N14 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N14 SA.svg
N14 SA map.png
N14
Begin Springbok
Einde Pretoria
Lengte 1.183 km
Route

Centrum.svg Springbok N7 SA.svg

Centrum.svg Upington N10 SA.svg

Centrum.svg Kuruman

Centrum.svg Vryburg N18 SA.svg

Centrum.svg Coligny

Centrum.svg Ventersdorp

Centrum.svg Krugersdorp


Afslagsymbool.svg M5 Road

Afslagsymbool.svg Middel Street

Afslagsymbool.svg R511 Road

Afslagsymbool.svg R55 Road

Knooppuntsymbool.svg N1 SA.svg

De N14 is een national road in Zuid-Afrika. De weg vormt een lange oost-westroute vanaf Springbok in het westen tot aan Pretoria in het noorden van het land. Het laatste deel rond Pretoria is over 37 kilometer als een snelweg uitgebouwd. De gehele route is 1.183 kilometer lang.

Routebeschrijving

Northern Cape

De N14 begint in het plaatsje Springbok in het westen van de provincie Northern Cape. Men kruist hier de N7, de weg vanaf Cape Town naar Namibië. De N14 voert oostwaarts door zeer afgelegen woestijngebied. Na een kleine 300 kilometer bereikt men het dal van de rivier de Oranje, die men volgt tot Upington, waar de N10 gekruist wordt. Daarna voert de weg verder oostwaarts door de woestijn, op zo'n 1.100 meter boven zeeniveau. Veel plaatsen liggen er niet op de route, meestal liggen ze minstens 50 kilometer uit elkaar. Even voor Vryburg volgt de grens met de provincie North West.

North West

De weg voert over de vlaktes naar Vryburg, circa 100 kilometer oostelijker. De woestijn maakt hier geleidelijk plaats voor groenere landbouwgebieden. In Vryburg kruist men de N18, waarna de N14 uitgestrekte landbouwgebieden ontsluit. Grotere plaatsen liggen er niet op de route, alhoewel de N14 even ten zuiden van Lichtenburg langs loopt. Vlak voor de agglomeratie Johannesburg-Pretoria bereikt men de provincie Gauteng.

Gauteng

De N14 voert noordoostwaarts, en blijft vrij lang buiten het stedelijk gebied. De N14 vormt een bypass van de voorstad Krugersdorp, waarna de weg een snelweg wordt. De N14 blijft ook hier buiten het stedelijk gebied, en telt 2x2 rijstroken. De aansluitingen liggen hier nog vrij ver uit elkaar. Pas het laatste deel door de voorstad Centurion voert door stedelijk gebied. Ten zuiden van Pretoria sluit de N14 dan aan op de N1, de snelweg van Johannesburg naar Pretoria en verder noordelijk.

Geschiedenis

De N14 voert door zeer afgelegen gebied, en is in Western Cape eigenlijk alleen belangrijk omdat het de enige verharde weg in een omvangrijk gebied is. Het westpunt van de weg, het dorpje Springbok, is amper van belang, dus voor doorgaand verkeer heeft de N14 nauwelijks een functie. Doorgaand verkeer naar Cape Town zal eerder via andere routes naar de N1 rijden. Het deel in North West ontsluit vooral landbouwgebieden, en heeft iets meer belang, maar door het gebrek aan grote steden is alleen het laatste deel in Gauteng als snelweg uitgebouwd. In 2019 is het deel tussen de N1 en R55 in Centurion van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed.

Referenties


National Roads & Freeways in Zuid-Afrika

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4