N14 (Mozambique)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N14 Mozambique.svg
N14 Mozambique map.png
N14
Begin Metoro
Einde Lichinga
Lengte 629 km
Route

Centrum.svg Metoro N1 Mozambique.svg

Centrum.svg Montepuez

Centrum.svg Marrupa

Centrum.svg Lichinga N13 Mozambique.svg

De N14 of EN14, voluit de Estrada Nacional Nº 14, is een estrada nacional in Mozambique. De weg vormt de noordelijkste oost-westroute van het land, vanaf Metoro tot Lichinga. De N14 is met 629 kilometer de op twee na langste nationale weg van het land.

Routebeschrijving

De N14 begint in Metoro op de N1. Metoro is een kleine plaats in het binnenland van noordelijk Mozambique. De N14 voert westwaarts en is een verharde weg en kent weinig hoogteverschillen. De weg voert door savannegebied waaruit enkele rotsformaties uitrijzen, kenmerkend voor grote delen van noordelijk Mozambique. De N14 voert door Montepuez, de grootste plaats op het oostelijk deel van de route.

Tussen Montepuez en Nungo is de N14 nog onverhard. Vanaf Nungo begint weer een verharde weg, die via Marrupa verloopt. De route stijgt geleidelijk het hoogland in. Marrupa ligt op 800 meter hoogte. Het gebied is licht heuvelachtig maar kent geen abrupte hoogteverschillen. De weg voert daarna door een afgelegen streek waar minder dorpen zijn. De N14 eindigt uiteindelijk in Lichinga, een regionaal stadje in het noordwesten van Mozambique. Hier eindigt ook de N13.

Geschiedenis

Lange tijd was de weg een weinig verbeterde zandweg. Prioriteit had indertijd de zuidelijker gelegen N13, die een directere verbinding vormt naar de haven van Nacala. De haven van Pemba had minder belang voor de transportsector. De weg was oorspronkelijk als de N242 genummerd, omstreeks 2010 werd dit de N14.

De weg is op het oostelijk deel als eerste verhard tussen Metoro en Montepuez. Dit deel was vermoedelijk in de jaren '90 al verhard. Daarna is gewerkt aan het westelijk deel tussen Marrupa en Lichinga, dat voor 2010 al verhard was. Dit is later een stuk oostwaarts verlengd tot Nungo. Op 13 december 2021 werd de verharding van 135 kilometer tussen Montepuez en Ruaça opgeleverd.[1] In december 2021 werd aangekondigd dat er financiering was gevonden om het middendeel van de N14 te asfalteren tussen Ruaça en Marrupa, evenals de rehabilitatie van de weg verder tot Lichinga.[2]

Referenties

Flag of Mozambique.svg Estradas nacionais in Mozambique Flag of Mozambique.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14