N10 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N10 SA.svg
N10 SA map.png
N10
Begin Coega
Einde Nakop (NAM)
Lengte 993 km
Route

Centrum.svg Coega N2 SA.svg

Centrum.svg Cradock

Centrum.svg Middelburg N9 SA.svg

Centrum.svg Hanover N1 SA.svg

Centrum.svg De Aar

Centrum.svg Britstown N12 SA.svg

Centrum.svg Prieska

Centrum.svg Groblershoop N8 SA.svg

Centrum.svg Upington N14 SA.svg

Flag of Namibia.svg B3 NA.svg

De N10 is een national road in Zuid-Afrika. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Coega bij Port Elizabeth tot aan de grens met Namibië bij Nakop. De weg is lang, maar bedient geen grote steden en is ook nergens als snelweg uitgevoerd. De N10 is 993 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N10 bij Cookhouse.

Eastern Cape

De N10 begint ten noordoosten van Coega, niet ver van Port Elizabeth, op een aansluiting met de N2, de kustweg van Cape Town naar Durban. De weg voert noordwaarts, in eerste instantie door een vlak dal, daarna door lage bergen, waarna een droger gebied begint. De weg stijgt naar circa 600 meter boven zeeniveau, en voert door afgelegen gebied, in Eastern Cape liggen maar twee grotere plaatsen op de route, namelijk Cradoc en Middelburg. Vanaf Middelburg is de weg een stukje met de N9 dubbelgenummerd, waarna beide routes weer splitsen bij de grens met Northern Cape.

Northern Cape

De N9 voert daarna noordwestwaarts, over een kale hoogvlakte op circa 1.400 meter boven zeeniveau. Er liggen in Northern Cape geen steden van enige omvang op de route. Bij Hanover kruist men de belangrijke N1, maar voor verkeer op de N9 is deze weg van weinig belang. Langs De Aar ligt een bypass met één ongelijkvloerse kruising, waarna men in Britstown de N12 kruist. Verder naar het noordwesten wordt het landschap steeds woester, en wordt uiteindelijk een rotswoestijn. Bij Prieska doorkruist men een laag gebergte, waarna een lang en desolaat stuk naar het noorden volgt. Bij het gehucht Groblershoop begint de N8, de weg naar Kimberley. De N10 voert dan door het enigszins groene dal van de rivier de Orange, waarna men Upington bereikt, de laatste significante nederzetting op de route van de N10. Men kruist er de N14. Daarna volgt een woestijntraject naar het westen, waarna men na circa 130 kilometer de grens met Namibië bereikt. Aan Namibische zijde gaat de B3 verder naar Keetmanshoop.

Geschiedenis

De N10 is van oudsher geen belangrijke route. Het zuidelijkste deel tussen Coega en Middelburg is feitelijk het belangrijkste, omdat hier verkeer vanuit Port Elizabeth naar de steden op de hoogvlakte gebruik van maakt, in combinatie met de N9 en later de N1. Enig doorgaand belang heeft de N10 in het noorden van Northern Cape, omdat dit een transitroute naar zuidelijk Namibië is. Het zuiden van Namibië is echter nauwelijks bevolkt, zodat er amper verkeer is. De N10 is vanwege het gebrek aan grote steden op de route ook bijna nergens hoogwaardig uitgebouwd, alleen bij De Aar ligt één ongelijkvloerse kruising.

Referenties


National Roads & Freeways in Zuid-Afrika

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4