N-340 (Spanje)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N-340
Begin Cádiz
Einde Barcelona
Lengte 920 km
Route

Chiclana de la Frontera

Vejer de la Frontera

Tarifa

Algeciras

Estepona

Marbella

Fuengirola

Torremolinos

Málaga

Nerja

Motril

El Ejido

Almería

Vera

Huércal-Overa

Puerto Lumbreras

Lorca

Totana

Alhama de Murcia

Alcantarilla

Murcia

Orihuela

Callosa de Segura

Crevillente

Elche

Alicante

Alcoi

Xàtiva

Valencia

Sagunto

Nules

Castellón de la Plana

Vinaroz

Amposta

Cambrils

Tarragona

El Vendrell

Vilafranca del Penedès

Barcelona

De N-340, gedeeltelijk ook genummerd als de N-340a, is een carretera nacional in Spanje, gelegen in Andalucía, Región de Murcia, de Comunitat Valenciana en Catalunya. De weg vormt een lange kustroute vanaf Cádiz via Málaga, Almería, Alicante, Valencia en Tarragona naar Barcelona. Diverse delen van de route zijn vervangen door autovías en autopistas, prominent delen van de A-7 en AP-7. Van de oorspronkelijke 1.250 kilometer lange route is 920 kilometer over. De N-340 is de langste carretera nacional van Spanje.

Routebeschrijving

De N-340 bij Vejer de la Frontera in Andalucía.

De N-340 volgt de Spaanse zuid- en oostkust van Cádiz tot Barcelona. Het overgrote deel van de route loopt op korte afstand parallel aan de A-7 en AP-7. De N-340 is vaak de hoofdstraat van de plaatsen waar deze twee snelwegen langs lopen. Diverse delen van de N-340 zijn volledig vervangen door snelwegen, behalve de A-7 en AP-7 betreffen het delen van de A-48 tussen Cádiz en Chiclana de la Frontera, de A-92 ten noorden van Almería, de V-31 en V-21 ten zuiden en noorden van Valencia en de B-24 bij Barcelona. De huidige route wordt vooral door lokaal verkeer gebruikt. Alleen tussen Vejer de la Frontera en Algeciras heeft de N-340 nog significant doorgaand belang. Tevens verloopt de route tussen Almería en Vera anders dan de A-7.

Andalucía

De N-340 heeft zijn oorsprong in de havenstad Cádiz en begint tegenwoordig aan de zuidkant van de stad Chiclana de la Frontera. In eerste instantie is het de parallelweg van de A-48 langs de Atlantische kust van Andalucía. De weg loopt enigszins landinwaarts, de kust is vanaf hier niet zichtbaar. Bij Vejer de la Frontera eindigt de A-48 en neemt de N-340 het doorgaande verkeer op zich. Het is een snelle route, die nabij Tarifa dicht langs de kust loopt. Bij Tarifa bereikt de N-340 het zuidelijkste punt, 15 kilometer noordelijk van Marokko. De N-340 voert dan naar het noordoosten langs de Straat van Gibraltar over een lage bergpas. Bij goed weer zijn de bergen in Marokko vanaf de N-340 zichtbaar. Men bereikt dan de grote stad Algeciras.

De N-340 is tussen Algeciras en Guadiaro onderbroken door de A-7. Tussen Guadiaro en Estepona loopt de N-340 door de badplaatsen: dit is een weg met 2x2 rijstroken en rotondes, die als A-7 bewegwijzerd is. Die weg heeft hier niet de status van autovía. De oude route loopt door de centra van Estepona, Marbella en Fuengirola, maar de delen ertussen zijn uitgevoerd als de A-7 langs de Costa del Sol.

Oostelijk van Málaga begint de N-340 weer en voert oostwaarts langs de zuidkust van Andalucía. De kust is bergachtig, naar het noorden liggen bergruggen, eerst met toppen tot 1.000 meter, oostelijker ook hoger, als onderdeel van de Sierra Nevada. De N-340 vormt hier de oude hoofdweg langs de kust, door de vele plaatsen, terwijl de snelweg A-7 iets landinwaarts parallel aan de N-340 het doorgaande verkeer verwerkt. De N-340 voert door alle plaatsen, waaronder Nerja en Motril. Oostelijk van Motril zijn meer kassen op de hellingen, wat oostelijker zeer dominant wordt. Oostelijk van Adra loopt de N-340 door de Mar de plástico (zee van plastic), vanwege een 40 kilometer lang deel door de plastic kassen in vlakker gebied. De N-340 loopt hier enigszins landinwaarts.

Vlak voor Almería loopt de N-340 langs de steile kust en wordt het landschap een woestijn, de Desierto de Tabernas. De N-340 is oostelijk van Almería onderbroken door de A-7, alhoewel er wel de N-340a is, die verder landinwaarts door de woestijn rond Tabernas loopt, evenals enkele korte delen waar de A-7 rond de plaatsen loopt, zoals bij Los Gallardos, Vera en Huércal Overa. Daarna verlaat men Andalucía.

Región de Murcia

Door Región de Murcia loopt de A-7 direct over de voormalige N-340, of vormt de N-340 de parallelweg van de snelweg. Enkele delen door plaatsen zijn als de N-340a genummerd. De weg volgt brede valleien met veel landbouw. Enkele bergruggen domineren de horizon. Via Alcantarilla loopt de N-340 naar de stad Murcia, waarna de N-340 ten oosten van Murcia wat verder van de A-7 af loopt, door Santomera.

Valenciana

De N-340 voert in het zuiden van de regio Valenciana parallel aan de A-7 door enkele plaatsen, waaronder Albatera en Crevillente. De eerste grotere stad op de route is Elche. De weg loopt dan naar de kust bij de grote stad Alicante, waarna de weg ten noorden van Alicante landinwaarts loopt, maar onderbroken is door de A-7. De N-340 begint pas weer in de bergen bij Alcoy en voert over een 600 meter hoge bergpas. Tussen Muro de Alcoi en Albaida wordt de weg door de A-7 / CV-40 uitgevoerd. De N-340 voert noordwaarts naar Játiva en loopt over enkele bergruggen. Tussen Játiva en Valencia is de N-340 onderbroken door de A-7, alhoewel er enkele delen door de plaatsen bestaan.

De N-340 begint pas weer bij Sagunto, ruim ten noorden van Valencia, en loopt hier parallel aan zowel de A-7 als AP-7. Dit gebied is vrij vlak, de snelwegen verwerken het doorgaande verkeer en de N-340 het lokale en regionale verkeer. Rond Vila-Real en Almassora ligt een ongelijkvloerse enkelbaans bypass. De N-340 voert langs de kustplaats Benicàssim en kent dan lange rechte stukken parallel aan de AP-7, altijd dicht bij de kust, maar nergens direct langs zee. Rond Benicarló en Vinaròs ligt een ongelijkvloerse enkelbaans bypass.

Catalunya

De N-340 ter hoogte van L'Ametlla de Mar.

De N-340 voert door het zuiden van Catalunya, door de delta van de Ebro. De weg kent diverse bypasses en is een vrij snelle enkelbaans weg die de bebouwde kommen veelal vermijdt. Bij Amposta steekt men de rivier de Ebro over, waarna de weg op korte afstand parallel aan de AP-7 loopt. Ten zuiden van L'Hospitalet de l'Infant begint ook de A-7 weer. De N-340 voert dwars door de badplaatsen L'Hospitalet de l'Infant en Miami Platja, en is daarna een trage route door de steden in de regio Tarragona. Verkeer kan prima de A-7 of AP-7 rond deze regio gebruiken. De A-7 eindigt bij Altafulla, waarna de N-340 de tolvrije alternatieve route voor de AP-7 vormt. De weg voert eerst dicht langs de Costa Daurada, maar buigt naar het binnenland af om de AP-7 te volgen. De weg passeert een aantal plaatsen en kent een afwisseling van rotondes en ongelijkvloerse kruisingen. Na Vilafranca del Penedès voert de N-340 door de bergen ten westen van Barcelona. Bij Vallirana gaat de N-340 dan over in de B-24. In het dal van de rivier de Llobregat vormt de N-340 een stadsroute door diverse voorsteden. De N-340 eindigt op het Plaça Espanya in Barcelona.

Geschiedenis

De route van de N-340 is historisch gezien één van de belangrijkste verbindingen in Spanje, samen met de radialen van Madrid. In het Circuito Nacional de Firmes Especiales van 1926 werden grote delen van de route al verhard en voorzien van een Romeins wegnummer, de 'itinerario IX-X' tussen San Fernando en Motril, de X-XI tussen Motril en Murcia, XI-XII tussen Murcia en Valencia en de XII-XIII tussen Valencia en Barcelona.

In het Plan Peña, dat in de periode 1939-1941 werd ontwikkeld, werd de huidige wegnummering ingevoerd. De route van Cádiz naar Barcelona kreeg daarbij het nummer N-340, dit was de zone tussen de N-III en N-IV, op 400 kilometer afstand van Madrid. Omdat deze zone een groot deel van de Spaanse kuststreek bestreek ontstond op die manier de langste genummerde weg van Spanje, over een afstand van 1.250 kilometer van Cádiz naar Barcelona. Echter nummertechnisch zou het deel tussen Valencia en Barcelona eigenlijk een ander nummer moeten hebben in de N-200 serie. Vanwege de continuïteit van deze kustroute is daar echter niet voor gekozen. Noordelijk van Barcelona heeft men wel vastgehouden aan een nummering van de N-II tot La Jonquera, ook al heeft het deel tussen Barcelona en La Jonquera meer gemeen met de rest van de N-340.

Tussen 1972 en 1979 werd de AP-7 parallel aan de N-340 aangelegd tussen Alicante en Barcelona. Een uitzondering was het deel tussen Alicante en Valencia, waar de AP-7 via de kust liep en de N-340 door het binnenland over Alcoi. Desondanks was de AP-7 een alternatief op deze route. Vanaf de jaren '90 werden de overige delen van de A-7 aangelegd, soms recht over de oude N-340. Met name tussen Almería en Alicante zijn de overgebleven delen als de N-340a genummerd. Een belangrijk wapenfeit hiervan was de completering van de A-7 bij Alcoi in 2011 waardoor de N-340 hier geen doorgaand belang meer heeft.

Andalucía

In de 19e eeuw waren de wegen van Andalucía gericht op verbindingen naar het binnenland. In 1856 was er alleen een moderne weg tussen Málaga en Velez-Málaga. Dit was in tegenstelling tot Oost-Spanje, waar er al een weg lag van Valencia naar Barcelona. In het Plan General de Carreteras van 1860 werden voor het eerst delen van de latere N-340 opgenomen. Dit betrof 248 kilometer tussen Cádiz en Málaga (via Algeciras) en een nieuwe weg van Málaga via Motril naar Almería. Tussen 1863 en 1929 is in fases de weg tussen Cádiz en Málaga aangelegd. In 1871 werd een middelgrote brug over de río Guadalhorce aangelegd tussen Torremolinos en Málaga. Het laatste deel van de weg Cádiz - Málaga dat opende was een brug over de río Guadiaro in 1929.

In de jaren '20 begon het aantal personenauto's te groeien en werd het noodzakelijk om de 19e eeuwse weg op te waarderen naar 20e eeuwse ontwerpeisen. In 1926 werd de weg opgenomen in een programma van de Spaanse overheid om te asfalteren, en de route is vrij snel daarna verhard. In 1939-1940 werd de eerste Spaanse wegnummering ingevoerd. De weg van Cádiz naar Málaga lag daarbij in de "zone 34", tussen de N-III en N-IV en 400 kilometer of meer van Madrid. N-340 was daardoor het eerste beschikbare nummer en het meest toepasselijk gezien het belang van de weg. De nummering van de N-340 van Cádiz naar Barcelona heeft dus zijn oorsprong in de nummerzone waarin het ligt in Andalucía, de rest van de route buiten Andalucía ligt ook buiten deze "zone 34".

De N-340 volgde grotendeels het alignement van de in de tweede helft van de 19e eeuw aangelegde weg en was niet ontworpen op snelheden van 80 km/h of meer. In 1950 werd het "plan modernización" gelanceerd om de carreteras nacionales te moderniseren. De N-340 was opgenomen in de klasse "perifericas", de administratieve PS6 tussen Cádiz en Motril en de PS1 tussen Motril en Murcia. Het plan dat tussen 1951 en 1955 uitgevoerd zou moeten worden, voorzag vooral in de modernisatie van het dwarsprofiel (bredere rijbanen) en het verticale en horizontale alignement. Ook waren rondwegen gepland. Van dit modernisatieprogramma kwam echter niet veel terecht.

In het Plan General de Carreteras van 1960 werd een programma ontworpen waarbij de belangrijke wegen gemoderniseerd zouden worden, het zogenaamde Plan REDIA (Plan de Mejora de la Red Especial de Itinerarios Asfáticos). Onder dit plan zouden wegen verbreed worden naar 12 meter, met één rijstrook van 3,5 meter per richting, plus 2,5 meter brede vluchtstroken aan weerszijden. Het plan omvatte 4.928 kilometer carretera nacional en is tussen 1967 en 1971 uitgevoerd. Alleen het deel tussen Cádiz en Málaga viel onder het Plan REDIA. De N-340 was bochtig en volgde de contouren van het landschap. Eind jaren '60 werd de weg gemoderniseerd, bochten werden rechtgetrokken en de rijbaan werd stukken breder. Veel rondwegen zijn er echter niet aangelegd. Rond 1972 werd een rondweg van Fuengirola opengesteld, die later omgevormd zou worden tot A-7.

Vanaf de jaren '60 nam het toerisme een enorme groei aan in Andalucía. Slaperige vissersdorpjes aan de N-340 groeiden uit tot drukke badplaatsen en de verkeerssituatie langs de kust werd onhoudbaar, met enorme hoeveelheden verkeer op de enkelbaans N-340, die slechts een klein aantal rondwegen had, waarvan de meesten niet buiten de bebouwde kom lagen. Indertijd raakte bijna de hele kuststreek van Algeciras tot Málaga bebouwd. Begin jaren '70 is een omlegging van Torremolinos gerealiseerd.

Vervolgens zijn diverse delen van de N-340 omgevormd tot autovía langs de Costa del Sol tussen Algeciras en Málaga. Dit werd gepland in twee fases, in de 1e fase tussen 1984 en 1987 was het gepland om het deel rond Algeciras en La Línea om te vormen, evenals tussen Marbella en Málaga, met in de periode 1988-1991 een 2e fase voor de omvorming tussen La Línea en Marbella.[1] Dit plan werd uiteindelijk grotendeels uitgevoerd, maar wel wat later dan gepland, grotendeels gedurende eind jaren '80 en de jaren '90.

Región de Murcia

Vanwege de voor Spaanse begrippen relatief vroege bouw van de A-7 in de Región de Murcia is de N-340 weinig opgewaardeerd. De grootste aanpassingen waren een nieuwe route buiten de stadscentra, maar echte rondwegen buiten de bebouwde kom zijn nergens aangelegd. Het deel tussen Alcantarilla en Murcia is in het verleden verbreed naar een smalle vierstrooks weg zonder rijbaanscheiding. Wanneer dit exact gebeurd is, is niet bekend, vermoedelijk al in de jaren '60-70. De stadsring van Alcantarilla is rond 2009 verbreed naar 2x2 rijstroken met parallelwegen.

Comunitat Valenciana

Als onderdeel van het Plan REDIA is de N-340 tussen Alicante en de Franse grens bij La Jonquera over een afstand van 710 kilometer opgewaardeerd naar een rijbaan van 12 meter breed (3,5 meter brede rijstroken en 2,5 meter brede vluchtstroken). De voorbereidingen hiervan begonnen al voordat het Plan REDIA in 1967 van kracht werd, reeds in 1966 werden 38 contracten gegund om de N-340 op grote schaal te verbeteren. Dit is vervolgens grotendeels gedurende 1967 uitgevoerd en was op 12 maart 1968 officieel voltooid. De werkzaamheden kostten indertijd in totaal 2920 miljoen peseta's.[2]

Oorspronkelijk verliep de N-340 dwars door het centrum van Castellón de la Plana, via wat nu de Ronda Mijares is. De eerste bypass werd aan de westzijde van de stad aangelegd in de jaren '60. Thans is dit de N-340a. In de jaren '90 werd de hedendaagse bypass nog verder westelijk van Castellón aangelegd. Dit was een 15 kilometer lange omlegging vanaf Vila-Real tot ten noorden van Castellón. Nabij opende in 1968 de omlegging van Benicàssim als onderdeel van het Plan REDIA.[3]

Oorspronkelijk verliep de N-340 vanaf Alicante oostelijker dan waar nu de A-7 ligt, via wat thans de CV-800 is via Xixona. Deze weg verloopt over de 1.020 meter hoge Port de La Carrasqueta, die ongeschikt was om een autovía aan te leggen. In 2005 werd de N-340 hier overgedragen aan de Comunitat Valenciana.[4] Dit volgde na de openstelling van de A-7 in 2000.

Tussen 1985 en 1987 is de Puente de Fernando Reig in Alcoi aangelegd. Dit is een tuibrug met een lengte van 246 meter. Tussen 2016 en 2018 was de brug afgesloten voor renovatie, waarbij de tuien vervangen zijn.[5]

In 2006-2007 is de N-340 tussen Crevillente en Elche naar 2x2 rijstroken met rotondes verbreed. Dit viel samen met de verbreding van de A-7 naar 2x3 rijstroken in dit gebied.

Al voor 1984 opende de N-340 rond Vila-real voor het verkeer. Begin jaren '90 opende de rondweg van Castellón voor het verkeer. Hiermee hoefde tolvermijdend verkeer niet meer door de stad Castellón de la Plana te rijden. Op 26 april 2002 opende de 6 kilometer lange rondweg van Cocentaina, net buiten Alcoi.[6] Rond 2002 is ook een korte parallelstructuur aangelegd ten noorden van Oropesa del Mar, ter hoogte van de aansluiting met de AP-7. Op 14 mei 2009 opende een 3,7 kilometer lange omlegging tussen Atzeneta d'Albaida en El Palomar. In 2010 is de aansluiting op de AP-7 en CV-13 bij Torreblanca ongelijkvloers gemaakt. Op 21 december 2010 opende de aansluiting samen met de nieuwe CV-13.

In oktober 2015 is de N-340 deels overgedragen aan de Comunitat Valenciana. Het deel tussen Albaida en de A-7 bij Xàtiva is toen omgenummerd naar de CV-62, CV-620 en de CV-58. Op 15 oktober 2015 opende een 18 kilometer lange enkelbaans ongelijkvloerse bypass rond Benicarló en Vinaròs.[7][8]

Catalunya

De N-340 bij Torredembarra.

Bij Amposta is tussen 1915 en 1921 een hangbrug over de río Ebro aangelegd. Dit was één van de meest markante bruggen van de hele N-340. Op 13 maart 1968 werd de route van de N-340 vervangen door de zuidelijke rondweg van Amposta, met een tweede brug over de Ebro.[9] Op 13 maart 1968 opende ook de omlegging van de N-340 ter hoogte van El Perelló, net ten noorden van Amposta.[10] Vermoedelijk is in de jaren '60 of '70 ook een nieuw tracé van de N-340 in de omgeving van L'Ametlla de Mar aangelegd, dat een smal en bochtig deel bypasste. De oude route is thans als de N-340a genummerd. Op 3 oktober 2013 opende de ongelijkvloerse bypass van l'Aldea nabij Amposta.[11] De oude N-340 werd daarna als de N-340a genummerd en is in 2019 overgedragen aan de gemeente L'Aldea.[12]

Eind jaren '80 is een nieuw tracé van de N-340 rond Tarragona en Vila-seca aangelegd, die midden 1990 is opengesteld voor het verkeer.[13] Deze rondweg is later omgevormd tot de autovía A-7. Aan de oostkant van Tarragona is een deel van de oude rondweg buiten gebruik gesteld en tegenwoordig in gebruik als parkeerplaats.[14] In maart 2001 opende de omlegging van de N-340 langs Altafulla en Torredembarra, waar al vrij kort na opening plannen werden gemaakt om het om te vormen tot autovía.[15]

Vermoedelijk in de jaren '60 of 70 is de N-340 ter hoogte van El Vendrell omgelegd. In 1996-1997 is een rondweg van Vilafranca del Penedès aangelegd, waarbij de N-340 over een lengte van 10 kilometer is omgelegd over een enkelbaans tracé met ongelijkvloerse aansluitingen. De oude route door La Ràpita en Els Monjos is sindsdien als de N-340a genummerd. De rondweg van Vilafranca opende op 21 november 1997 voor het verkeer.[16]

Plannen voor een rondweg van de N-340 ter hoogte van Vallirana ontstonden in 1988, toen de situatie van doorgaand verkeer door de hoofdstraat onhoudbaar bleek. Indertijd reden dagelijks als 30.000 voertuigen op de Carrer Major in het centrum van Vallirana. Vanwege het bergachtige terrein kwamen bijna alle wegen in de stad op de N-340 uit. De hoge kosten van een bypass, die ondertunneld zou moeten worden, waren echter een probleem. In 1991 werden de kosten geschat op 4 miljard peseta's. In 1993 verklaarde het ministerie van Fomento een bypass van Vallirana een prioriteit. De geschatte kosten waren in 1996 al opgelopen tot 6 miljard peseta's. In 1996 begonnen ook de procedures voor de omlegging van het nabijgelegen Cervelló, de werkzaamheden aan de omlegging van Cervelló begonnen op 15 maart 2000. Op 23 april 2003 werd de omlegging van Cervelló geopend, dit betrof het traject vanaf de oostkant van Vallirana tot het knooppunt met de A-2. Dit deel is sindsdien als de B-24 genummerd.

Bij Molins de Rei is tussen 1763 en 1767 een stenen boogbrug met 15 overspanningen aangelegd, over de de río Llobregat. Dit stond wel bekend als de "Puente Real". De brug was 334 meter lang. In 1967 is het brugdek verbreed zodat er 4 rijstroken op pasten, voor de destijds 36.000 voertuigen per dag. De brug was hier echter niet op berekend en verzwakte door de continue overbelasting. Door erosie vanwege zandwinning voor de bouw van de AP-7 in begin jaren '70 was de fundering van de brug verzwakt. Bij een overstroming in 1971 stortte een deel van de brug in. In februari 1972 werd besloten om de hele historische brug te slopen. De brug is toen vervangen door de huidige brug met 7 rijstroken.[17]

Oorspronkelijk kon het verkeer tussen Valencia en Tarragona zonder verkeerslichten of rotondes de 170 kilometer N-340 afrijden tussen Nules en het begin van de A-7 bij Calafat. In 2017 is de eerste rotonde op de N-340 gerealiseerd bij El Perelló, in 2018 is een contract gegund om nog eens 5 rotondes aan te leggen op de N-340 in de provincie Tarragona.[18] In 2023 is de N-340 ten westen en oosten van Tarragona overgedragen aan die gemeente, waaronder het oostelijk deel tot aan Altafulla.[19]

Toekomst

Er zijn geen concrete plannen om de N-340 nog verder op grootschalig om te vormen tot autovía. De A-7 loopt over praktisch de gehele afstand parallel of over de N-340.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 12.000 voertuigen tussen Vejer de la Frontera en Tarifa, evenals verder tot Algeciras. Door Estepona reden 22.000 voertuigen en 58.000 voertuigen in Marbella. Door Fuengirola reden 65.000 voertuigen en 13.000 voertuigen ten westen van Motril. Tussen Motril en Adra reden 7.300 tot 8.100 voertuigen. De alternatieve route tussen Almería en Vera verwerkte 1.800 voertuigen. Tussen Tarragona en Barcelona reden veelal 20.000 tot 23.000 voertuigen.

Referenties

  1. EL CORREDOR DE LA CARRETERA N-340 COMO EJE HISTÓRICO DEL LITORAL ANDALUZ
  2. Programa REDIA. Itinerario La Junquera-Alicante (MOP, 1968) | metidosencarretera.esy.es
  3. N-340 entre Castellón y Benicàssim: La historia del Mar Soñado | metidosencarretera.esy.es
  4. Fomento culmina el traspaso del puerto de la Carrasqueta al Consell | diarioinformacion.com
  5. Fomento realiza hoy una prueba de carga en el puente de Fernando Reig, en Alcoy, una vez sustituidos todos los tirantes | fomento.gob.es
  6. La apertura al tráfico de la variante evita el paso de la N-340 por Cocentaina | elpais.com
  7. La ministra Ana Pastor inaugura este jueves la nueva N-340 en el Maestrat | elmundo.es
  8. Pastor asiste a la puesta en servicio de la Variante de Benicarló-Vinaròs de la N-340 | fomento.gob.es
  9. El Nuevo Puente Sobre el Ebro en Amposta (Tarragona) Costará 264 Millones de Pesetas (16-04-1966) | abc.es
  10. La variante del Perelló y el nuevo puente de Amposta, sobre el Ebro, serán realidad dentro de unos meses (29-10-1967) | abc.es
  11. Entra en servicio la Variante de L'Aldea en la N-340 tras invertir 41 millones | lavanguardia.com
  12. Fomento cede al Ayuntamiento de l’Aldea la titularidad de varios tramos de carreteras | fomento.es
  13. El Ministerio de Obras Públicas inaugurará nuevas carreteras en los meses de junio y julio (25-06-1990) | abc.es
  14. sattelietfoto oude N-340 bij Tarragona | Google Maps
  15. Invertiran 63 milions a fer autovia la variant d'Altafulla | reusdigital.cat
  16. 15 anys de la variant de la N-340 a Vilafranca | laxarxa.com
  17. El triste fin de un puente Real. | ireneu.blogspot.nl
  18. Fomento formaliza el contrato de obras para la construcción de cinco glorietas en la carretera N-340 | fomento.es
  19. Mitma acuerda con el Ayuntamiento de Tarragona la cesión de 15 km de la N-340, la N-340b y la T-11 y la mejora de los tramos | mitma.es
Carreteras nacionales in Spanje

N-IN-IIN-IIIN-IVN-VN-VI

N-102N-104N-110N-111N-113N-120N-121N-122N-123N-124N-125N-126N-135N-141N-145N-150N-152N-154N-156N-204N-211N-220N-221N-225N-230N-232N-234N-237N-238N-240N-241N-260N-301N-310N-320N-322N-323N-325N-330N-331N-332N-335N-336N-337N-338N-339N-340N-341N-344N-349N-350N-351N-352N-354N-357N-362N-400N-401N-403N-420N-430N-431N-432N-433N-435N-442N-443N-445N-446N-501N-502N-521N-523N-525N-532N-536N-540N-541N-544N-547N-550N-551N-552N-554N-555N-556N-559N-601N-603N-610N-611N-620N-621N-622N-623N-625N-627N-629N-630N-631N-632N-634N-635N-636N-637N-638N-640N-642N-644N-651N-655