N14 (Senegal)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N14
Begin Saldé
Einde Maka Gouye (WAG)
Lengte 343 km
Route

Saldé

Linguere

Tièl

Ribo Escale

Koungheul

Maka Gouye

De N14 is een route nationale in Senegal. De weg vormt een grotendeels amper ontwikkelde zandweg door het midden van Senegal, vanaf Saldé bij de grens met Mauritanië via Linguere en Koungheul tot de grens met Gambia. De N14 is 343 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N14 begint aan de rivier de Sénégal, die de grens met Mauritanië vormt. Er is echter geen brug en alleen een provisorische veerdienst. Een klein stuk vanuit Saldé is geasfalteerd, men kruist buiten deze plaats de N2 die de primaire verharde weg van deze regio is. De verharde weg eindigt niet ver na de N2. Daarna is de weg een weinig verbeterde zandweg door woestijnachtig gebied. Dit is een lang traject door nauwelijks ontwikkeld gebied tot aan Linguere, een regiocentrum in het noordoosten van Senegal, waar men de N3 kruist.

Vanaf Linguere voert de route zuidwaarts, ook dit is een amper ontwikkelde zandweg. Zuidelijker wordt het gebied geleidelijk wat meer agrarisch en groener. De gehele route is een zandweg tot Koungheul, waar men de N1 kruist. Vanaf Koungheul gaat een zandweg verder tot de grens met Gambia bij Maka Gouye.

Geschiedenis

De N14 werd in 2012 geïntroduceerd bij een uitbreiding van het netwerk van routes nationales.[1][2] Op dat moment was nog geen enkel deel van de route verhard. In 2019 is een geasfalteerde weg van circa 10 kilometer lengte aangelegd van Saldé naar Boke Diegue op het noordelijkste deel van de route. De gehele resterende N14 was in 2022 nog een weinig ontwikkelde zandweg.

Referenties

Autoroutes & routes nationales in Senegal

A1A2

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17