Murmansk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Murmansk oblast
Мурманская область
Flag of Murmansk Oblast.svg
Murmansk oblast.png
Hoofdstad Murmansk
Grootste stad Murmansk
Oppervlakte 144.900 km²
Inwonertal 795.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting MUR

Het oblast Murmansk (Russisch: Мурманская область) is een oblast in Europees Rusland. Het oblast telt minder dan 800.000 inwoners en is circa 3 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Het oblast Murmansk ligt in het uiterste noordwesten van Rusland, aan de Witte Zee en Barentszzee. Het grens aan slechts één andere subdivisie van Rusland, namelijk de republiek Karelia in het zuiden. Tevens heeft het internationale grenzen met Noorwegen en Finland. Een groot deel van de inwoners woont in en rond de hoofdstad Murmansk. Een groot deel van het oblast bestaat uit het schiereiland Kola. Buiten Murmansk zijn er nog enkele andere kleine steden, zoals Nikel en Kandalaksha. Het oblast Murmansk is van belang voor de Russische marine, met name in Murmansk en Severomorsk. Grote delen van Murmansk zijn onontwikkeld en bestaat uit toendra. Het oblast is sterk industrieel in karakter, met zware industrie als mijnbouw en metallurgie. Ook de olie- en gasindustrie is van belang, evenals militaire installaties en visserij. Het schiereiland Kola is grotendeels onontwikkeld maar ook sterk vervuild door het dumpen van radioactief afval en kernproeven.

Wegennet

Het wegennet in het oblast Murmansk is beperkt. De M18 is de enige verharde weg naar andere delen van Rusland. Daarnaast is de A138 van belang als verbinding tussen Murmansk en de westelijke industriesteden Pechenga, Zapolyarny en Nikel. De E105 is de internationale verbinding naar Noorwegen. De R12 is de verbinding naar het noorden van Finland. Het wegennet is in de agglomeratie Murmansk redelijk ontwikkeld, met een oostelijke bypass, twee bruggen over de Kola Bay en de redelijk goed uitgebouwde A138 langs de westkant van Murmansk. Echte snelwegen zijn er echter niet. Elders zijn nauwelijks verharde wegen, met name op het schiereiland Kola niet, maar ook het zuidwesten van het oblast niet.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Murmansk

M18A138R10R12