N17 (Tunesië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N17
Begin Tabarka
Einde Thelepte
Lengte 275 km
Route

Tabarka

Ayn Darahim

Firnanah

Jendoubah

El Kef

Tajerouine

Talah

Kasserine

Thelepte

De N17 of RN17 is een route nationale in Tunesië. De weg vormt een noord-zuidroute in het noordwesten van het land, vanaf Tabarka via El Kef naar Thelepte. De N17 is 275 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N17 verloopt vanaf Tabaraka aan de noordkust tot de N15 in Thelepte. De weg kruist op zijn route een groot deel van de oost-westroutes van Tunesië. Er liggen echter niet veel grotere plaatsen op de route, de belangrijke stad is El Kef en die is relatief klein. De N17 doorkruist valleien en verloopt door heuvelland, deels met lage bergen. Het noordelijk deel van Tabarka tot Firnanah is nogal bochtig en kent behoorlijk wat hoogteverschillen. Ook de noordelijke toegang tot El Kef is bochtig en steil, de rest is relatief vlak ondanks dat delen op meer dan 800 meter boven zeeniveau verlopen. Bij El Kef is een dubbelnummering met de N5. Eindpunt Thelepte is een kleine plaats.

Geschiedenis

De oorspronkelijke N17 die in de Franse koloniale tijd in 1914 werd vastgesteld was een langere route vanaf Tabarka tot Sousse. Deze vormde een haak door het noorden en midden van Tunesië. Alleen het deel ten noorden van El Kef valt samen met de hedendaagse N17. Het traject van El Kef tot Thelepte was indertijd als de N23 genummerd.

In 1931 was al een groot deel van de route een verharde weg, behalve het zuidelijkste deel van Talah tot Thelepte. De N17 doet geen grotere steden aan en is daardoor ook niet substantieel opgewaardeerd, alhoewel het wel één van de weinige doorgaande noord-zuidroutes in het binnenland van Tunesië is.

Referenties


Routes nationales in Tunesië

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20