N12 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N12 SA.svg
N12 South Africa map.png
N12
Begin George
Einde Witbank
Lengte 1.350 km
Route

Centrum.svg George N2 SA.svg N9 SA.svg

Centrum.svg Oudtshoorn

Centrum.svg Klaarstroom

Centrum.svg Beaufort West N1 SA.svg

Centrum.svg Britstown N10 SA.svg

Centrum.svg Hopetown

Centrum.svg Kimberley N8 SA.svg

Centrum.svg Warrenton N18 SA.svg

Centrum.svg Christiana

Centrum.svg Bloemhof

Centrum.svg Wolmaranstad

Centrum.svg Klersdorp

Centrum.svg Potchefstroom


Afslagsymbool.svg Soweto-South

Afslagsymbool.svg Lenasia

Afslagsymbool.svg Soweto-Southeast

Knooppuntsymbool.svg N1 SA.svg

Afslagsymbool.svg Armadale

Knooppuntsymbool.svg N1 SA.svg

Knooppuntsymbool.svg M1

Afslagsymbool.svg Xavier Street

Afslagsymbool.svg Klip River Drive

Afslagsymbool.svg Comaro Street

Knooppuntsymbool.svg R59

Afslagsymbool.svg Heidelberg Road

Knooppuntsymbool.svg N3 SA.svg

Knooppuntsymbool.svg M2

Afslagsymbool.svg Van Buren Road

Knooppuntsymbool.svg N3 SA.svg

Knooppuntsymbool.svg R24

Afslagsymbool.svg Edenville

Afslagsymbool.svg Pretoria Road

Afslagsymbool.svg Boksburg

Knooppuntsymbool.svg R21

Afslagsymbool.svg Rondebult Road

Afslagsymbool.svg Benoni

Afslagsymbool.svg Great North Road (R23)

Afslagsymbool.svg Pretoria Road (M44)

Afslagsymbool.svg Putfontein Road

Afslagsymbool.svg Putfontein Road II

Afslagsymbool.svg Springs

Afslagsymbool.svg Holtfontein Road

Afslagsymbool.svg Pansy Road

Afslagsymbool.svg Mandela Park

Afslagsymbool.svg Welgedacht

Afslagsymbool.svg Delmas-West

Afslagsymbool.svg Delmas-North

Afslagsymbool.svg rural areas

Afslagsymbool.svg rural areas

Afslagsymbool.svg R960 Road

Afslagsymbool.svg Ogies

Afslagsymbool.svg rural areas

Afslagsymbool.svg Witbank-East

Knooppuntsymbool.svg N4 SA.svg

De N12 is een national road in Zuid-Afrika. De weg vormt een lange oost-west en noord-zuidroute door het gehele land, vanaf George aan de zuidkust via Kimberley en de agglomeratie Johannesburg naar Witbank. Delen van de route zijn als snelweg uitgebouwd, namelijk vanaf Soweto tot Witbank over 169 kilometer. De weg is 1.350 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N12 door de kloof Meiringspoort in Western Cape.

Western Cape

De N12 begint samen met de N9 in George, een kleine stad aan de zuidkust van Zuid-Afrika. Men kruist hier de kustweg N2. De N9 en N12 zijn de eerste 20 kilometer landinwaarts dubbelgenummerd, waarna de N9 oostwaarts afslaat. De weg heeft gedeeltelijk 1+2 rijstroken op het dubbelgenummerde gedeelte. De N12 voert nog verder noordwaarts tot Oudtshoorn, 60 kilometer naar het noordwesten. Vanaf hier slaat de N12 oostwaarts af, en doorkruist een gebergte. Men komt dan in veel droger gebied, een nogal desolaat en afgelegen gebied waar weinig groeit. De weg voert op 1.000 meter hoogte over de hoogvlakte naar Beaufort West, waar de N12 op de N1 uit Cape Town invoegt. Beide wegen zijn dan ruim 80 kilometer dubbelgenummerd, tot net over de grens met Northern Cape.

Northern Cape

Net over de grens splitsen de N1 en N12, waarna de N12 noordwaarts voert door aan afgelegen berggebied. Er liggen weinig significante plaatsen op de route. In Britstown kruist men de N10, die naar Namibië voert. Noordelijker komt men door vrijwel onbevolkt woestijngebied, waarbij de plaatsen vaak 60 kilometer of meer uit elkaar liggen. Bij Hopetown steekt men de rivier de Oranje over, waarna de weg met lange rechte stukken over de hoogvlakte naar Kimberley loopt. Kimberley is de eerste grote stad op de route en telt 170.000 inwoners. Men kruist er de N8, die naar Bloemfontein in het oosten loopt. De N12 loopt een heel stuk parallel aan de provincie Free State, maar gaat er niet doorheen. Bij Warrenton steekt men de rivier de Vaal over, waarna de N18 afsplitst, en de N12 de grens met North West oversteekt.

North West

De N12 voert daarna noordoostwaarts, continu parallel aan de grens met Free State. De weg volgt het dal van de rivier de Vaal tot aan Bloemhof, waarna de woestijn langzaam overgaat in groenere weilanden. Erg veel begroeiing is er echter nog niet. De weg buigt langzaam naar het oosten af, en loopt via Klerksdorp en Potchefstroom richting Johannesburg. Even na Potchefstroom volgt de grens met Gauteng.

Gauteng

Vanaf Klerksdorp is de N12 een gelijkvloerse 2x2 weg. Pas bij Soweto wordt de N12 een 2x2 autosnelweg, die daarna invoegt op de N1 voor een korte dubbelnummering tot het zuiden van Johannesburg. De dubbelnummering telt 2x4 rijstroken, waarna de N12 oostwaarts afslaat en de snelweg met 2x4 rijstroken door het zuiden van Johannesburg loopt. Men kruist diverse snelwegen, zoals de M1 en R59. In het oosten van Johannesburg voegt de N12 op de N3 uit Durban in, waarna beide snelwegen langs de oostzijde van Johannesburg zijn dubbelgenummerd. Dit deel telt 2x5 rijstroken en voert door industriegebied. Ook kruist men de M2, een korte snelweg tussen het centrum en Germiston. Daarna slaat de N12 in oostelijke richting af, en telt kortstondig opnieuw 2x5 rijstroken, waarna de R24 afsplitst naar de luchthaven en Kempton Park. De N12 voert dan door de oostelijke voorsteden met 2x3 rijstroken, en men kruist de R21, een tweede snelweg naar de luchthaven. De snelweg voert daarna nog tot Benoni door stedelijk gebied, en komt dan weer in de landbouwgebieden van oostelijk Gauteng.

Mpumalanga

Na de grens met Mpumalanga daalt de bevolkingsdichtheid enorm, en er zijn zelfs enkele aansluitingen die enkel naar landbouwgebieden leiden. Bij Witbank mondt de N12 op de N4 uit, de snelweg van Pretoria naar Maputo.

Geschiedenis

De N12 is gedeeltelijk een belangrijke weg. Het deel tussen George en Kimberley heeft geen groot belang, en veel noord-zuidverkeer zal de N1/N9 verkiezen boven de N12, die te weinig grotere plaatsen verbindt. Na Kimberley voert de N12 door het dal van de Vaals en is belangrijk voor transport, met name dichter bij Johannesburg.

Oorspronkelijk werd vooral het traject vanaf Three Sisters via Kimberley naar Johannesburg ontwikkeld, in 1959 was deze route al nagenoeg volledig verhard. Dit was indertijd als de Highway 13 genummerd, in de jaren '70 werd dit deel onderdeel van de N12, vermoedelijk nadat het ontbrekende deel tussen Kangogrotte en Beaufort West was aangelegd.[1]

Het deel door Johannesburg is een drukke autosnelweg, wanneer de autosnelweg door Johannesburg exact is aangelegd is niet bekend, het laatste deel werd in 1986 geopend voor het verkeer. Dit was het laatste deel van de ringweg van Johannesburg dat werd opengesteld, mede omdat de M2 al parallel liep kon dit segment wat langer wachten dan andere delen. Daarna is de snelweg tussen 2000 en 2010 grotendeels verbreed, met diverse trajecten met 2x4 rijstroken. In de jaren daarna (2010-2013) zijn verdere upgrades uitgevoerd, waaronder de verbreding van de wegdelen met 2x5 rijstroken.

Referenties

Flag of South Africa.svg National Roads & Freeways in Zuid-Afrika Flag of South Africa.svg

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4