N11 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N11 SA.svg
N11 South Africa map.png
N11
Begin Ladysmith
Einde Groblersbrug (BW)
Lengte 777 km
Route

Afslagsymbool.svg N3 SA.svg

Centrum.svg Ladysmith

Centrum.svg Newcastle

Centrum.svg Volksrust

Centrum.svg Amersfoort

Centrum.svg Ermelo N2 SA.svg N17 SA.svg

Centrum.svg Hendrina

Centrum.svg Middelburg N4 SA.svg

Centrum.svg Groblersdal

Centrum.svg Mokopane N1 SA.svg

Centrum.svg Groblersbrug

Flag of Botswana.svg

De N11 is een national road in Zuid-Afrika. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van het land, en loopt vanaf de N3 bij Ladysmith via Ermelo en Mokopane naar de grens met Botswana bij Groblersburg. De weg is nergens als snelweg uitgebouwd en is 777 kilometer lang.

Routebeschrijving

KwaZulu-Natal

De N11 begint ten westen van Ladysmith op de aansluiting met de N3, de snelweg naar Durban. De N11 voert dan westwaarts en passeert door de stad Ladysmith, waarna de weg noordwaarts loopt, door het noorden van KwaZulu-Natal. De N3 voert noordwaarts door vrij vlak savannelandschap op circa 1.200 meter boven zeeniveau. Men bereikt dan Newcastle, waar een oostelijke bypass langs ligt. Hier is ook een ongelijkvloerse kruising. Vlak voor Volksrust volgt dan de grens met Mpumalanga.

Mpumalanga

De N11 loopt door Volksrust, en verder noordwaarts op 1.600 meter hoogte over de kale hoogvlakte, voornamelijk bestaand uit weilanden. Er liggen niet zoveel dorpen op de route, toch zijn er op dit gedeelte langere stukken van de weg uitgevoerd met 2+1 rijstroken. Na circa 100 kilometer bereikt men Ermelo, een belangrijk knooppunt in oostelijk Zuid-Afrika. Men kruist hier de N2 uit Durban, die hier eindigt, en de N17, de weg naar Johannesburg. De N11 loopt dan noordwestwaarts, in eerste instantie als 2x2 weg met gelijkvloerse kruisingen en vervolgens over zo'n 20 kilometer als 2+1 weg. Na dat de weg versmalt naar 1x2 rijstroken bereikt de weg na nog eens 80 kilometer de stad Middelburg, waar men de belangrijke N4 kruist. Noordelijker voert de N11 langs de Loskop Dam, en is de omgeving wat bergachtiger. Hier volgt de grens met Limpopo.

Limpopo

Het bergachtige traject duurt slechts kort, waarna de N11 over de hoogvlakte naar Mokopane loopt, circa 140 kilometer noordelijker, waar men de N1 kruist, de weg van Pretoria naar Zimbabwe. Vanaf Mokopane wordt het landschap wat heuvelachtiger en droger, naar het noordwesten toe gaan de weilanden geleidelijk over in woestijn. Het deel ten noorden van Mokopane is niet van groot belang, en voert tot aan de grens met Botswana. Aan Botswaanse zijde gaat de B140 verder naar Palapye.

Geschiedenis

De N11 is een vrij belangrijke weg, die functioneert als tangent van Johannesburg, en kruist de meeste belangrijke wegen van oostelijk Zuid-Afrika, zoals de N1, N2, N3 en N4. Vooral het deel tussen Ladysmith en Mokopane is van doorgaand belang voor transport vanaf de havens van Durban naar de landbouwgebieden ten oosten van Johannesburg en het noorden van Zuid-Afrika. Desondanks ontsluit de N11 geen echt grote steden, en derhalve is de weg ook weinig hoogwaardig uitgebouwd, er is geen enkel deel als autosnelweg uitgebouwd, en bij de meeste grotere plaatsen ontbreken ook rondwegen.

De weg was niet één van de oorspronkelijke hoofdwegen van Zuid-Afrika, op de wegenkaart van nationale wegen in 1959 ontbreekt deze route volledig.[1]

Referenties

Flag of South Africa.svg National Roads & Freeways in Zuid-Afrika Flag of South Africa.svg

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4