Murree Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Pakistan N-75 map.png
N-75
Begin Islamabad
Einde Murree
Lengte 55 km
Route

Centrum.svg Islamabad

Centrum.svg Murree

De Murree Expressway (Urdu: مری بزرگراه), ook bekend als de Islamabad - Murree Expressway en de E-75 Expressway, is een expressway in Pakistan. De weg vormt het dubbelbaans deel van de N-75 tussen de hoofdstad Islamabad en de bergstad Murree. Het dubbelbaans deel is 55 kilometer lang.

Routebeschrijving

Murree Expressway.jpg

De Murree Expressway begint in het oosten van Islamabad en voert in oostelijke richting de bergen in. De weg kent grote hoogteverschillen, Islamabad ligt op ruim 500 meter hoogte en het dubbelbaans deel eindigt bij Murree op 2.000 meter boven zeeniveau. Het wordt een expressway genoemd, maar het is geen autosnelweg, de weg is dubbelbaans, maar niet ongelijkvloers. Met name het oostelijk deel is zeer bochtig met lage ontwerpsnelheden.

Geschiedenis

Tussen Islamabad en Murree is een nieuwe weg met 2x2 rijstroken aangelegd om het toeristische Murree te ontsluiten. Omdat Murree op 2.200 meter hoogte ligt is het een geliefde weekendbestemming voor inwoners van het laagland in Punjab. De bouw van de weg begon op 19 september 1999 en is daarna in fases in gebruik genomen en was in mei 2008 gereed. De formele ingebruikname was pas in 2011.

In 2022-2023 is een 4 kilometer lang nieuw tracé in Barakahu aangelegd, net ten oosten van Islamabad.

In een latere fase zou de N-75 tussen Murree en Muzaffarabad naar 2x2 rijstroken verdubbeld moeten worden.

Referenties


Belangrijke wegen in Islamabad

M1M2N-5N-75N-80

Islamabad ExpresswaySrinagar HighwayMurree Expressway7th Avenue8th Avenue9th Avenue