N10 (Kameroen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N10
Begin Yaoundé
Einde Moloundou
Lengte 830 km
Route

Yaoundé

Awae

Ayos

Abong-Mbang

Doume

Dimako

Bertoua

Batouri

Ngoura

Ndelele

Yokadouma

Moloundou

De N10 of RN10 is een route nationale in Kameroen. De weg vormt een oost-westroute en later noord-zuidroute in het oosten en zuidoosten van het land, vanaf de hoofdstad Yaoundé tot aan de grens met de Republiek Congo bij Moloundou. De N10 is 830 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N10 begint in de centrale strip in de hoofdstad Yaoundé, waar alle belangrijke wegen van de stad samenkomen, waaronder de N1, N2 en N3. Van alle invalswegen is de N10 de minst belangrijke. De weg is een reguliere stadsweg met één rijbaan en voert oostwaarts de stad uit. Buiten Yaoundé neemt de bevolkingsdichtheid van het platteland over een afstand van 30 kilometer geleidelijk af. De weg voert door de equatoriale regenwouden van zuidoostelijk Kameroen, die hier echter niet zo dicht zijn als elders. Er liggen ook nog tal van plaatsen op de route. De weg voert vanaf Yaoundé in eerste instantie zo'n 200 kilometer oostwaarts maar buigt vervolgens naar het noordoosten af tot de stad Bertoua.

Bij Bertoua is een dubbelnummering met de N1. De N10 bereikt hier een streek die uit open savanne bestaat. Deze regio is droger en kent minder hoogteverschillen. De N10 is oostelijk van Bertoua een zandweg. Er liggen nog diverse plaatsen op de route. Vanaf Ngoura draait de N10 naar het zuiden en voert zuidwaarts de wildernis van het equatoriale regenwoud in. De N10 voert dicht langs de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek en ontsluit een aantal dorpen in de zeer geïsoleerde jungle, waarvan de plaats Yokadouma de belangrijkste is. De weg voert helemaal tot de grens met de Republiek Congo in Moloundou. De grens wordt gevormd door de rivier de Ngoko. Er is geen brug of verdere wegverbinding naar Congo.

N10A

De N10A splitst bij Ngoura van de N10 af en voert in zuidoostelijke richting door een gebied met begroeide savanne. Na Kenzou volgt de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar de N6 verder gaat naar Berbérati en uiteindelijk Bangui.

Geschiedenis

De N10 is van oudsher zowel een regionale verbinding naar het oosten als een internationale verbinding naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Van de twee doorgaande wegverbindingen tussen beide landen is de N10 minder belangrijk, noordelijker is de weg van Yaoundé via Garoua-Mboulaï naar Bangui volledig geasfalteerd, terwijl op de zuidelijke route via de N10, N10A en de Centraal-Afrikaanse N6 nog grote stukken onverhard zijn.

De N10 verliep oorspronkelijk tot de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek bij Kenzou en was 535 kilometer lang. In 2018 is de voormalige P4 toegevoegd aan de N10, die daarmee sindsdien tot de grens met de Republiek Congo bij Moloundou voert. De weg werd daarmee bijna 300 kilometer langer. Deze route is echter een zandweg door de jungle. De N10A voert van Ngoura tot de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek.[1]

Voor 2000 was alleen een 136 kilometer lang traject tussen Yaoundé en Ayos geasfalteerd. Het deel in de regio Est was indertijd nog onverhard. In de periode 2000-2012 is het oostelijk deel van Ayos tot Bertoua geasfalteerd. De officiële opening volgde op 24 augustus 2012.[2] Hiermee waren er twee doorgaand geasfalteerde wegen vanaf Yaoundé naar Bertoua, de N1 en de N10. In 2019 is begonnen om de weg ten oosten van Bertoua te verharden, vooralsnog ging dit om een klein deel. Er zijn wel plannen om het 215 kilometer lange traject van Bertoua tot de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek te asfalteren.[3] Dit is namelijk een kortere route tussen Yaoundé en Bangui dan de huidige geasfalteerde weg via Garoua-Mbouläi.

Referenties

Routes nationales en autoroutes in Kameroen

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22

Autoroute Kribi - LolabéAutoroute Yaoundé - DoualaAutoroute Yaoundé - Nsimalen