Myrtle Beach

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het 'Grand Strand' van Myrtle Beach.

Myrtle Beach is een stad in de Amerikaanse staat South Carolina. Het is een toeristenstad aan het 'Grand Strand', een lang zandstrand aan de Atlantische Oceaan. De stad zelf is met 38.000 inwoners slechts de 13e stad van South Carolina, maar de agglomeratie is - afhankelijk van de definitie - 397.000 tot 557.000 inwoners groot (2023).[1]

Inleiding

Myrtle Beach is een kleine stad aan de Atlantische kust van South Carolina, niet ver van de grens met North Carolina. De stad zelf is niet zo groot, maar heeft een uitgestrekt suburbaan gebied, vooral langs de kustlijn, maar ook landinwaarts naar de nabijgelegen stad Conway. De verstedelijkte kustzone strekt zich uit over 120 kilometer langs de 'Grand Strand'.

De agglomeratie Myrtle Beach bestaat uit twee counties in South Carolina. Fysiek behoort ook een deel van Brunswick County in North Carolina tot het verstedelijkte kustgebied, maar statistisch wordt deze county bij de agglomeratie van de stad Wilmington gerekend. Myrtle Beach is sinds 2020 één van de snelstgroeiende agglomeraties van de Verenigde Staten.

Het stedelijk gebied is in de kustvlakte gelegen. Landinwaarts liggen deels vrij grote moerassen die de groei van het stedelijk gebied landinwaarts beperken tot bepaalde gebieden die wel bebouwbaar zijn, met name tussen Myrtle Beach en Conway.

Myrtle Beach bestaat uit een kleine centrale stad en een vrij uitgestrekt suburbaan gebied. De Intracoastal Waterway voert dwars door het stedelijk gebied en ligt wat dieper landinwaarts dan op veel plekken langs de kust. De economie van Myrtle Beach is gericht op het toerisme, het is een resortstad. Langs de kust staat een lange rij met hotels en resorts, direct aan het strand. Er zijn zeer veel golfbanen en er is een groot winkelcentrum en entertainmentgebied dat 'Broadway at the Beach' heet. Myrtle Beach heeft een internationale luchthaven.

Wegennet

De US 17 in Myrtle Beach.

Myrtle Beach is één van de grootste stedelijke gebieden in de Verenigde Staten die niet door een Interstate Highway wordt ontsloten. De stad ligt op 120 kilometer afstand van I-95. De belangrijkste ontsluitingsweg voor verkeer in het stedelijk gebied is de US 17, een belangrijke urban arterial die op diverse locaties ongelijkvloerse aansluitingen heeft, maar geen echte autosnelweg is. De US 501 is de primaire ontsluiting naar het binnenland en geeft toegang richting Florence en I-95. Een klein stukje van de US 501 is als autosnelweg uitgevoerd.

Er zijn twee primaire autosnelwegen in de regio Myrtle Beach, de State Route 22, die een regionale bypass van Conway naar het oostelijk deel van het stedelijk gebied vormt, en de State Route 31, die de bypass van het centrale deel van de verstedelijkte kustzone vormt. Bijzonder is het knooppunt tussen de US 501 en SC-31, dat een gespiegeld trompetknooppunt is, waar slechts een handjevol van bestaan.

Het onderliggend wegennet wordt gevormd door diverse state routes, dit zijn conventionele stadswegen. De hoofdstraat van Myrtle Beach is de Kings Highway (voormalige US 17), die één blok landinwaarts van de kust is gelegen. Ocean Boulevard verloopt daar parallel aan, direct langs de hotels en resorts. Op de meeste plekken ligt Ocean Boulevard net iets landinwaarts met nog hotels tussen de weg en het strand.

De regio Myrtle Beach heeft geen iconische bruggen. De bruggen over de Intracoastal Waterway zijn veelal vaste liggerbruggen. Er zijn geen tolwegen in de regio Myrtle Beach.

Geschiedenis

De US 501 langs Myrtle Beach.

Begin 20e eeuw werd Myrtle Beach gezien als een potentiële toeristenbestemming die kon concurreren met Florida. De ontwikkeling verliep echter traag, de regio Myrtle Beach was lange tijd een onbeduidende kustplaats. Pas in 1940 was de US 17 door Myrtle Beach geasfalteerd en Myrtle Beach kreeg pas in 1957 de status van een stad. In de jaren '60 zijn de US 17 en US 501 door de regio Myrtle Beach naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit was het eerste lange stuk US Highway met 2x2 rijstroken in de staat South Carolina. De regio begon vooral vanaf de jaren '70 sterk te groeien en overschreed in 1980 de grens van 100.000 inwoners.

De eerste grote nieuwe weg die werd aangelegd was een bypass van de US 17 van de oorspronkelijke Kings Highway door Myrtle Beach. Ongeveer 31 kilometer is toen over een nieuw tracé iets verder landinwaarts aangelegd, als de oorspronkelijke bypass van Myrtle Beach. Deze is in twee fases gebouwd, het deel ten oosten van de US 501 is in de jaren '70 aangelegd en het deel ten westen van de US 501 in de jaren '80.

Tegen het jaar 2000 had de regio een bevolking van circa 200.000 inwoners. In die tijd zijn de eerste autosnelwegen aangelegd, tussen 1999 en 2001 is de State Route 22 aangelegd vanaf de US 501 ten noorden van Conway tot de US 17 ten oosten van Myrtle Beach, waarmee het oosten van de regio beter bereikbaar werd. Tussen 2002 en 2005 opende de State Route 31 als tweede bypass van Myrtle Beach, dit is initieel als 39 kilometer lange autosnelweg langs Myrtle Beach aangelegd, waarna in 2019 nog een verlenging rond de suburb Socastee opende.

Begin jaren 2000 is ook de US 501 tussen de SC-31 en US 17 omgevormd tot autosnelweg, toen is ook het gespiegelde trompetknooppunt tussen de US 501 en SC-31 aangelegd, een knooppunttype dat maar weinig is aangelegd ter wereld.

Lange tijd had de US 17 door Myrtle Beach maar één ongelijkvloerse aansluiting, met de US 501. In de periode 2000-2020 zijn op diverse kruispunten ongelijkvloerse aansluitingen gerealiseerd om de verkeersgroei te accommoderen. Het verkeer nam vooral toe toen in 1995 het Broadway at the Beach werd geopend, het grootste winkelcentrum en entertainmentgebied van Myrtle Beach. Tegen 2020 werd de grens van 400.000 inwoners in de regio Myrtle Beach overschreden, circa 500.000 indien Brunswick County in North Carolina wordt meegerekend.

Toekomst

De State Route 31 bij Socastee.

Het is gepland om de Interstate 73 in Myrtle Beach te laten beginnen. Deze plannen bestaan al decennia maar zijn nog niet concreter geworden. Ook is gesproken over de verlenging van de Interstate 20 vanuit Florence, naar Wilmington of naar Myrtle Beach.

Verkeersintensiteiten

Het drukste punt in Myrtle Beach is de US 501 tussen SC-31 en US 17, met maximaal 57.000 voertuigen per dag. De US 17 telt veelal tussen 35.000 en 50.000 voertuigen per dag door Myrtle Beach.[2]

Referenties

  1. Het Metropolitan Statistical Area bestaat uit Horry County en Georgetown County in South Carolina. Brunswick County in North Carolina is in het verleden tot Myrtle Beach gerekend, maar wordt sinds 2023 weer tot de MSA van Wilmington gerekend
  2. SCDOT Traffic AADT