N02 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Н 02
Begin L'viv
Einde Ternopil
Lengte 112 km
Route

L'viv

Zolochiv

Ternopil

De N02 (Oekraïens: H02) is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne, gelegen in het westen van het land. De weg vormt een oost-westroute tussen de M06 bij L'viv en de M12 in Ternopil. De N02 is 112 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N02 begint in de grote westelijke stad L'viv en verloopt oostwaarts de stad uit als enkelbaans weg. Aan de oostkant van L'viv kruist men de belangrijke M06 ongelijkvloers. De weg voert oostwaarts, langs de uitlopers van de Oekraïense Karpaten, door een heuvelachtig gebied met her en der wat bossen. Echt groot zijn de hoogteverschillen niet. De N02 kent geen grote kernen tussen L'viv en Ternopil, maar wel een aantal dorpen. Tussen beide steden kruist men ook geen grote wegen. De N02 kruist dan de ringweg van Ternopil die aansluiting geeft op de M19 naar Lutsk. De N02 eindigt dan in de grotere stad Ternopil vanwaar men verder kan over de M12 richting Khmelnytskyi.

Geschiedenis

Voor 1918 behoorde de weg tot het kroonland Galicië en werd als de Podolier Reichsstraße aangegeven. Tussen 1918 en 1939 lag de weg in Polen en werd in 1920 als een staatsweg (droga państwowa) geclassificeerd. De weg was voor de Tweede Wereldoorlog al volledig verhard tussen L'viv en Ternopil. Vanaf 1945 kwam de weg in de Sovjetunie te liggen. De weg is ten tijde van de Sovjetunie niet wezenlijk opgewaardeerd. De weg was indertijd genummerd als de A-267, die een vrij lange oost-westroute vormde vanaf Uman via Ternopil en L'viv naar de grens met Polen. Vanaf 1991 lag de weg in Oekraïne en kreeg in 2006 zijn huidige nummer. De N02 is van oudsher een vrij belangrijke route in combinatie met de M12 als verbinding vanaf L'viv naar het midden van Oekraïne.

Referenties


Autowegen in Oekraïne