Myanmar

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Myanmar.svg
ြမန်မာ - Myanmar
Myanmar.png
Hoofdstad Naypyidaw
Oppervlakte 676.578 km²
Inwonertal 51.486.000
Lengte wegennet 27.000 km
Lengte snelwegennet 580 km
Eerste snelweg 2010
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode MYA

Dit artikel gebruikt het Birmese schrift. Mogelijk is dit schrift niet zichtbaar.[1]

Myanmar, ook wel Birma of Burma (Birmees: ပြည်ထောင်စု သမ္မတ မြန်မာနိုင်ငံတော်, Pyi-daung-zu Myan-mar Naing-ngan-taw) is een land in zuidoost-Azië. Het land is ruim 16 keer zo groot als Nederland en telt 51 miljoen inwoners. De hoofdstad is Naypyidaw, de grootste stad is Yangon.

Inleiding

Myanmar is het grootste land van Zuidoost-Azië. Het land ligt aan de Indische Oceaan en meet noord-zuid bijna 2.100 kilometer. Oost-west meet het land maximaal 950 kilometer, alhoewel grote delen (veel) smaller zijn. Het zuidelijke deel ligt op het schiereiland Malakka en is hier soms maar 40 kilometer breed. De hoofdstad Naypyidaw is een nieuwbouwstad en ligt centraal in het land. Naypyidaw is de derde stad van Myanmar met 925.000 inwoners. Yangon (voorheen: Rangoon) is de grootste stad en ligt in het zuiden vlakbij zee. De stad telt 4,3 miljoen inwoners. Mandalay is de tweede stad van Myanmar en telt 1 miljoen inwoners en ligt centraal in het noorden.

Het land grenst in het noordwesten aan Bangladesh en India, in het noordoosten aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. Het land is behoorlijk bergachtig, met uitzondering van een brede vallei in het midden van het land. De Hkakabo Razi op de grens met China is het hoogste punt met 5.881 meter. De bergketens in het noorden zijn uitlopers van het Himalayagebergte. De Irrawaddy is de belangrijkste rivier en kent een omvangrijke delta, de meeste bevolking woont langs deze rivier. Tropische bossen bedekken grote delen van het land.

Myanmar is een arm land, met een militaire dictatuur sinds 1962. Het land is één van de armste in Azië. Het land lijdt al jaren onder stagnatie, mismanagement en isolatie alhoewel het land sinds 2010 opener is geworden. De stad Yangon is de minst ontwikkelde grote stad in Zuidoost-Azië. Ten tijde van de Britse overheersing was het land nog het welvarendste van Zuidoost-Azië. In Myanmar is amper sprake van toerisme, alhoewel het land veel potentie heeft. Het land is één van de weinige landen die niet het metrische systeem gebruikt. Alhoewel vaak gedacht wordt dat het imperiale systeem gebruikt wordt, geldt dit slechts voor een aantal maten. De meeste maten zijn specifiek in Myanmar ontwikkeld. Het inwonertal is niet met zekerheid vast te stellen, de laatste betrouwbare volkstelling is in 1931 uitgevoerd. Het inwonertal wordt geschat op circa 61 miljoen. In Myanmar wordt het Birmees gesproken, met een eigen, uniek schrift. Engels wordt door de overheid gebruikt en geleerd op school.

Wegennet

In Myanmar is amper sprake van een verhard wegennet, alhoewel het genummerde netwerk redelijk groot is. Van de 27.000 kilometer weg is slechts zo'n 3.200 kilometer verhard, met name in en rond de steden. Er zijn geen snelwegen in Myanmar. De vele grote rivieren maken wegtransport lastig en een tijdrovende zaak, zelfs in het vlakke midden van het land. Rondom Yangon zijn een aantal moderne bruggen, maar in andere gebieden ontbreken bruggen vaak over grotere afstanden. Samen met Laos heeft Myanmar het minst ontwikkelde wegennet van Zuidoost-Azië. Rondom de nieuwe hoofdstad Naypyidaw, zo'n 240 kilometer ten zuiden van Mandalay en 330 kilometer ten noorden van Yangon worden veel nieuwe wegen aangelegd.

In december 2010 opende de eerste volwaardige autosnelweg van Myanmar, de 580 kilometer lange Yangon - Mandalay Expressway.

In Yangon is een enigszins ontwikkeld hoofdwegennet van verharde wegen, regelmatig met 4 rijstroken uitgevoerd. Route 1 is zelfs zesstrooks uitgevoerd in Yangon. De nieuwere wijken van Yangon kennen een georganiseerd wegennet, deels in een grid gebouwd. De stad is relatief suburbaan met grootschalige wijken met vrijstaande huizen, echter vaak met beperkte elektriciteitsaansluitingen en riolering.

Flag of Myanmar.svgHoofdwegen in Myanmar Flag of Myanmar.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8

Yangon - Mandalay Expressway


Asian Highways

Asian Highways in Myanmar

AH1AH2AH3AH14AH111AH112AH123


Wegnummering

De ééncijferige wegen zijn de belangrijkste wegen, waarbij de Route 1 en 2 de hoofdweg van Yangon naar Mandalay vormt. Andere ééncijferige wegen takken hier vanaf. Tweecijferige nummers zijn aftakkingen van de ééncijferige nummers. Driecijferige nummers zijn weer gebaseerd op ééncijferige nummers. Hierdoor ontstaat een gezoneerd systeem.

  • Route 1 Yangon - Meiktila - Mandalay
  • Route 2 Yangon - Prome - Minbu - Myingyan - Myittha (Route 1)
  • Route 3 Mandalay - Kyaukme - Chinese grens (Kunming)
  • Route 4 Meiktila (Route 1) - Taunggyi - Thaise grens (Chiang Rai)
  • Route 5 Toungoo (Route 1) - Ho-Pong (Route 4)
  • Route 8 Yangon - Maulamyaing - Tavoy

Bewegwijzering

Daar Myanmar een geïsoleerd land is, is er weinig bekend over eventuele bewegwijzering.

Tol

Op belangrijke wegen in Myanmar wordt tol geheven, niet alleen op expressways, maar ook op sommige andere hoofdwegen.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea