N12 (Mozambique)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N12 Mozambique.svg
N12 Mozambique map.png
N12
Begin Namialo
Einde Nacala
Lengte 115 km
Route

Centrum.svg Namialo N1 Mozambique.svg

Centrum.svg Monapo

Centrum.svg Nacala

De N12 of EN12, voluit de Estrada Nacional Nº 12, is een estrada nacional in Mozambique. De weg vormt een aftakking van de N1 naar de havenstad Nacala. De N12 is 115 kilometer lang.

Routebeschrijving

N12 Mozambique.jpg

In Namialo slaat de N1 naar het noorden af en gaat de N12 verder oostwaarts richting de kust. de N12 is een verharde weg en voert door een vlak savannelandschap, met diverse dorpen op de route. Het laatste deel van de route buigt naar het noorden af. De stad Nacala ligt op een schiereiland en heeft een industriële haven. In Nacala zit ook de nodige bedrijvigheid aan de N12. De weg voert ook langs de luchthaven van Nacala.

Geschiedenis

Nacala groeide in de 20e eeuw uit tot de belangrijkste havenstad van noordelijk Mozambique en werd tegelijkertijd de belangrijkste exporthaven voor Malawi. Deze route verliep via de N13, N1 en N12. De weg heet ook wel de Nacala Corridor. Dit omvat wegen en spoorwegen tussen de mijnen in westelijk Mozambique en de landbouwproducenten in Malawi. De export van landbouwproducten in Malawi is meer ontwikkeld dan de landbouwsector in noordelijk Mozambique.

De weg was in het oorspronkelijke nummeringsyssteem genummerd als de EN8, die verliep vanaf de grens met Malawi tot Nacala. Omstreeks 2010 is het gewijzigd naar de N12.

Referenties


Flag of Mozambique.svg Estradas nacionais in Mozambique Flag of Mozambique.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14