Circumferential Road 5

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf N11 (Filippijnen))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E5 / N11
Begin Manila
Einde Parañaque
Lengte 33 km
Route

Radial Road 10 / Mel Lopez Boulevard

Dagat-Dagatan Avenue

Metro Manila Skyway

5th Avenue

MacArthur Highway

Karuhatan

Prodon

North Luzon Expressway (E1)

Minandao Avenue

Quirino Highway

Tandang Sora Avenue

Congressional Avenue

Visayas Avenue

Luzon Avenue

Commonwealth Avenue

Capitol Hills Drive

C.P. Garcia Drive

B. Gonzales Street

Aurora Boulevard

P. Tuazon Boulevard

Col. Bonny Serrano Avenue

FVR Road

Calle Industria

Green Meadows Avenue

Ortigas Avenue

Doña Julia Vargas Avenue

Lanuza Avenue

Pasig Boulevard Extension

Pasig Boulevard

M. Concepcion Avenue

32nd Street

26th Street

Scorpion Road

Cuasay Road

South Luzon Expressway (E2)


Sucat

Manila - Cavite Expressway

De Circumferential Road 5, ook bekend als de C-5 en deels genummerd als de E5 en N11, is een ringweg, national primary road en gedeeltelijke expressway in de Filippijnen. De weg vormt de vijfde ringweg van Manila. De weg is 33 kilometer lang.

Routebeschrijving

De C-5 ter hoogte van Kalayaan Avenue.

De C-5 begint in het havengebied van Manila, de eerste 13 kilometer is een autosnelweg die ook wel de Harbor Link heet. De snelweg verloopt in Manila op viaducten, in de voorsteden Valenzuela en Quezon City veelal op maaiveld. Dit deel wordt ook wel gezien als zijtak van de North Luzon Expressway. De autosnelweg telt 2x3 rijstroken en heeft een klaverblad met de North Luzon Expressway. De autosnelweg eindigt in het westen van Quezon City.

De weg is daarna een stadsweg met verkeerslichten en langzaam verkeer door de grote stad Quezon City. De C-5 verloopt hier over Minandao Avenue, Congressional Avenue, Luzon Avenue en Katipunan Avenue. Dit zijn brede stadswegen met overwegend 3 of 4 rijstroken per richting. De enige ongelijkvloerse kruising is een flyover van Luzon Avenue over Commonwealth Avenue.

De weg voert dan zuidwaarts langs de oostkant van Manila, door enkele grote voorsteden. De C-5 volgt hier Katipunan Avenue, een belangrijke noord-zuidweg met overwegend 2x4 rijstroken. Er is een ongelijkvloerse aansluiting met Aurora Boulevard. In het zuiden van Quezon City is de C-5 gedeeltelijk ongelijkvloers ter hoogte van Col. Bonny Serrano Avenue. De C-5 verloopt daarna over E. Rodriguez Jr. Avenue, een stadsweg met 2x4 rijstroken door Ortigas en Pasig.

Het zuidelijkste deel van de C-5, vanaf Pasig tot aan de South Luzon Expressway, is feitelijk een ongelijkvloerse stadsboulevard met 2x4 rijstroken. Er zijn veel erfaansluitingen, maar alle kruispunten zijn ongelijkvloers. Dit deel telt 3 tot 4 rijstroken per richting. Op het knooppunt met de South Luzon Expressway kan men alleen ongelijkvloers de snelweg richting zuiden op. Er is geen aansluiting op de Metro Manila Skyway, en richting noorden alleen via de frontage road.

Geschiedenis

In de jaren '60 werd een netwerk van hoofdwegen voor Manila ontwikkeld, met 10 radiale wegen en 6 ringwegen. De aanleg van de Circumferential Road 5 begon in 1986. Het snelwegachtige deel in het zuiden opende op 6 november 1996 voor het verkeer.

Omstreeks 2005-2006 opende de tunnel en flyover op de overgang van Katipun Avenue naar E. Rodriguez Jr. Avenue, waar men voorheen twee maal moest afslaan om C-5 te volgen. Circa 2010-2011 opende een ongelijkvloerse tunnelbak tussen Minandao Avenue en Quirino Highway in Quezon City. In 2012 opende de flyover over Commonwealth Avenue.

C-5 Southlink Expressway

De C-5 Southlink Expressway is een 7 kilometer lange autosnelweg die het zuidelijkste deel van de Circumferential Road 5 vormt, vanaf de South Luzon Expressway (Slex) tot aan de Manila-Cavite Expressway (Cavitex).

De eerste fase is op 23 juli 2019 geopend,[1] een 2,2 kilometer lang deel dat vooral een viaduct over de South Luzon Expressway omvatte.[2] Op 14 augustus 2022 opende een 1,6 kilometer lang deel tracé met 2x3 rijstroken tussen de aansluiting met de South Luzon Expressway bij Merville tot E. Rodriguez Avenue aan de zuidkant van NAIA Airport.[3][4][5]

E5 / Harbor Link

De Harbor Link.

De Harbor Link is een oost-westverbinding door het noorden van Manila, die ook wel als zijtak van de North Luzon Expressway wordt gezien. Het is een 13 kilometer lange autosnelweg tussen Quezon City en de haven van Manila.

Op 10 juli 2010 opende een 3 kilometer lang stuk van de E5 ten westen van de North Luzon Expressway tot Karuhatan / Valenzuela. Op 19 maart 2015 opende een 3 kilometer lang stuk van de E5 ten oosten van de North Luzon Expressway tot Quezon City. Op 28 februari 2019 opende 8,2 kilometer van de E5 verder van Karuhatan tot de C-3 Road[6][7][8][9] en vervolgens op 15 juni 2020 het resterende deel van 2,6 kilometer tot aan Radial Road 10 / Mel Lopez Boulevard bij de haven van Manila.[10]

Wegnummers

In 2014 zijn twee wegnummers toegekend aan de weg, de E5 aan het snelwegdeel aan de noordkant van Manila, en de N11 tussen Quezon City en de E2 ten zuiden van Manila. Het tussenliggende deel is als de N128 en N129 genummerd.[11]

Toekomst

De C-5 was oorspronkelijk gepland als 51 kilometer lang, maar delen zijn nog niet aangelegd. Daarnaast verloopt de ringweg in Quezon City ongelukkig, men moet enkele keren afslaan om de ringweg te volgen.

In juli 2015 begonnen werkzaamheden om de snelweg 7,6 kilometer te verlengen aan de zuidkant van Manila tot de Manila - Cavite Expressway, tussen de E2 en E3.[12][13] Op 7 mei 2016 was ook een 'groundbreaking' voor dit project.[14] De gehele snelweg moet begin 2023 worden geopend.[15][16]

Referenties

Expressways in de Filippijnen

Cavite - Laguna ExpresswayCebu-Cordova Link Expressway (CCLEX) • Circumferential Road 5 (E5) • Epifanio de los Santos AvenueLaguna Lakeshore ExpresswayManila - Cavite Expressway (E3) • Metro Manila Skyway (E2) • Muntinlupa - Cavite ExpresswayNAIA ExpresswayNorth Luzon Expressway (E1) • North Luzon East ExpresswayNorth Luzon West ExpresswaySouth Luzon Expressway (E2) • Subic - Clark - Tarlac Expressway (E4) • Pangasinan Link Expressway (PLEX) • Pasig River Expressway (PAREX) • Tarlac - Pangasinan - La Union Expressway (E1) • Central Luzon Link Expressway (CLLEx)

National primary roads in de Filippijnen