N19 (Tunesië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N19
Begin Médenine
Einde Borj el-Khadra
Lengte 430 km
Route

Médenine

Bir Lahmar

Tataouine

 ?

De N19 of RN19 is een route nationale in Tunesië. De weg vormt de primaire route naar het zuiden van het land, vanaf Médinine tot in de Sahara, maar het is onduidelijk tot waar de N19 exact verloopt.

Routebeschrijving

De N19 begint in Médenine op de N1 en verloopt dan zuidwaarts de Sahara in. Het noordelijk deel van de route tot Tatouaine kent meerdere dorpen en soms nog wat geïsoleerde landbouw in een kaal woestijngebied. Volgens sommige kaarten verloopt de N19 vanaf Remada tot de grens met Libië ten zuiden van Dehiba. Deze route is volledig verhard en heeft een groot en modern grenscomplex.

Volgens overheidskaarten splitst de N19 echter voor Remada van de hoofdroute af en verloopt vanaf daar nog meer dan 250 kilometer verder zuidwaarts tot het zuidpuntje van Tunesië. Deze route is slechts gedeeltelijk verhard. Bij het zuidpuntje van Tunesië is een oase en het dorp Borj el-Khadra, maar geen officiële grensovergang met Libië of Algerije. Niet ver over de grens ligt de Libische plaats Ghadames die enige betekenis heeft. Er ligt een grenswal met een piste naar Ghadames. Zuidelijk van Ghadames is een officiële grensovergang tussen Libië en Algerije.

Geschiedenis

Het is onduidelijk welk wegnummer de N19 had in de Franse koloniale tijd, maar de weg van Médinine tot Tataouine was in 1931 al een verharde weg. Al in of voor de jaren '90 was er ook een verharde weg naar Remada en verder tot de grens met Libië bij Dehiba. Omstreeks 2015 is gestart met de bouw van een veel groter grenscomplex bij Dehiba, dat nadien echter onvoltooid was, zeker in 2022 was de grensovergang nog niet voltooid, mogelijk vanwege de aanhoudende conflictsituatie in Libië. Aan Libische kant is in 2019 echter ook gestart met het vergroten van de grensovergang.

Het traject van Remada tot het zuidpuntje van Tunesië was in 2022 niet meer dan een piste, waarbij delen door steeds verplaatsende zandduinen lopen. Onduidelijk is in hoeverre hier een betrouwbare en berijdbare wegverbinding is.

Referenties


Routes nationales in Tunesië

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20