N17 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N17 SA.svg
N17 SA map.png
N17
Begin Johannesburg
Einde Oshoek
Lengte 338 km
Route

Centrum.svg Johannesburg

Afslagsymbool.svg Wemmerpan Road

Afslagsymbool.svg M19 Road

Afslagsymbool.svg Heidelberg Road

Knooppuntsymbool.svg N3 SA.svg

Afslagsymbool.svg Wits Rifles Drive

Afslagsymbool.svg Osborn Road

Afslagsymbool.svg Rondebult Road

Afslagsymbool.svg R23 Road

Afslagsymbool.svg Denne Road

Afslagsymbool.svg Ergo Road

Afslagsymbool.svg Tonk Meter Drive


Centrum.svg Springs

Centrum.svg Devon

Centrum.svg Bethal

Centrum.svg Ermelo N2 SA.svg N11 SA.svg

Centrum.svg Oshoek

Flag of Swaziland.png MR3 (Swaziland)

De N17 is een national road in Zuid-Afrika. De weg vormt een oost-westverbinding in het oosten van het land, vanaf Johannesburg tot aan de grens met Swaziland bij Oshoek. De weg is in de agglomeratie Johannesburg als een snelweg uitgebouwd over 40 kilometer, en nog eens 50 kilometer als ongelijkvloerse enkelbaans 2+1-weg. De totale route is 338 kilometer lang.

Routebeschrijving

Gauteng

De N17 begint ten zuiden van het centrum van Johannesburg, en is de enige national road in Zuid-Afrika die echt in de stad zelf begint of eindigt. De snelweg bedient voornamelijk een industriële as, en telt 2x2 rijstroken. Vanaf Heidelberg Road liggen 2x3 rijstroken, waarna de N17 zonder aansluiting onder de N12 doorgaat, en daarna een groot klaverblad met de N3 kent. Daarna volgt het tolstation en liggen 2x3 rijstroken door de oostelijke voorsteden van Johannesburg. Vanaf Boksburg liggen 2x2 rijstroken, waarna de snelweg bij Springs overgaat in een enkelbaans ongelijkvloerse autoweg. Dit deel voert door dunbevolkt landbouwgebied, waarna de autoweg na circa 50 kilometer eindigt, en men verder gaat over de reguliere N17.

Mpumalang

Men passeert door Bethal, en later door het stadje Ermelo, een belangrijk knooppunt in oostelijk Zuid-Afrika. Men kruist hier de N11, en de N2 uit Durban eindigt hier. De N17 voert dan door een vlak gebied met enige meren, waarna wat bossen en heuvels volgen. Men komt steeds dichter bij de grens met Swaziland die bij Oshoek volgt. Aan de Swazilandse zijde gaat de MR3 verder, een korte snelweg naar Mbabane.

Geschiedenis

De N17 is een vrij belangrijke weg, en de enige national road die direct Swaziland ontsluit. Het deel door Johannesburg is naar snelweg verbreed, en ten oosten van Johannesburg nog een flink eind over een nieuw, ongelijkvloers tracé aangelegd. De snelweg is in de jaren 80 aangelegd, het nieuwe tracé ten oosten van Springs opende in 1990 voor het verkeer. Tussen 2007 en 2010 is het deel tussen Springs en Leandra over 48 kilometer gemoderniseerd en van inhaalstroken voorzien.

Toekomst

De N17 moet in de toekomst verder uitgebouwd worden. De gehele route tot de grens met Swaziland wordt gemoderniseerd en wordt een tolweg, en in de toekomst wordt een verlenging van de snelweg naar Ermelo voorzien.

Referenties


National Roads & Freeways in Zuid-Afrika

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4