N13 (Mozambique)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N13 Mozambique.svg
N13 Mozambique map.png
N13
Begin Nampula
Einde Lichinga
Lengte 655 km
Route

Centrum.svg Nampula N1 Mozambique.svg

Centrum.svg Namina

Centrum.svg Neguturo

Centrum.svg Malema

Centrum.svg Cuamba

Centrum.svg Mandimba

Centrum.svg Lichinga N14 Mozambique.svg

De N13 of EN13, voluit de Estrada Nacional Nº 13, is een estrada nacional in Mozambique. De weg vormt een oost-westverbinding door het noorden van het land, vanaf Nampulo naar Lichinga, met een zijtak naar de grens met Malawi. De N13 is met 655 kilometer de op één na langste nationale weg in Mozambique.

Routebeschrijving

De N13 ten westen van Nampula.

De N13 begint in de stad Nampula op de N1. Nampula is tevens de grootste stad op de route. De N13 is in deze regio een verharde weg en voert westwaarts over de savanne. Dit is een relatief vlak gebied, waar echter geïsoleerd rotsformaties boven het landschap uitstijgen. Er liggen vrij veel dorpen op de route, maar weinig grotere plaatsen. Kenmerkend voor Mozambique is er vrij veel lintbebouwing langs de weg, maar deze is niet echt dichtbebouwd.

De N13 is vermoedelijk doorgaand verhard. De Nacala Railway verloopt op grote stukken parallel aan de N13. Op het middendeel van de route zijn bergketens die vrij ver boven het landschap uitrijzen, maar de N13 zelf kent geen substantiële hoogteverschillen. De weg voert door Cuamba, de grootste plaats op het middendeel van de route. Na Cuamba buigt de N13 naar het noordwesten af. De weg voert dan richting Mandimba. Mandimba is een grensdorp aan de grens met Malawi, waar de M3 uit Blantyre aansluit.

De N13 voert dan in noordwestelijke richting, op korte afstand parallel aan de grens met Malawi. Dit traject is geasfalteerd. Dit gebied is een plateau op circa 1.000 tot 1.200 meter hoogte en kent open savanne. De weg voert door tot het regionale stadje Lichinga, de belangrijkste plaats in het noordwesten van Mozambique. Hier eindigt ook de N14. Er is een zandweg die verder voert naar de grens met Tanzania.

Geschiedenis

De N13 groeide in de 20e eeuw uit tot de belangrijkste oost-westverbinding van noordelijk Mozambique, ook wel de Nacala Corridor genoemd. Dit werd de belangrijkste exportroute van Malawi. Tijdens de Mozambikaanse Burgeroorlog had het regeringsleger grotendeels geen controle over deze streek en in 1987 voerde Malawi een militaire interventie uit om de transportcorridor veilig te stellen. De corridor bestond uit de toen nog onverharde N13 en de Nacala Railway, naar de haven van Nacala aan de Indische Oceaan.

De weg was in het oorspronkelijke nummeringsyssteem als de EN8 genummerd. De EN8 verliep tot in Nacala. Omstreeks 2010 is het gewijzigd naar de N13.

De N13 is pas laat geasfalteerd. Voor 2010 was de weg volledig onverhard. In de periode 2010-2015 zijn al aanzienlijke delen geasfalteerd, in eerste instantie vanuit Nampula naar het westen, eerst tot aan Malema. Ook werd toen al een deel van de route tussen Mandimba en Lichanga verhard. In de periode 2017-2021 zijn de resterende delen van de N13 verhard.[1] In 2021 kwam het asfalteren tussen Malema en Caumba gereed.[2] Dit deel is door een Chinees bouwbedrijf uitgevoerd. In december 2021 kwam ook het 135 kilometer lange deel tussen Cuamba en Mandimba gereed.[3] Sinds 1 juni 2022 is er tolheffing op de N13.[4]

Referenties

Flag of Mozambique.svg Estradas nacionais in Mozambique Flag of Mozambique.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14