N12 (Ghana)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N12 Ghana.svg
N12 Ghana map.png
N12
Begin Elubo
Einde Hamile
Lengte 670 km km
Route

Centrum.svg Elubo N1 Ghana.svg

Centrum.svg Enchi

Centrum.svg Dadieso

Centrum.svg Goaso

Centrum.svg Sunyani

Centrum.svg Wenchi

Centrum.svg Bole

Centrum.svg Sawla N7 Ghana.svg

Centrum.svg Wa N18 Ghana.svg

Centrum.svg Lawra N13 Ghana.svg

Centrum.svg Nandom

Centrum.svg Hamile

Flag of Burkina Faso.svg

De N12 is een national route in Ghana. De weg vormt een noord-zuidroute in het uiterste westen van het land, vanaf Elubo via Sunyani en Wa naar de grens met Burkina Faso bij Hamile. De N12 is met 670 kilometer de langste national route van Ghana.

Routebeschrijving

De N12 vormt een lange noord-zuidroute in het uiterste westen van Ghana, grotendeels vrij dicht parallel aan de grens met Ivoorkust. De weg verloopt vanaf de N1 in Elubo tot de grens met Burkina Faso in Hamile. De N12 doet geen echt grote steden aan, de belangrijkste plaatsen zijn Sunyani en Wa. Het zuidelijk deel van de N12 tussen Elubo en Sunyani is een weinig ontwikkelde zandweg. Het deel vanaf Sunyani naar het noorden is een geasfalteerde weg. Het noordelijkste deel van Nandom tot de Burkinese grens is weer onverhard. De route heeft weinig betekenis als doorgaande verbinding naar Burkina Faso, het eindigt kort na de grens op een oost-westroute, de N20.

Geschiedenis

In de Britse koloniale periode was er alleen een doorgaande noord-zuidverbinding in het noordwesten van Ghana, vanaf Wenchi naar Wa en verder tot bij de grens met Burkina Faso. Dit was feitelijk een verbinding vanuit Kumasi. Later is de N12 zuidwaarts verlengd over een serie slecht uitgebouwde zandwegen door het beboste en heuvelachtige zuidwesten van Ghana, dat een vrij ontoegankelijk gebied is. De N12 is weinig opgewaardeerd buiten het asfalteren van het middendeel en noordelijk deel van de route. In 2020 was het deel tussen Elubo en Sunyani nog onverhard, evenals het noordelijkste deel bij de grens met Burkina Faso.

Referenties


Hoofdwegennet in Ghana

George Walker Bush MotorwayAccra - Tema Motorway

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N16N18