Mumbai - Nagpur Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Nagpur - Mumbai Expressway map.png
?
Begin Mumbai
Einde Nagpur
Lengte 706 km
Route

Afslagsymbool.svg Padgha

Afslagsymbool.svg Igatpuri

Afslagsymbool.svg Bharvir Khurd

Afslagsymbool.svg Sinnar

Afslagsymbool.svg Shirdi / Kopargaon

Afslagsymbool.svg Vaijapur

Afslagsymbool.svg Khuldabad

Afslagsymbool.svg Aurangabad

Afslagsymbool.svg Jalna

Afslagsymbool.svg Deulgaon Raja

Afslagsymbool.svg Mehkar

Afslagsymbool.svg Malegaon Jahangir

Afslagsymbool.svg Shelu Bazar

Afslagsymbool.svg Karanja

Afslagsymbool.svg Ner

Afslagsymbool.svg Dattapur Dhamangaon

Afslagsymbool.svg Pulgaon

Afslagsymbool.svg Wardha

Afslagsymbool.svg industrial area

Rotonde.svg Nagpur Bypass

De Mumbai - Nagpur Expressway (Marathi: मुंबई–नागपूर द्रुतगती मार्ग), ook bekend als de Maharashtra Samriddhi Corridor (Marathi: महाराष्ट्र समृध्दी महामार्ग) is een expressway in India. De 706 kilometer lange autosnelweg verloopt oost-west door de staat Maharashtra tussen Mumbai en Nagpur.

Routebeschrijving

Mumbai - Nagpur Expressway.jpg

De autosnelweg begint aan de zuidkant van de grote stad Nagpur op de zuidelijke bypass en voert eerst een stukje zuidwaarts, vervolgens lange stukken westwaarts door het binnenland van de staat Maharasthra. De autosnelweg kent lange rechte stukken en verloopt door betrekkelijk vlak gebied, via Wardha en Karanja naar Aurangabad. Het land loopt naar het westen toe geleidelijk op van 250 tot 700 meter boven zeeniveau. De autosnelweg bypasst Aurangabad aan de noordzijde en verloopt vervolgens via Kopargaon en Sinnar naar het westen, daarbij de grotere stad Nashik ruim naar het zuiden bypassend.

Westelijk van Sinnar is het terrein bergachtiger. Dit traject is minder monotoon en biedt uitzicht op bergruggen tot 1200 meter hoogte. De snelweg voert rond enkele kleine stuwmeren en begint aan een wat meer slingerende route, ten zuiden van Igatpuri bevindt zich een forse afdaling in een circa 5 kilometer lange tunnel waarbij de snelweg daalt van 600 naar 300 meter boven zeeniveau. De autosnelweg voert daarna met een boog rond het stuwmeer van de Bhatsa Dam en nadert vervolgens de kustvlakte. Men benadert de metropool Mumbai vanaf het oosten, de snelweg eindigt dan bij de voorstad Bhiwandi op de NH 160, ongeveer 30 kilometer buiten de kern van Mumbai.

Geschiedenis

Een ander project met deze naam was de Nagpur - Mumbai Express Highway, dit was een upgrade van diverse wegen tussen Nagpur en Mumbai naar 2x2 rijstroken. Deze corridor verloopt via Aurangabad en Pune. Het is echter geen snelweg, maar een serie dubbelbaans wegen waar ook tol geheven wordt. Het project om de wegen tussen Nagpur en Mumbai te verdubbelen naar 2x2 rijstroken werd op 23 december 1998 goedgekeurd, alhoewel de bouw pas in 2002 begon. In 2011 was het deel tussen Aurangabad en Mumbai gereed. In 2015 was het deel tussen Nagpur en Aurangabad voltooid.[1] Deze weg is als een Maharashtra State Highway ontwikkeld, maar met de ontwerpeisen van een national highway gerealiseerd.

De eigenlijke Mumbai - Nagpur Expressway is ontwikkeld door de Maharashtra State Road Development Corporation (MSRDC). Een alternatieve naam voor het project is 'Hindu Hurudaysamrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samruddhi Mahamarg'.[2] Het was de eerste autosnelweg in India met ecoducten.[3][4] De bouw van de autosnelweg begon in oktober 2018.[5][6][7][8][9][10] Het is één van de grootste wegenprojecten in India. Op 11 december 2022 is als eerste het 520 kilometer lange deel tussen Nagpur en Shirdi geopend.[11][12][13]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Shirdi Nagpur 520 km 11-12-2022

Toekomst

Het westelijk deel van de autosnelweg is nog in aanbouw tussen Shirdi en de regio Mumbai. Dit moet in juni 2023 worden geopend. Op 10 augustus 2021 werd de tunneldoorslag gevestigd van de de 7.780 meter lange tunnel in de bergen ten oosten van Mumbai.[14]

Referenties

Expressways in India

Cross-country routes:

Agra - Lucknow ExpresswayAhmedabad - Vadodara ExpresswayAhmedabad - Dholera ExpresswayAmas - Darbhanga ExpresswayBundelkhand ExpresswayDelhi - Dehradun ExpresswayDelhi - Jaipur ExpresswayDelhi - Meerut ExpresswayDelhi - Mumbai ExpresswayDurgapur ExpresswayGanga ExpresswayJaipur - Kishangarh ExpresswayLucknow - Kanpur ExpresswayNagpur - Mumbai ExpresswayPathankot - Ajmer ExpresswayPurvanchal ExpresswaySurat - Chennai ExpresswayTrans-Haryana ExpresswayUpper Ganga Canal ExpresswayVaranasi - Kolkata ExpresswayYamuna Expressway


Metropolitan routes:

Airport Expressway (Mumbai)Allahabad Bypass ExpresswayAmbala - Chandigarh ExpresswayBamroli - Althan ExpresswayBangalore Airport ExpresswayBangalore Elevated TollwayBangalore - Mysore ExpresswayBangalore Ring RoadChennai Bypass ExpresswayChennai Outer Ring RoadChennai Port - Maduravoyal ExpresswayDelhi - Gurgaon ExpresswayDelhi - Noida Direct FlywayDwarka ExpresswayEastern Expressway (Mumbai)Eastern Freeway (Mumbai)Eastern Peripheral Expressway (Delhi) • Hyderabad Elevated ExpresswayHyderabad Outer Ring RoadKona ExpresswayMumbai - Nashik ExpresswayMumbai - Pune ExpresswayNoida - Greater Noida ExpresswayWestern ExpresswayWestern Freeway MumbaiWestern Peripheral Expressway (Delhi)