N-420 (Spanje)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N-420.svg
ES N-420 map.png
N-420
Begin Montoro
Einde Tarragona
Lengte 805 km
Route

Centrum.svg Montoro A-4.svg

Centrum.svg Cardeña

Centrum.svg Brazatoras

Centrum.svg Puertollano

Centrum.svg Ciudad Real A-41.svg N-401.svg N-430.svg

Centrum.svg Daimiel

Centrum.svg Puerto Lápice A-4.svg

Centrum.svg Alcázar de San Juan CM-42.svg

Centrum.svg Pedro Muñoz

Centrum.svg Mota del Cuervo AP-36.svg

Centrum.svg Belmonte

Centrum.svg La Almarcha A-3.svg

Centrum.svg Cuenca N-320.svg

Centrum.svg Cañete

Centrum.svg Ademuz N-330.svg

Centrum.svg Teruel A-23.svg N-234.svg N-330.svg

Centrum.svg Alcorisa

Centrum.svg Alcañíz N-211.svg

Centrum.svg Móra d'Ebre

Centrum.svg Reus

Centrum.svg Tarragona AP-7.svg A-7.svg N-340.svg

De N-420 is een carretera nacional in Spanje, gelegen in Andalucía, Castilla-La Mancha, de Comunitat Valenciana, Aragón en Catalunya. De weg vormt een lange route vanaf Montoro via Ciudad Real en Cuenca naar Tarragona. De weg was oorspronkelijk 805 kilometer lang, en was daarmee één van de langste carreteras nacionales in Spanje. Tegenwoordig is hier nog 563 kilometer van over.

Routebeschrijving

De N-420 begint bij Montoro op de A-5, circa 35 kilometer ten noordoosten van Córdoba. De weg stijgt uit het dal van de río Guadalquivir naar het plateau rond Cardeña, de weg stijgt daarbij van 250 naar 750 meter hoogte en is goed uitgebouwd, met veelal kruipstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Niet ver na Cardeña verlaat men Andalucía en komt men in de grote comunidad Castilla-La Mancha. De weg stijgt nog wat verder naar de 850 meter hoge Puerto de Valderrepisa. Daarna volgt tot Puertollano een afwisseling van kale plateau's en korte bergruggen. Tussen Puertollano en Ciudad Real liggen redelijk wat plaatsen op de route van de N-420, maar hier loopt de A-41 parallel aan.

Vanaf Ciudad Real buigt de N-420 naar het oosten af, en loopt over de kale Meseta via Daimiel naar het oosten. Bij het dorp Puerto Lápice kruist men de A-4 voor de tweede en laatste maal, waarna de N-420 via een serie grote dorpen dan wel kleine steden oostwaarts loopt over de vlaktes. Bij Alcázar de San Juan kruist men de CM-42 en bij Mota del Cuervo de AP-36. De weg voert oostwaarts over de Meseta, waarbij de kale vlaktes her en der onderbroken zijn door struikgewas en lage bebossing. Bij het dorp La Almarcha kruist men de A-3. De weg verloopt daarna noordoostwaarts naar Cuenca, dit gebied is heuvelachtiger, de N-420 volgt een bochtige vallei naar Cuenca.

Bij Cuenca kruist men de N-320. Vanaf dit punt is de N-420 de belangrijkste doorgaande weg naar het oosten en vervult tussen Cuenca en Teruel wellicht de belangrijkste functie voor doorgaand verkeer. Dit deel van de route voert door droog berggebied en is redelijk goed uitgebouwd. Het landschap wordt woestijnachtiger, met diverse Mesa's, afgeplatte bergen rondom de weg. De N-420 verloopt dan door een exclave van Valenciana, rond het plaatsje Ademuz. Vanaf hier voegt de N-330 en lopen beide routes gezamenlijk naar Teruel.

In Teruel kruist men de A-23 en verloopt de N-420 individueel verder door het woestijnachtige zuiden van Aragón. Ook dit deel van de N-420 is goed uitgebouwd, met kruipstroken waar nodig en een brede rijbaan. De weg stijgt naar de 1.351 meter hoge Puerto de El Esquinazo. Bij Montálban voegt de N-420 in op de N-211, beide routes voeren oostwaarts door bergachtig woestijngebied naar Alcañíz. Oostelijk van Alcañíz is het gebied wat groener, met boomgaarden, een teken dat men dichter bij de Middellandse Zee komt. Het laatste deel van de N-420 wordt afgelegd in Catalunya, waarbij men de río Ebro kruist bij Móra d'Ebre, waarna de N-420 ten westen van Reus door het kustgebergte loopt, een bebost gebied op ruim 500 meter hoogte. Dit deel van de route is deels ongelijkvloers. Het laatste deel van de N-420 voert door de steden Reus en Tarragona, waar de weg op de N-340 eindigt.

Geschiedenis

De N-420 is één van de oorspronkelijke carreteras nacionales uit het Plan Peña van 1940, die indertijd ononderbroken van Montoro naar Tarragona verliep. De naam van de weg was 'Córdoba a Tarragona por Cuenca'. Dit verklaart waarom de N-420 kilometerpalen tot 888 heeft. De weg begint feitelijk met kilometer 48 op de N-IV (thans A-4).

Het 90 kilometer lange traject van Daimiel naar Mota del Cuervo is in 2007 overgedragen aan de Junta de Castilla-La Mancha,[1] die de weg omnummerde naar de CM-420. De N-420 bestaat daarom sindsdien uit twee aparte delen.

Aanleggeschiedenis

Córdoba

De N-420 volgde oorspronkelijk een veel bochtiger route tussen Montoro en Cardeña. Dit traject is over een lengte van 27 kilometer opgewaardeerd naar een enkelbaans weg met ongelijkvloerse aansluitingen, inclusief een rondweg ten oosten van Montoro met een knooppunt op de A-4. Het project werd in april 2001 opengesteld.[2] Dit betekende een forse verbetering van de bereikbaarheid van de geïsoleerde streek Los Pedroches.

Ciudad Real

In de periode 1990-1992 is de N-420 in het zuiden van de provincie Ciudad Real grootschalig opgewaardeerd, met tracéverleggingen en bochtafsnijdingen in de Sierra Madrona en een ongelijkvloerse rondweg van Brazatortas. De bouw viel samen met die van de hogesnelheidslijn Madrid - Sevilla, die hier parallel aan verloopt.

Noordelijker is de stad Puertollano één van de grootste knelpunten van de N-420. Hier is geen goede rondweg voor doorgaand verkeer op de N-420 voorhanden, de stad is ingeklemd in een nauwe canyon. Al decennia zijn er plannen voor een rondweg met tunnels. Een rondweg in het kader van de A-43 is nog steeds gepland.[3] Net ten noorden van Puertollano ligt één van de oudste upgrades van de N-420 in de provincie Ciudad Real, de oostelijke omlegging van Argamasilla de Calatrava die al voor 1984 is aangelegd.

Omstreeks 1990 is een zuidelijke en oostelijke rondweg van de stad Ciudad Real aangelegd. Kort daarna volgde een omlegging ter hoogte van Poblete. Deze rondwegen zijn in 2006 opgegaan in de A-41, die recht over de oude N-420 is aangelegd.

Tussen Ciudad Real en Daimiel zijn voor 1984 al rondwegen aangelegd ter hoogte van Carrión de Calatrava, Torralba de Calatrava en Daimiel zelf.

Cuenca

Ter hoogte van Mota del Cuervo lift de N-420 mee op de rondweg van de N-301, die in de jaren '90 is aangelegd. Eind jaren '80 is een rondweg bij Villalgordo del Marquesado aangelegd. Vermoedelijk begin jaren '90 is een rondweg bij Olivares de Júcar aangelegd. Echter tot aan Cuenca heeft de N-420 verder weinig upgrades gekend, maar de weg voert op dit traject veelal door dunbevolkt gebied met nauwelijks bebouwing buiten de dorpen.

Oostelijk van Cuenca zijn weinig aanpassingen uitgevoerd. Begin jaren '90 is de N-420 over een nieuw tracé aangelegd ten westen van het dorp Boniches.

Teruel

Op 29 oktober 1929 opende het Viaducto de Fernando Hué in Teruel voor het verkeer. Dit is een monumentale boogbrug waar voorheen de N-234, N-330 en N-420 overheen verliepen. In 1994 is er een modernere brug met 4 rijstroken naast gebouwd, het oorspronkelijke viaduct is sindsdien alleen nog voor voetgangers in gebruik. Eind jaren '70 is er een westelijke rondweg van Teruel aangelegd. In februari 2003 opende een noordelijke rondweg van de stad Teruel, dat samenviel met de bouw van de A-23. Hiermee hoefde doorgaand verkeer zowel oost-west als noord-zuid niet meer door Teruel.[4]

Noordelijk van Teruel is de N-420 gemoderniseerd in de omgeving van Valdeconejos en Eschucha, met bochtafsnijdingen en een bredere rijbaan. Onduidelijk is of dit ook de tunnel San Just omvatte. De N-420 verloopt hier over een bijna 1.400 meter hoge bergpas. Oostelijk van Montalbán is de N-420 op een vergelijkbare manier opgewaardeerd, onduidelijk is wanneer dit is uitgevoerd. In de tweede helft van de jaren '90 is de N-420 in het uiterste oosten van de provincie Teruel opgewaardeerd, tussen Calaceite en de grensbrug over de río Algars. Hier is de N-420 gemoderniseerd over een rechter tracé met bochtafsnijdingen en een nieuwe brug over de grensrivier.

In Alcañiz moest het doorgaande verkeer op de N-211, N-232 en N-420 oorspronkelijk door de stad. Hiertoe is een ongelijkvloerse zuidelijke rondweg aangelegd, voornamelijk onderdeel van de N-232, maar de N-211 en N-420 liften er ook op mee. De rondweg opende op 19 april 2011 voor het verkeer.[5]

Op 14 december 2018 werd een contract van € 39,3 miljoen gegund om een 6,8 kilometer lange omlegging bij Alcorisa te realiseren.[6]

Tarragona

Omstreeks 1991-1992 is de N-420 omgelegd ter hoogte van de dorpen Móra d'Ebre en Móra la Nova, inclusief een nieuwe brug over de Ebro. Eind jaren '90 en begin jaren 2000 is een grootschalige upgrade uitgevoerd in de bergen tussen Falset en Riudecols, waar de N-420 is rechtgetrokken over een moderner alignement. Dergelijke upgrades zijn elders ook op een kleinschaliger schaal uitgevoerd in de jaren '90 en jaren 2000. In 2006 opende een tracéverlegging van 3 kilometer ten westen van Gandesa voor het verkeer.

Op 19 juli 2000 opende de omlegging van Reus, die als de T-11 is genummerd. Dit is een autovía die de gehele stad bypasst.[7] De oude 2x2 rijstroken tellende N-420 tussen Reus en Tarragona is omstreeks 2012 opgewaardeerd naar 2x3 rijstroken met extra ongelijkvloerse aansluitingen en parallelwegen. Dit deel heeft ook het karakter van een autovía.

Hedendaags belang

De N-420 is een lange route, maar werd niet door heel veel doorgaand verkeer gebruikt omdat de weg door uitgestrekte gebieden loopt met een lage bevolkingsdichtheid. Oorspronkelijk liep de weg van Córdoba naar Tarragona, maar het westelijkste deel is thans de A-4. Vanaf de jaren '90 verviel het doorgaande belang van de N-420 in Andalucía en het zuiden van Castilla-La Mancha omdat oostelijker de A-4 gereedkwam. Oostelijk van daar zijn er geen autovías parallel aan de N-420 aangelegd, en heeft de weg nog enig doorgaand belang, met name tussen Cuenca en Tarragona, waar in de gehele regio geen snelwegen zijn, afgezien van de noord-zuid A-23 die men in Teruel kruist. Kenmerkend voor dit deel zijn ook de vrij lange dubbelnummeringen met de N-211 en N-330 in Aragón.

Toekomst

Een verlenging van de A-40 van Cuenca naar Teruel is wel eens voorgesteld, maar lijkt een lage prioriteit te zijn vanwege de lage verkeersintensiteiten. Tevens was het gepland om de AP-41 van Toledo naar Córdoba aan te leggen, grotendeels parallel aan de N-420 ten zuiden van Puertollano. Dit project lijkt weinig zeker vanwege de slechte prestatie van tolwegen in Spanje.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 2.200 voertuigen ten noorden van Montoro, wat daalt naar 1.600 voertuigen ten zuiden van Puertollano. Tussen Ciudad Real en Daimiel rijden 1.000 voertuigen en een onbekend aantal voertuigen tot de AP-36. Oostelijk van de AP-36 rijden 1.600 voertuigen tot de A-3 en 4.200 voertuigen verder tot Cuenca. Van Cuenca tot Teruel rijden slechts 1.300 tot 1.400 voertuigen, behalve vlakbij Teruel waar 2.500 voertuigen rijden. Van Teruel tot Montálban rijden 2.100 voertuigen en 2.600 voertuigen verder tot Alcañíz. Dit daalt weer naar 1.700 voertuigen op de grens met Catalunya en dan stijgend naar 6.600 voertuigen tussen de Ebro en Reus.

Referenties

Carreteras nacionales in Spanje

N-IN-IIN-IIIN-IVN-VN-VI

N-102N-104N-110N-111N-113N-120N-121N-122N-123N-124N-125N-126N-135N-141N-145N-150N-152N-154N-156N-204N-211N-220N-221N-225N-230N-232N-234N-237N-238N-240N-241N-260N-301N-310N-320N-322N-323N-325N-330N-331N-332N-335N-336N-337N-338N-339N-340N-341N-344N-349N-350N-351N-352N-354N-357N-362N-400N-401N-403N-420N-430N-431N-432N-433N-435N-442N-443N-445N-446N-501N-502N-521N-523N-525N-532N-536N-540N-541N-544N-547N-550N-551N-552N-554N-555N-556N-559N-601N-603N-610N-611N-620N-621N-622N-623N-625N-627N-629N-630N-631N-632N-634N-635N-636N-637N-638N-640N-642N-644N-651N-655