat Maharashtra. De stad is gelegen op een schiereiland dat zuidwestwaarts de Indische Oceaan inloopt. Daarnaast liggen voorsteden ook langs de omliggende kuststreek. In het noorden van de stad ligt het Sanjay Gandhi National Park, een bebost berggebied dat onbebouwd is. De voorsteden zijn er omheen gegroeid. Het stedelijk gebied meet zo'n 50 bij 50 kilometer en is zeer dichtbevolkt, met name in de talrijke sloppenwijken. Ondanks de vele sloppenwijken is Mumbai de meest welvarende stad van India met een relatief grote middenklasse en elite. Mumbai heeft het grootste stedelijke GDP van zuid-Azië.

Mumbai is bekend van Bollywood, de Indiase filmindustrie. Het is daarom ook het centrum van de Indiase entertainment en ook het belangrijkste financiële centrum van het land. De stad heette oorspronkelijk Bombay, maar is in 1996 hernoemd naar Mumbai. Het inwonertal van Mumbai is explosief gestegen, van 6 miljoen begin jaren '70 tot ruim 12 miljoen in 2010. In Mumbai worden vele talen gesproken, het belangrijkst zijn het Marathi, Hindi, Gujarati en Engels. Het gebruik van Engels is wijdverbreid onder de opgeleide bevolking, een groot deel van de media zijn in het Engels. De luchthaven van Mumbai ligt midden in dichtbebouwd gebied, de luchthaven wordt omringd door sloppenwijken, met name aan de oostzijde.

Wegennet

Mumbai heeft een extreem onderontwikkeld wegennet voor een stad van deze omvang, en de congestie is extreem. Het verkeer verloopt op het schiereiland van Mumbai veelal zuidwaarts in de ochtend en noordwaarts in de middag.

Expressways & Freeways

De snelwegen van Mumbai worden expressways en freeways genaamd. Veel snelwegen lopen op viaducten. De Eastern Expressway vormt de primaire noord-zuidroute in en uit het centrum van Mumbai. Parallel daaraan verloopt de Eastern Freeway. De derde noord-zuidroute is de Western Expressway en de Western Freeway. Er zijn dus drie noord-zuidsnelwegen over het schiereiland van Mumbai. De capaciteit is echter met 2x2 tot 2x3 rijstroken beperkt. Bovendien zijn de meeste snelwegen naar westerse maatstaven substandaard, met een krap dwarsprofiel, lage maximumsnelheden, slecht ontworpen aansluitingen en vrijwel overal ontbrekende vluchtstroken.

De belangrijkste snelweg die vanaf Mumbai naar andere delen van India loopt is de Mumbai - Nashik Expressway (NH3) naar het noordoosten en de Mumbai - Pune Expressway (NE1) naar het zuidoosten. De Sion Panvel Expressway vormt een verbinding door de oostelijke voorsteden.

Iconisch is de Bandra-Worli Sea Link, een lange brug met een tuibrug met 2x4 rijstroken die onderdeel van de Western Freeway is. De Vashi Bridge is onderdeel van de Sion Panvel Expressway in het oosten van Mumbai.

Stedelijk wegennet

Het stedelijke wegennet wordt gekenmerkt door chaotisch verkeer. Het verkeer wordt veelal afgewikkeld op boulevards met 4 tot 6 rijstroken, soms breder bij grote kruispunten. De meeste kruispunten worden met verkeerslichten geregeld, maar sommige kruisingen zijn verkeerspleinen. De hiërarchie van het wegennet is matig en veel wegen zijn slecht ontworpen op het huidige gebruik. Mumbai heeft ongeveer 1.900 kilometer aan stadswegen.

Geschiedenis

De eerste snelweg van India is bij Mumbai aangelegd, en was de Mumbai - Pune Expressway die tussen 1998 en 2002 is aangelegd. Snel daarna zijn diverse stedelijke expressways aangelegd. De Bandra-Worli Sea Link is tussen 2000 en 2010 aangelegd. Het aantal voertuigen in Mumbai verdubbelde van 2002 tot 2012, van 1 naar 2 miljoen.

Referenties


Highways, Expressways & Freeways in Mumbai

Airport ExpresswayEastern ExpresswayEastern FreewayGhatkopar - Mankhurd Elevated RoadMumbai - Nashik ExpresswayMumbai - Pune ExpresswayMumbai Trans Harbour LinkSanta Cruz - Chembur Link RoadSion Panvel ExpresswayWestern ExpresswayWestern Freeway