Muskötunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muskötunneln
Kruist Östersjön
Lengte 2.895 meter
Openstelling 15-03-1964
Intensiteit 1.300 mvt/dag
Locatie kaart

De Muskötunnel is een onderzeetunnel in Zweden, gelegen nabij Nynäshamn in de provincie Stockholm. De tunnel is bijna 2,9 kilometer lang.

Kenmerken

De tunnel is enkelbuizig en verbindt het eiland Muskö met het vasteland van Zweden. Aan de kant van Muskö bevindt zich een spiraal om het hoogteverschil te overbruggen. De tunnel is 2.895 meter lang en is 7,4 meter breed. De rijbaan is 6 meter breed en het diepste punt ligt 72 meter onder zeeniveau. Door de tunnel loopt een lokale weg vanaf Nynäshamn naar Muskö. De tunnel is tolvrij.

Geschiedenis

Reeds in de jaren '50 werden plannen gemaakt voor een vaste verbinding naar het eiland Muskö. Eerst werd een serie bruggen voorzien, maar deze bleken erg duur te zijn vanwege de benodigde vrije doorvaarthoogte van 40 meter. In 1954 werd onderzocht of een tunnel mogelijk was, en in 1959 werd definitief voor een tunnel gekozen. De tunnel is aangelegd met springstof en opende uiteindelijk op 15 maart 1964 voor het verkeer. Het was één van de eerste onderzeetunnels in de wereld en de eerste in Scandinavië.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 1.300 voertuigen door de tunnel.

Referenties


Tunnels in Zweden

Tunnel förbifart StockholmFlemingsbergtunnelGötatunnelnLöttingetunnelnLundbytunnelnMarieholmstunnelnMuskötunnelnNorra länkenSöderledstunnelnSödra länkenTingstadstunnelnTörnskogstunneln