N16 (Mali)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N16 FR.svg
N16 Mali map.png
N16
Begin Konna
Einde Gao
Lengte 740 km
Route

Centrum.svg Konna N15 FR.svg

Centrum.svg Niafunke

Centrum.svg Tonka

Centrum.svg Goundam

Centrum.svg Tombouctou

Centrum.svg Zarho

Centrum.svg Bamba

Centrum.svg Bourem

Centrum.svg Gao N15 FR.svgN17 FR.svg

De N16 of RN16 is een route nationale in Mali. De weg vormt een oost-westroute vanaf Konna via Tombouctou (Timboektoe) naar Gao, daarbij de rivier de Niger volgend. De weg is 740 kilometer lang, de langste van Mali.

Routebeschrijving

Bij Konna splitst de N16 van de N15 uit Mopti af, die een veel kortere route naar Gao vormt. De weg verloopt eerst noordwaarts naar Niafunke, daarbij de binnendelta van de Niger kruisend. Over de hoofdstroom van de Niger bij Niafunke is geen brug, wel een veerdienst. De N16 verloopt dan noordoostwaarts langs de Niger naar Tombouctou (Timboektoe) maar is nauwelijks een weg te noemen op veel plekken, de route is volledig onverhard. Oostelijk van Tombouctou is er feitelijk geen sprake meer van een weg, maar hooguit wat sporen (pistes) in de woestijn. Het meeste verkeer gaat hier via de Niger. Zuidelijk van Bourem is er weer een zandweg die naar Gao loopt. In Gao eindigt de N16 op de N15 en N17.

Geschiedenis

De N16 is meer een route op de kaart dan een daadwerkelijke weg. Geen enkel deel van de route is geasfalteerd en een groot deel van de route oostelijk van Tombouctou bestaat feitelijk niet. Het deel tussen Konna en Niafunke is grotendeels een verbeterde zandweg, die van belang is om de rivier de Niger te bereiken. Nabij Tombouctou zijn delen ook wat verbeterd, evenals van Bourem naar Gao, maar elders varieert de weg van sporen in het zand tot non-existent.

Referenties


Flag of Mali.svg Route Nationales in Mali Flag of Mali.svg

N1N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17