N10 (Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN10
Begin Djambala
Einde Mbomo(G)
Lengte 471 km
Route

Djambala

Okoyo

Ewo

Etoumbi

Mbombo

De N10 of RN10 is een route nationale in de Republiek Congo. De weg vormt een noord-zuidroute in het midden van het land, vanaf Djambala tot de grens met Gabon voorbij Mbombo. De N10 is 471 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N10 vormt een lange noord-zuidroute door het westen van de Republiek Congo, vanaf de N8 in Djambala tot de grens met Gabon bij Mbombo, waar de Gabonese N4 naar Mekambo aansluit. Het zuidelijk deel tussen Djambala en Okoyo voert door glooiende savanne, dit deel is een laagwaardige zandweg. Bij Okoyo is een veerdienst over de rivier de Alima. Vanaf Okoyo verloopt een verharde weg noordoostwaarts naar Boundji, maar de N10 volgt een zandweg noordwaarts naar Ewo. Noordelijk van Ewo voert de weg meer het tropisch regenwoud in. Bij Etoumbi valt de route samen met de N13 vanaf Makoua, dit is een verharde weg tot in Etoumbi. Vanaf Mbombo tot de grens met Gabon voert een zandweg door dichte jungle.

Geschiedenis

De N10 werd omstreeks 2015 geïntroduceerd bij een uitbreiding van het netwerk van routes nationales. Het is voorzien om een tweede noord-zuidroute door het midden van de Republiek Congo te voeren, evenals een internationale route naar het oosten van Gabon te vormen. De weg was bij introductie nog nagenoeg volledig onverhard, met alleen kleine stukken verharde weg bij Okoyo en Etoumbi.

Referenties


Routes nationales in de Republiek Congo

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15