Murray Valley Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B400 AUS.png
Murray Valley Highway map.png
B400
Begin Euston
Einde Corryong
Lengte 663 km
Route

Centrum.svg Euston

Junction.svg Sturt Highway

Centrum.svg Piangil

Junction.svg Mallee Highway

Centrum.svg Swan Hill

Centrum.svg Kerang

Junction.svg Loddon Valley Highway

Centrum.svg Cohuna

Centrum.svg Gunbower

Centrum.svg Echuca

Junction.svg Northern Highway

Junction.svg Goulburn Valley Highway

Centrum.svg Cobram

Centrum.svg Yarrawonga

Centrum.svg Rutherglen

Knooppuntsymbool.svg Hume Highway

Centrum.svg Wodonga

Junction.svg Kiewa Valley Highway

Centrum.svg Tallangatta

Junction.svg Omeo Highway

Centrum.svg Corryong

grens met New South Wales

De Murray Valley Highway is een highway in Victoria, Australië. De weg vormt een lange oost-westroute door het noorden van de staat, parallel aan de Murray River vanaf Euston tot aan de grens met New South Wales bij Corryong. De weg is 663 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in Euston net over de grens in New South Wales aan de Sturt Highway, de transitroute van Sydney naar Adelaide. De weg steekt de Murray River over, tevens de grens tussen New South Wales en Victoria, waarna de weg door droog prairiegebied naar het zuidoosten loopt, het dal van de Murray River volgend. In dit gebied is dankzij de rivier landbouw mogelijk, alhoewel het gebied dunbevolkt en droog is. Bij het gehucht Piangil eindigt de Mallee Highway, waarbij de Murray Valley Highway langzaam naar het zuiden afbuigt. 40 kilometer zuidelijker passeert men door Swan Hill, met 10.000 inwoners de eerste wat grotere plaats op de route van de weg. Men passeert dan door een gebied met zoutmeren, waarna men na 60 kilometer het 4.000 inwoners tellende stadje Kerang bereikt. Vlak na Kerang slaat de Loddon Valley Highway af naar Bendigo in het zuiden, en buigt de Murray Valley Highway naar het oosten af.

Naar het zuidoosten toe wordt het landschap geleidelijker groener, en passeert men op de 100 kilometer naar Echuca door een paar dorpen, zoals Cohuna en Gunbower. De weg kruist tevens talloze kleine zijrivieren van de Murray River. In Echuca kruist men de Northern Highway, die aan de zijde van New South Wales verder gaat als de Cobb Highway. Oostelijker passeert men door een vrij monotoon agrarisch gebied, waarbij de Murray Valley Highway het gridpatroon van de regio volgt. Rondom Nathalla loopt de weg een eind terug naar het noorden, en slaat dan definitief naar het oosten af. Bij het gehucht Strathmerton eindigt de Goulburn Valley Highway, waarna vlak voor Cobram de Newell Highway begint, die een belangrijke noord-zuidroute door New South Wales vormt. Oostelijker loopt de weg dicht langs de rivier, en komt men door Yarrawonga, waar de weg langs het Lake Mulwala loopt, een stuwmeer in de Murray River.

De weg loopt alsmaar naar het oosten, door een relatief dunbevolkt gebied, met regionale centra die doorgaans 60 tot 100 kilometer uit elkaar liggen. Via Rutherglen bereikt men de Hume Highway even voor Wodonga. De Murray Valley Highway is dan een kort stukje met de Hume Highway dubbelgenummerd, en slaat dan af om door Wodonga te lopen. Hierna slaat de Kiewa Valley Highway af, en loopt de weg langs het grote Lake Hume. De omgeving wordt bergachtiger, met de beboste hellingen van de Australische Alpen. Voorbij Tallangatta slaat de Omeo Highway af, die naar Omeo in het zuiden loopt. Oostelijker voert de weg door een dunbevolkt gebied met lage bergen en bossen. Veel belangrijke plaatsen liggen hier niet, en dit deel van de Murray Valley Highway heeft ook geen grote doorgaande functie. Na Corryong eindigt de weg op de grens met New South Wales.

Geschiedenis

De weg is al van oudsher van belang om de agrarische gebieden langs de Murray River met elkaar te verbinden. Later is het ook een belangrijke toeristenroute geworden, en een alternatief voor de noordelijker gelegen Sturt Highway.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 600 voertuigen bij Euston, wat vervolgens fluctueert tussen 1.000 en 2.000 voertuigen per dag tot aan Echuca. Daarna rijden 800 tot 1.200 voertuigen tot Wodonga. Oostelijk van Wodonga rijden 2.500 voertuigen, dalend naar 400 voertuigen tot de grens met New South Wales.[1]

Referenties

  1. Traffic Profile Viewer | VicRoads
Hoofdwegen en autosnelwegen in Victoria

Autosnelwegen: Calder FreewayCityLinkEastern FreewayEastLinkFrankston FreewayGoulburn Valley FreewayHume HighwayMetropolitan Ring RoadMonash FreewayMornington Peninsula FreewayPrinces FreewaySouth Gippsland FreewayTullamarine FreewayWest Gate FreewayWestern DistributorWestern Ring RoadWestern Freeway

Hoofdwegen: Borung HighwayCalder HighwayGlenelg HighwayGoulburn Valley HighwayGreat Alpine RoadGreat Ocean RoadHamilton HighwayHenty HighwayHume HighwayKiewa Valley HighwayLoddon Valley HighwayMallee HighwayMaroondah HighwayMelba HighwayMidland HighwayMonaro HighwayMurray Valley HighwayNorthern HighwayOmeo HighwayPrinces HighwayPyrenees HighwaySouth Gippsland HighwaySturt HighwaySunraysia HighwayWestern HighwayWimmera Highway