N10 (Ghana)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N10
Begin Kumasi
Einde Paga
Lengte 610 km km
Route

Kumasi

Techiman

Tamale

Walewale

Bolgatanga

Navrongo

Paga

N5

De N10 is een national route in Ghana. De weg vormt een noord-zuidroute door het centrale deel van het land, vanaf de grote stad Kumasi tot de grens met Burkina Faso bij Paga in het noorden van het land. De N10 is 610 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N10 verloopt vanaf Kumasi naar het noorden van het land. Kumasi is de tweede stad van Ghana, in het noorden van het land ligt de grotere stad Tamale ook op de route. De N10 is de belangrijkste doorgaande weg naar het noorden van Ghana en de grens met Burkina Faso. In de stad Kumasi telt de N10 2x2 rijstroken maar is daarbuiten veelal enkelbaans. Een ander opvallend stuk van de N10 is een viaduct met 2x2 rijstroken door het centrum van Tamale. De N10 is tussen deze steden grotendeels enkelbaans maar wel vrij modern ontworpen. Er zijn echter nergens rondwegen bij de grotere plaatsen. Bij Buipe steekt men de rivier de Black Volta over. Bij Yapei is een brug over de White Volta, bij Pwalagu in het noorden van Ghana kruist men deze rivier nogmaals. Het grenscomplex aan de grens met Burkina Faso is eenvoudig. Aan Burkinese zijde sluit de N5 naar Ouagadougou aan.

Geschiedenis

In de Britse koloniale tijd verliep de primaire weg van Kumasi naar Tamale oostelijker, via Atebubu en Salaga. Na de bouw van de stuwdam in de rivier de Volta in de periode 1961-1965 werd deze route onderbroken vanwege het enorme Lake Volta, het grootste stuwmeer ter wereld. Daarom werd de N10 westelijker geleid, deze weg is daardoor wat moderner ontworpen dan de meeste andere national routes die vanuit koloniale wegen ontwikkeld waren.

In het algemeen was deze corridor altijd één van de belangrijkste noord-zuidroutes in West-Afrika, het is ook de voornaamste exportroute van Burkina Faso naar de haven van Tema bij Accra. Voor internationale handel had deze weg na de koloniale tijd dus een significant belang.

De N10 zelf is relatief beperkt opgewaardeerd sinds de initiële aanleg. Zo zijn nergens ringwegen of bypasses aangelegd. Op 29 maart 2022 opende een 700 meter lang viaduct met 2x2 rijstroken door het centrum van Tamale, de eerste ongelijkvloerse weg van deze stad.[1][2]

Referenties

Hoofdwegennet in Ghana

George Walker Bush MotorwayAccra - Tema Motorway

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N16N18