Murovdağ Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Murovdağ tuneli
R19 AZ.svg
Blank.png
Kruist Murovdağ
Lengte 11.600 meter
Openstelling 202x
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Murovdağ Tunnel (Azeri: Murovdağ tuneli) is een in aanbouw zijnde tunnel in Azerbeidzjan, gelegen onder het gebergte Murovdağ ten zuiden van Ganja. De tweebuizige tunnel heeft een lengte van 11,6 kilometer.

Kenmerken

De Murovdağ Tunnel is een tweebuizige, 11.600 meter lange tunnel van de R19 die van Gəncə (Ganja) naar Laçın verloopt. De lengte van de tunnel wordt aangegeven als 11,6 of 11,7 kilometer.[1] Er zijn weinig details van de tunnel bekend.

Geschiedenis

De R19 vormt een noord-zuidroute tussen Ganja en Laçın, maar de route over het gebergte Murovdağ is een slecht uitgebouwde en onverharde weg die over de 3261 meter hoge bergpas Ömər aşırımı gaat. Het gebergte was de noordelijke begrenzing tussen de Armeense Republiek Artsakh in Nagorno Karabakh en de rest van Azerbeidzjan. In 2020 veroverde Azerbeidzjan dit gebied, waarmee er de wens ontstond om een modernere weg aan te leggen. De R19 was ten zuiden van Toğanalı onverhard en vanwege de oorlog in de jaren '90 over de bergpas van het Murovdağ niet meer te berijden.

Toekomst

De bouw van de tunnel begon op 17 augustus 2021.[2] De tunnel is onderdeel van een project om 81 kilometer van de R19 aan te leggen als moderne weg.[3] Deze weg wordt met 1x2 rijstroken aangelegd, behalve op tunnels en bruggen waar 2x2 rijstroken komen, waaronder in de 11.600 meter lange Murovdağ Tunnel. Het wordt daarmee één van de langste tweebuizige tunnels in Azië.

Referenties