N1 (Burundi)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 FR.svg
N1 Burundi map.png
RN1
Begin Bujumbura
Einde Cendajuru
Lengte 117 km
Route

Centrum.svg Bujumbura N3 FR.svg N4 FR.svg N5 FR.svg N7 FR.svg N9 FR.svg

Centrum.svg Mpehe N2 FR.svg

Centrum.svg Kayanza N6 FR.svg

Centrum.svg Cendajuru

Flag of Rwanda.svg NR1 Rwanda.svg

De N1 is een route nationale in Burundi. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Bujumbura via Kayanza naar de grens met Rwanda bij Cendajuru. De N1 is 117 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 begint in Bujumbura en verloopt via Kayanza naar de grens met Rwanda, waar de NR1 naar Kigali aansluit. De N1 is volledig verhard. De route stijgt de hooglanden in en kent lage ontwerpeisen, grote delen van de N1 zijn bochtig en er is veel verspreide bebouwing langs de route. Even ten oosten van Bujumbura bij Mpehe slaat de N2 naar de hoofdstad Gitega af. Kayanza is een wat grotere plaats waar men de N6 kruist. De grens met Rwanda wordt gevormd door de rivier de Kanyaru. De grensovergang heeft een eenvoudig karakter, ondanks dat het de belangrijkste grensovergang van beide landen is.

Geschiedenis

De N1 is tijdens de Belgische koloniale tijd ontwikkeld als verbinding tussen de twee voornaamste plaatsen van de kolonie Ruanda-Urundi, namelijk Bujumbura en Kigali. Bujumbura heette indertijd Usumbura en het was de enige stad van betekenis in Ruanda-Urundi. Eind jaren '50 is gestart met de bouw van een verharde weg van Bujumbura naar Kigali.[1] De eerste 40 kilometer vanuit Bujumbura over de bergen kwam in 1960 gereed.[2] De weg is sindsdien weinig verbeterd en volgt de contouren van het heuvelachtige terrein. De grensovergang met Rwanda is de belangrijkste tussen beide landen en heet formeel 'Kanyara Haut'. De N1 is aangewezen als onderdeel van de Trans-Africa Highway 10.

Referenties

Flag of Burundi.svg Routes nationales in Burundi Flag of Burundi.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22