N17 (Marokko)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N17
Begin Saidia
Einde Lagouira
Lengte 2.878 km
Route

Saïdia

Ahifr

Oujda

Ain Bni Mathar

Tendrara

Bouarfa

Bouanane

Boudnib

Meski

Erfoud

Rissani

Alnif

Tazzarine

Zagora

Foum Zguid

Tissint

Tata

Akka

Fam El Hisn

Assa

Zag

Esmara

....

Lagouira

De N17 of RN17 is een route nationale in Marokko. De weg vormt een zeer lange en deels theoretische route door het oosten van Marokko en de Westelijke Sahara. De N17 verloopt vanaf de Middellandse Zee in Saïdia via Oujda en diverse steden in de Sahara tot Lagouira, op het zuidpuntje van de Westelijke Sahara. In theorie is het de langste route nationale van Marokko, maar het zuidelijkste deel van Esmara tot Lagouira bestaat in werkelijkheid niet. De geplande lengte bedraagt 2.878 kilometer.

Routebeschrijving

De N17 begint in Saïdia, een kleine plaats aan de Middellandse Zee en de grens met Algerije. De N16 als kustweg eindigt hier. De N17 verloopt dan parallel aan de Algerijnse grens zuidwaarts naar Oujda. Dit gebied is gecultiveerd. In Ahfir eindigt de N2 op de N17.

De N17 verloopt dan door Oujda, de grootste stad op de route. Men kruist er de N6. Ook de A2 eindigt in Oujda. De weg verloopt zuidwaarts en stijgt naar een 1.100 meter hoge bergpas in de oostelijke Atlas. Daarna komt men in de Sahara, die hier wat hoger gelegen is. Het terrein is verder vlak en desolaat, met maar een paar dorpen in de omgeving. Bij Bouarfa sluit de N4 aan.

De N17 volgt daarna een zeer lange en desolate route door de Sahara, ten oosten en zuiden van het Atlasgebergte. De weg verloopt parallel aan de grens met Algerije, deels dicht langs de grens, deels op een veel grotere afstand. De N17 voert door een aantal regiostadjes zoals bij Errachida, Zagora en Tata. De route is verder zeer eenzaam en afgelegen. Vanaf Assa voert de N17 zuidwaarts de Westelijke Sahara in. Dit gebied kent minder hoogteverschillen. Het traject van Assa tot Esmara is niet volledig verhard, deels is dit een piste.

Zuidelijk van Esmara bestaat de N17 feitelijk in het geheel niet. Deze route zou zuidwaarts door de Westelijke Sahara verlopen, vermoedelijk parallel aan de afscheidingswal. Hier zijn wel pistes voor militair gebruik, maar geen doorgaande verharde weg. Officieel verloopt de N17 helemaal tot het zuidpuntje van de Westelijke Sahara tot aan Lagouira, tegenover de Mauritaanse stad Nouadhibou. Op deze route kruist men nog de N1 nabij de grens met Mauritanië, in de praktijk is hier geen wegverbinding.

Geschiedenis

De N17 verliep oorspronkelijk alleen van Oujda tot Figuig in Oost-Marokko. Deze route was 370 kilometer lang. In 2018 is de N17 drastisch gewijzigd tot de langste route nationale van Marokko, die noord-zuid door het volledige oosten van Marokko en door de hele Westelijke Sahara verloopt, vanaf de Middellandse Zeekust in Saidia tot aan Lagouira op het zuidpuntje van de Westelijke Sahara. Deze route bestaat in de praktijk niet volledig, maar heeft wel een geplande lengte van 2.878 kilometer. De oorspronkelijke N17 valt grotendeels samen met het noordelijk deel van de nieuwe N17.

De N17 was voorheen als de N10 genummerd tussen Bouarfa en Errachidia, als de N13 tussen Errachidia en Rissani en de N12 tussen Rissani en Assa. De N12 is de langste route nationale die is opgegaan in de N17.

De N17 is een niet heel erg belangrijke route, omdat er behalve beginpunt Oujda geen grote steden aan liggen. Wel is de N17 van enig militair belang omdat het langs de grens met Algerije loopt. Er is wel een grenspost bij Figuig, maar de grens met Algerije is sinds 1994 gesloten.

De voormalige N12 tussen Rissani en Assa is niet een heel belangrijke verbinding, in deze regio vormt de noordelijker verlopende N10 een belangrijkere verbinding. In 2012 zijn een aantal lange delen van de N17 in dit gebied geasfalteerd. Het betreft voornamelijk de N17 in de ruime regio Zagora. Rond 2012 is het deel tussen Foum Zguid en Zagora geasfalteerd. Feitelijk betrof dit de aanleg van een geheel nieuwe weg. Het deel tussen Zagora en Taghbalt is ook circa 2013 geasfalteerd. Deze delen waren destijds de laatste route nationales in Marokko die geasfalteerd werden.

Referenties


Routes nationales in Marokko

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N19N21N23N25N27N29