N10 (Frankrijk)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N10 FR.svg
FR N10.png
N10
Begin Paris
Einde Bordeaux
Lengte 331 km
Route
A12 FR.svg

Znak d42.svg Trappes

Znak d42.svg Rambouillet

Znak d42.svg Ablis


Afslagsymbool.svg A11 FR.svg → Paris / Nantes

Znak d42.svg Bonneval

Znak d42.svg Châteaudun

Znak d42.svg Vendôme

Znak d42.svg Château-Renault

Afslagsymbool.svg A10 FR.svg → Orléans / Tours


Afslagsymbool.svg A10 FR.svg → Tours / Bordeaux

Znak d42.svg Vivonne

voie expresse

Afslagsymbool.svg Les Minières

Afslagsymbool.svg L'Epinasse

Afslagsymbool.svg Mirbazin

Afslagsymbool.svg Couhé-Nord

Afslagsymbool.svg Couhé-Sud

Afslagsymbool.svg Lapiteau

Afslagsymbool.svg Chaunay

Afslagsymbool.svg Linazay

Afslagsymbool.svg Limalonges

Afslagsymbool.svg Nieuillet

Afslagsymbool.svg Ruffec-Nord

Afslagsymbool.svg Ruffec-Ouest

Afslagsymbool.svg Ruffec-Sud

einde voie expresse

Znak d42.svg Mansle

begin voie expresse

Afslagsymbool.svg Villejoubert

Afslagsymbool.svg Fenêtre

Afslagsymbool.svg Anais

Afslagsymbool.svg Villeneuve

Afslagsymbool.svg Champniers

Knooppuntsymbool.svg N141 FR.svg → Limoges

Knooppuntsymbool.svg N141 FR.svg → Saintes

Afslagsymbool.svg Angoulême-Ouest

Afslagsymbool.svg Angoulême-Centre

Afslagsymbool.svg Angoulême-Sud

Afslagsymbool.svg La Couronne

Afslagsymbool.svg La Raberie

Afslagsymbool.svg Roullet-Saint-Estèphe

Afslagsymbool.svg Chez Thibaud

Afslagsymbool.svg Jurignac

Afslagsymbool.svg Vignolles

Afslagsymbool.svg Le Maine Merle

Afslagsymbool.svg Barbezieux-Saint-Hilaire

Afslagsymbool.svg Reignac

Afslagsymbool.svg Baignes-Sainte-Radegonde

Afslagsymbool.svg Touvérac

Afslagsymbool.svg Chevanceaux

Afslagsymbool.svg Montlieu-la-Garde

Afslagsymbool.svg Le Jarculet

Afslagsymbool.svg Saint-Yzan-de-Soudiac

Afslagsymbool.svg Saint-Mariens

Afslagsymbool.svg Baudet

Afslagsymbool.svg Marsas

Afslagsymbool.svg Gauriaguet

Afslagsymbool.svg Aubie-et-Espessas

Knooppuntsymbool.svg A10 FR.svg → Poitiers / Bordeaux

De N10 of RN10 is een route nationale in Frankrijk. De weg vormt een noord-zuidroute van de regio Paris tot Saint-André-de-Cubzac in de Aquitaine en bestaat uit 3 trajecten met een totale lengte van 331 kilometer. Het deel tussen Poitiers en Bordeaux is over 195 kilometer met 2x2 rijstroken uitgerust. De oorspronkelijke N10 verliep vanaf Paris tot de grens met Spanje bij Hendaye over 750 kilometer.

Routebeschrijving

Huidige N10

Trappes - Ablis

Het noordelijkste deel van de N10 verloopt vanaf de A12 bij Trappes tot aan de A11 bij Ablis. De gehele route is met minimaal 2x2 rijstroken uitgerust, maar alleen het deel van Rambouillet tot de A11 bij Ablis is een voie express. Met name tussen Trappes en Rambouillet heeft de N10 nog een forenzenfunctie vanwege de voorsteden en nabijheid tot Paris.

Chartres - Château-Renault

Het tweede deel begint iets westelijker op de A11 ten zuiden van Chartres, en voert zuidwaarts richting Tours. Dit deel van de route voert door vrij monotoon gebied, op enige afstand van andere snelwegen. De weg verloopt via de regionale stadjes Châteaudun, Vendôme en Château-Renault. Ten zuiden van die laatste plaats eindigt de N10 weer op de A10, even buiten Tours.

Poitiers - Bordeaux

De N10 bij Jurignac, ten zuiden van Angoulême.

Het derde deel is grotendeels een voie express en over bijna de gehele lengte met 2x2 rijstroken uitgerust. Het vormt de binnendoorroute vanaf Poitiers naar Bordeaux, via Angoulême. Deze route is zelfs korter dan via de A10 die een omweg via Niort en Saintes maakt. Het grootste deel van de route is een voie express met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Tussen Poitiers en Angoulême zijn vier gelijkvloerse secties met 2x2 rijstroken, echter zonder verkeerslichten of rotondes, maar alleen met een verlaagde maximumsnelheid. Het belangrijkste knooppunt is Angoulême, waar men de N141 kruist, de voie express van Saintes naar Limoges. De N10 voert regelmatig door bosgebied, met name verder richting zuiden.

Voormalige N10

Paris

De N10 begon oorspronkelijk in het centrum van Paris op het Point Zéro des Routes de France, een punt op het plein voor de Notre-Dame op het Île de la Cité in de Seine. Daarna verliep de N10 over de kaaien van de noordoever van de Seine naar het westen, langs het Louvre, Place de la Concorde tot ter hoogte van de Pont Grenelle, waarna de N10 afsplitste van de kaaien en over de Avenue de Versailles verliep. Bij de Porte de Saint-Cloud was de aansluiting op de Boulevard Périphérique. De ex-N10 is in Paris ongenummerd.

D910 (Hauts-de-Seine)

Vanaf de Boulevard Périphérique loopt de ex-N10 in het departement Hauts-de-Seine en is als de D910 genummerd. Dit deel is een snelle stadsweg met tunneltjes onder de kruispunten in de voorstad Boulogne-Billancourt. Via de Pont de Sèvres steekt men de Seine over, waarna een aansluiting op de N118 volgt. Door de voorstad Sèvres telt de D910 nog 2x2 rijstroken maar daarna is het een enkelbaans weg door de voorstad Chaville. Daarna verlaat men het departement Hauts-de-Seine.

D10 (Yvelines)

In het departement Yvelines is de ex-N10 als de D10 genummerd. De D10 voert dwars door de stad Versailles en is er een statige boulevard met 2x3 rijstroken die recht op het Château de Versailles afloopt. De D10 slaat dan af en loopt met 2x2 rijstroken langs de zuidkant van het paleis. De D10 voert dan door de planstad Saint-Quentin-en-Yvelines en heeft wat ongelijkvloerse elementen. Er is een indirecte aansluiting naar de A12 en de D10 gaat onder de N12 door. Daarna bereikt men in Trappes de hedendaagse N10.

D910 (Yvelines)

Tussen Trappes en Ablis is de weg nog als N10 genummerd. Na Ablis heeft de weg het nummer D910 en heeft inhaalstroken. De D910 is slechts enkele kilometers lang voordat men de grens met het departement Eure-et-Loir bereikt.

D910 (Eure-et-Loir)

De D910 verloopt in het departement Eure-et-Loir westwaarts naar de stad Chartres. De D910 voert over het vrij vlakke platteland, de A11 loopt op korte afstand parallel aan de D910. De D910 heeft in dit gebied inhaalstroken en kent lange rechte stukken. De D910 heeft aan de oostkant van Chartres een aansluiting op de A11 en vormt dan de oostelijke invalsweg van de stad.

Tussen Chartres en de aansluiting op de A10 bij Autrèche is de weg als de N10 genummerd.

D910 (Indre-et-Loire)

Alhoewel de huidige N10 vanaf Château-Renault naar de A10 bij Autrèche verloopt, verliep de oorspronkelijke N10 rechtstreeks naar Tours. Dit deel is in het departement Indre-et-Loire later als D910 genummerd. Dit is een redelijk directe route met een bypass langs Château-Renault en een passage door het plaatsje Monnaie. Even voor Tours kruist men de A28, maar er is geen aansluiting mee. Aan de noordkant van Tours, bij Parçay-Meslay, is een aansluiting naar de A10, die vanaf hier tolvrij is, zodat doorgaand verkeer niet dwars door Tours hoeft.

De historische route verliep met lange rechte boulevards dwars door de stad Tours. Via de Pont Wilson stak de ex-N10 de rivier de Loire over, waarna de weg oorspronkelijk dwars door het centrum stak, dit is veranderd in een brede voetgangerszone met trambaan. Zuidelijk van het centrum is de oude N10 afgewaardeerd naar een weg met één rijstrook en busbaan in het midden. Via de Pont de Sanitas stak men in twee fases de rivier de Cher over in het zuiden van Tours. In het zuiden van Tours, bij de voorstad Chambray-lès-Tours, volgde de tweede aansluiting op de A10.

Zuidelijk daarvan is de ex-N10 weer als de D910 genummerd. In Montbazon kruist men de A85 zonder aansluiting en steekt men de rivier de Indre over. Tussen Tours en Châtellerault is de D910 een vrij snelle weg met regelmatig inhaalstroken en lange rechte stukken. De weg voert door diverse bebouwde kommen. De D910 volgt hier de A10 op korte afstand.

D910 (Vienne)

Rond de stad Châtellerault ligt een oostelijke rondweg die als de D161 genummerd is, en een snellere route vormt dan de D910 die dwars door de stad loopt. De D910 volgt hier de vallei van de rivier de Vienne, waar het departement Vienne ook naar vernoemd is. Zuidelijk van Châtellerault volgt de D910 de rivier de Clain naar de stad Poitiers. Tussen Châtellerault en Poitiers heeft de D910 diverse inhaalstroken, soms in beide richtingen tegelijk. Noordelijk van Poitiers zijn bovendien enkele ongelijkvloerse aansluitingen, maar de D910 voert ook door enkele bebouwde kommen. Door Poitiers volgt de D910 de Rocade Ouest, de westelijke ringweg die tussen de stad en de A10 in ligt. De Rocade Ouest telt 2x2 rijstroken en heeft verkeerslichten en rotondes. Aan de zuidkant van Poitiers gaat de D910 dan over in de hedendaagse N10 naar Bordeaux.

D1010 (Gironde)

Noordelijk van Bordeaux begint de ex-N10 weer bij Saint-André-de-Cubzac in het departement Gironde. In Gironde is de ex-N10 grotendeels als de D1010 genummerd, behalve een deel dat al voor 1973 is vervangen door de A10 en thans als de D911 is genummerd tussen Ambarès-et-Lagrave en Bordeaux. Saint-André-de-Cubzac is vooral bekend vanwege het feit dat de A10 en N10 hier samenkomen. De D1010 loopt dwars door Saint-André-de-Cubzac en steekt via de Pont Gustave Eiffel de rivier de Dordogne over. Dit is een grote stalen vakwerkbrug.

Daarna komt men in Ambarès-et-Lagrave, de ex-N10 is vanaf hier als de D911 genummerd, dit deel verloopt op korte afstand parallel aan het zuidelijkste deel van de A10, tot de noordzijde van Bordeaux. Tussen Ambarès-et-Lagrave en Bordeaux voert de D911 voortdurend door bebouwde kommen. De ex-N10 is in Bordeaux ongenummerd, maar verliep oorspronkelijk via Lormont en Cenon de stad in en stak via de Pont de pierre de rivier de Garonne over. De ex-N10 verliep dwars door het centrum, via het Place de la Victoire naar het zuiden van de stad.

De huidige D1010 begint weer in de zuidelijke voorstad Talence, waar een aansluiting op de A630 is, die de Rocade van Bordeaux vormt. De ex-N10 is grotendeels afgewaardeerd met een trambaan in plaats van 2x2 rijstroken. Alleen dichter bij de A630 liggen nog 2x2 rijstroken. De D1010 verloopt dan zuidwaarts door het bosgebied van Les Landes ten zuiden van Bordeaux. Dit deel loopt parallel en ten oosten van de A63. De D1010 mondt bij Le Puch op de A63 uit.

D810 (Landes)

Tussen Le Puch en Saint-Geours-de-la-Maremne is de N10 omgevormd tot de A63. Er was voor 1949 een alternatieve route tussen Bordeaux en Dax, dat via Langon en Mont-de-Marsan verliep. In het departement Landes is de ex-N10 als de D810 genummerd en begint in Saint-Geours-de-la-Maremne, waar een aansluiting is op de D824 naar Dax. De D810 verloopt met lange rechte stukken naar de stad Bayonne, op korte afstand parallel aan de A63. De D810 voert hier door alle bebouwde kommen. De D810 volgt thans de oostelijke rondweg van Bayonne maar verliep oorspronkelijk via het centrum om daar de rivier de Adour over te steken.

De D810 verloopt daarna parallel aan de Atlantische kust, door of langs alle badplaatsen op de route, zoals Biarritz, Bidart, Guéthary en Saint-Jean-de-Luz. Dit deel voert bijna continu door bebouwde kommen en telt soms vier rijstroken. Bij Hendaye voert de D810 over een lage bergrug, hierna volgt de grens met Spanje, die gevormd wordt door de rivier de Bidasoa. Aan Spaanse zijde gaat de GI-636 verder door Irún naar San Sebastián.

Geschiedenis

In 1824 werd de N10 gecreëerd als verbinding tussen Paris, Tours, Bordeaux en de grens met Spanje bij Hendaye. De N10 was indertijd 794 kilometer lang. Opvallend is dat deze route niet rechtstreeks van Bordeaux naar Bayonne verliep, maar een oostelijker route via Langon en Mont-de-Marsan, parallel aan wat thans de A65 is. In 1949 werd de route in Les Landes gewijzigd naar de directe en 'klassieke' route tussen Bordeaux en Bayonne. De N10 was toen ingekort tot 750 kilometer. Vanaf 1978 begon de N10 niet meer in het centrum van Paris maar op de Boulevard Périphérique op de Porte de Saint-Cloud. In 1992 werd het deel tussen Sèvres en Trappes ten zuidwesten van Paris gedeclasseerd.

In 2006 werden aanzienlijke delen van de N10 gedeclasseerd, behalve op de delen die hoogwaardig waren uitgebouwd en nog een groot belang voor doorgaand verkeer hadden. Na 2006 bleven de volgende delen over;

  • Trappes - Ablis (41 km)
  • Chartres - A10 (102 km)
  • Poitiers - Saint-André-de-Cubzac (204 km)
  • Salles - Saint-Geours-de-Maremne (93 km)

De N10 was in Les Landes een voie express met 2x2 rijstroken tussen Salles en Saint-Geours-de-Maremne. Dit sloot aan beide uiteindelijk aan op de A63. Later is de N10 verbreed naar 2x3 rijstroken en onder concessie gebracht. In 2013 kreeg dit formeel de status van autoroute, en werd omgenummerd tot de A63, waarmee de N10 ten zuiden van Bordeaux geheel was vervallen.

Voie express Poitiers - Bordeaux

De N10 in Angoulême.
De N10 bij Anais ten noorden van Angoulême.

Sinds 1981 kan de route tussen Poitiers en Bordeaux volledig via de A10 afgelegd worden. Deze route is 18 kilometer langer en is een tolweg. De A10 heeft betere voorzieningen, maar als men tol wil besparen kan dat eenvoudig op dit traject door de N10 te nemen.

De bouw van de N10 als voie express tussen Poitiers en Bordeaux begon in de jaren '70 in de vorm van een serie korte rondwegen, die daartussen werden opgevuld met stukken 2x2 waarbij de oude weg is verdubbeld. Niet al deze delen zijn volledig ongelijkvloers aangelegd, maar het grootste deel wel. De verdubbeling en bouw van rondwegen richtte zich de eerste 15 jaar alleen op het noordelijk deel van de route tussen Poitiers en Angoulême. Pas in 1985 opende het eerste deel zuidelijker, nabij Angoulême.

In 1973 opende de enkelbaans rondweg van Angoulême, die in 1991-1993 is verdubbeld naar 2x2 rijstroken. In 1995 opende het zuidelijkste deel van de voie express tussen Cavignac en de A10 bij Saint-André-de-Cubzac. De bouw ging gefragmenteerd verder. Op het noordelijk deel tussen Poitiers en Angoulême volgden weinig openstellingen tussen midden jaren '90 en midden jaren 2000. In 2004 was de zuidelijke helft tussen Chevanceaux en de A10 bij Saint-André-de-Cubzac doorgaand te berijden. De bouw van het zuidelijke deel tussen Angoulême en Bordeaux verliep wat minder gefragmenteerd dan het noordelijk deel. Dit traject werd met wat grotere stukken tegelijk opengesteld, in tegenstelling tot de noordelijke helft die telkens met traject van 1 tot 3 kilometer lengte in gebruik werd genomen.

Op 1 juni 2017 opende de eerste nieuwe rijbaan van het 11,2 kilometer lange deel tussen Reignac en Chevanceaux. Op 26 juni 2017 opende ook de tweede rijbaan.[1][2] Op 20 juni 2019 opende de laatste 4,8 kilometer van de N10 als voie express bij Chevanceaux, waarmee de gehele route tussen Poitiers en Bordeaux 2x2 rijstroken had.[3][4]

Voie express Salles - Saint-Geours-de-Maremne

Het traject tussen Salles en Saint-Geours-de-Maremne in Les Landes zuidelijk van Bordeaux was uiteindelijk opgewaardeerd tot een voie express met 2x2 rijstroken. Dit gebeurde gefaseerd. Grotendeels in de jaren '70 is de N10 in vele fases verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Het eerste deel met 2x2 rijstroken opende in 1971 tussen Liposthey en Labouheyre, het laatste deel opende in 1981 tussen Belin-Béliet en Le Muret. Nadat de verdubbeling gereed was waren er nog diverse gelijkvloerse kruispunten. Al in de jaren '90 werd overwogen om de N10 op te waarderen tot autoroute. In mei 1997 is een déclaration d'utilité publique (DUP) afgegeven om de N10 door Les Landes op te waarderen als autoroute onder concessie. Het tolplan was impopulair, daarom is in januari 1998 een gewijzigd DUP vastgesteld waarin de N10 naar een tolvrije autoroute opgewaardeerd zou worden. In de jaren '90 en begin jaren 2000 is de N10 op dit traject geheel ongelijkvloers gemaakt, waardoor het de status van voie express kreeg.

De hoeveelheid vrachtverkeer nam enorm toe op de N10 omdat dit één van de twee routes voor vrachtverkeer naar Spanje is. Daarom werd al vrij snel na het ongelijkvloers maken van de N10 besloten om de weg te verbreden naar 2x3 rijstroken. In 2008 werd daarom een DUP afgegeven om de N10 onder concessie uit te breiden naar 2x3 rijstroken en om te nummeren naar A63. Op 21 januari 2011 is het contract met de concessionair ATLANDES gesloten om de N10 op te waarderen. De werkzaamheden zijn daarna tussen 2011 en 2013 uitgevoerd. Op 25 april 2013 startte de tolheffing en op 26 november 2013 was de verbreding geheel afgerond. Dit betekende ook het einde voor het nummer N10 zuidelijk van Bordeaux, de gehele route tussen Bordeaux en de Spaanse grens is sindsdien als A63 genummerd.

Openstellingsgeschiedenis

Poitiers - Angoulême

van naar lengte datum
A10 (Poitiers) Croutelle-Nord 1,1 km 00-00-1969
Tourriers-Sud Anais 1,7 km 00-00-1972
Mansle-Nord Mansle-Sud 3,7 km 29-07-1974
Ruffec-Nord Ruffec-Sud 6,0 km 04-06-1976
Ruffec-Sud Les Nègres 2,9 km 00-00-1977
Mansle-Sud Tourriers-Nord 5,7 km 00-00-1978
Couhé-Nord Couhé-Sud 3,8 km 12-05-1978
Chaunay-Nord Chaunay-Sud 2,0 km 00-00-1979
Croutelle-Nord Croutelle-Sud 1,5 km 00-00-1980
Virolet-Sud Ruffigny-Nord 1,0 km 00-00-1980
Ruffigny-Nord Ruffigny-Sud 1,5 km 00-00-1980
Ruffigny-Sud Vivonne-Nord 6,0 km 00-00-1980
Les Nègres-Sud Les Maisons-Rouges 2,7 km 00-00-1980
Vivonne-Sud Peuchault 1,8 km 00-00-1983
Les Nègres-Nord Les Nègres-Sud 1,8 km 28-06-1984
Peuchault Les Minières-Nord 4,2 km 00-00-1985
Les Minières-Nord Les Minières-Sud 1,9 km 00-00-1986
Tourriers-Nord Tourriers-Sud 3,0 km 00-00-1987
Anais La Chignolle 2,9 km 00-00-1992
Les Minières-Sud Couhé-Nord 5,4 km 00-00-1993
Chaunay-Sud Chez Branger-Nord 12,2 km 00-00-1993
Les Maisons-Rouges Mansle-Nord 5,0 km 00-00-1993
Chez Branger-Nord Ruffec-Nord 5,3 km 00-00-1994
Croutelle-Sud Virolet-Sud 2,0 km 31-03-1996
Vivonne-Nord Vivonne-Sud 2,3 km 00-09-2004
Couhé-Sud Chez Foucher 5,0 km 00-09-2004
La Chignolle Champniers 3,0 km 00-11-2004
Chez Foucher Chaunay-Nord 2,8 km 00-09-2005
Champniers Angoulême-Nord 2,7 km 00-08-2006

Angoulême - Bordeaux

van naar lengte datum
Angoulême-Sud La Couronne-Sud 5,8 km 15-12-1985
Chevanceaux-Nord Pouillac-Nord 2,5 km 14-12-1988
Angoulême-Ouest Angoulême-Sud 3,3 km 00-00-1991
Pouillac-Sud Montlieu-la-Garde-Sud 3,7 km 00-00-1992
Angoulême-Nord Angoulême-Ouest 5,4 km 00-12-1993
Cavignac-Sud Saint-André-de-Cubzac (A10) 9,0 km 06-07-1995
Barbezieux-Saint-Hilaire-Nord Barbezieux-Saint-Hilaire-Sud 7,5 km 27-06-1996
Barbezieux-Saint-Hilaire-Sud Reignac-Sud 3,8 km 06-10-1998
Pouillac-Nord Pouillac-Sud 3,0 km 18-05-2001
La Couronne-Sud Roullet-Saint-Estèphe-Sud 4,1 km 13-02-2003
Montlieu-la-Garde-Sud Pierrebrune 12,7 km 10-02-2004
Pierrebrune Cavignac-Sud 7,1 km 05-09-2004
Roullet-Saint-Estèphe Pétignac 6,4 km 00-10-2005
Pétignac Ladiville 4,1 km 17-12-2008
Ladiville Barbezieux-Saint-Hilaire-Nord 5,4 km 09-03-2011
Reignac-Sud La Grolle (1e rb) 11,2 km 01-06-2017
Reignac-Sud La Grolle (2e rb) 11,2 km 26-06-2017
La Grolle Chevanceaux 4,8 km 20-06-2019

Toekomst

De N10 telt tussen Poitiers en Bordeaux geheel 2x2 rijstroken. maar er zijn nog drie trajecten met enkele gelijkvloerse kruispunten, tussen Ruffigny en Vivonne, tussen Vivonne en Les Minières, en tussen Mansle en Tourriers.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 67.000 voertuigen in Trappes, wat daalt naar 42.700 voertuigen bij Rambouillet en 25.800 voertuigen bij de A11 bij Ablis. Het deel van Chartres naar Château-Renault wordt geleidelijk rustiger, en daalt van 13.000 voertuigen bij Chartres naar 8.400 voertuigen ten zuiden van Vendôme en bij de A10.

In 2014 reden er dagelijks door Poitiers maximaal 33.300 voertuigen. Het deel tussen Poitiers en Angoulême is rustiger en telt 14.700 tot 20.800 voertuigen. Dagelijks maken 40.900 tot 45.500 voertuigen gebruik van de N10 rond Angoulême zelf. Van Angoulême naar Bordeaux stijgen de intensiteiten pas aan het eind, van 20.300 bij Barbezieux naar voertuigen naar 39.300 voertuigen vlak voor de A10.

Referenties

Routes nationales in Frankrijk

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22N23N24N25N26N27N28N29N30N31N32N33N34N35N36N37N38N39N40N41N42N43N44N45N46N47N48N49N50N51N52N53N54N55N56N57N58N59N60N61N62N63N64N65N66N67N68N69N70N71N72N73N74N75N76N77N78N79N80N81N82N83N84N85N86N87N88N89N90N91N92N93N94N95N96N97N98N99

N100N101N102N103N104N105N106N107N108N109N110N111N112N113N114N115N116N117N118N119N120N121N122N123N124N125N126N127N128N129N130N131N132N133N134N135N136N137N138N139N140N141N142N143N144N145N146N147N148N149N150N151N152N153N154N155N156N157N158N159N160N161N162N163N164N165N166N167N168N169N170N171N172N173N174N175N176N177N178N179N180N181N182N183N184N185N186N188N189N190N191N192N193N194N195N196N197N198N199

N201N202N205N209N216N221N224N225N227N230N237N244N248N249N250N254N265N274N282N296N301N306N315N316N320N324N330N337N338N346N353N356N363N385N388N401N406N410N416N425N431N440N441N444N446N449N481N486N488N520N524N532N537N542N543N568N569N572N580N814N844