N1 (Democratische Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 FR.svg
N1 DRC map.png
N1
Begin Banana
Einde Kasumbalesa (RNR)
Lengte 3.004 km
Route

Centrum.svg Banana

Centrum.svg Boma

Centrum.svg Matadi

Centrum.svg Mbanza-Ngungu

Centrum.svg Kinshasa

Centrum.svg Kikwit

Centrum.svg Kilembe

Centrum.svg Tshikapa

Centrum.svg Kananga

Centrum.svg Mbuji-Mayi

Centrum.svg Mwene-Ditu

Centrum.svg Kamina

Centrum.svg Likasi

Centrum.svg Lubumbashi

Centrum.svg Kasumbalesa

Flag of Zambia.svg T3

De N1 of RN1 is een route nationale in de Democratische Republiek Congo. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, vanaf Banana via Matadi, Kinshasa, Kikwit, Kananga, Mbuji-Mayi en Lubumbashi naar de grens met Zambia bij Kasumbalesa. De N1 is de belangrijkste weg van het land en is 3.004 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 verloopt met een boog door het zuiden van de Democratische Republiek Congo. Het beginpunt is het kustplaatsje Banana aan de Atlantische Oceaan, bij de monding van de rivier de Congo. De weg verloopt dan via Matadi, de belangrijkste havenstad van Congo en vervolgens naar de metropool Kinshasa. Vanaf daar verloopt de route veelal oostwaarts tot de grote stad Mbuji-Mayi en dan zuidwaarts naar Lubumbashi, de tweede stad van het land. De N1 eindigt na ruim 3.000 kilometer op de grens met Zambia, vanwaar de Zambiaanse T3 verder gaat richting Kitwe.

De N1 is de belangrijkste weg van de Democratische Republiek Congo. Het grootste deel van de verharde kilometers in Congo is in de N1, alhoewel significante delen nog onverhard zijn en onberijdbaar kunnen zijn na de moesson. Het deel tussen Matadi en Kinshasa is van groot belang als exporthaven van Congo. De route in Kinshasa is relatief goed uitgebouwd, een deel van de route telt 2x4 rijstroken. De N1 is tussen Kinshasa en Kimpoko met 2x2 rijstroken uitgevoerd over een afstand van 50 kilometer. Dit wordt wel eens de "snelweg" van Congo genoemd, alhoewel er wel twee rijbanen zijn, heeft de weg geen ongelijkvloerse kruisingen.

De N1 verloopt door relatief vlak gebied, wat vaak vrij open is, de dichte jungles zijn verder naar het noorden. Op het middendeel van de route liggen drie grote steden, namelijk Kikwit, Kananga en Mbuyi-Maji. Hier liggen de slechtst begaanbare delen van de N1. Het westelijke deel is inmiddels geasfalteerd vanaf Kinshasa tot aan Tshikapa, maar de rest is verder vrijwel volledig onverhard en slecht begaanbaar. Alleen in Mbuyi-Maji is de weg geasfalteerd. In het zuiden van Congo verloopt de N1 over een plateau op ruim 1.000 meter hoogte. Hier is ook de mijnbouwstad Lubumbashi gelegen. Rond Lubumbashi is de N1 geasfalteerd, maar enkelbaans. De route van Lubumbashi naar de grens met Zambia is ook geasfalteerd.

Geschiedenis

De N1 is grotendeels tijdens de Belgische koloniale tijd voor de jaren 60 aangelegd. De conditie van de N1 is verslechterd in de loop der jaren, met name tijdens de oorlogen van de jaren 90. In 1983 opende de Pont Matadi bij Matadi in het westen van het land. Dit is een hangbrug over de rivier de Congo. Het is de enige brug over de rivier over een afstand van 2.800 kilometer. Sinds circa 2009 worden delen van de N1 geasfalteerd, met name door China. Op 2 september 2010 opende president Kabila de Pont du Cinquantenaire over de rivier de Lwange op de grens van de provincies Kwilu en Kasai, tussen Kikwit en Kananga. In 2011 zijn delen van de route in Kinshasa naar 2x4 rijstroken verbreed.

Circa 2017-2018 is een lang traject van Kikwit naar Tshikapa geasfalteerd.[1] Dit is feitelijk een geheel nieuw aangelegde weg met een relatief modern ontwerp. Op 31 oktober 2018 werd hiervan 104 kilometer tussen Batshamba en Pont Loange in gebruik genomen. Dit deel is door de Europese Unie voor € 113,7 miljoen gefinancierd.[2] Het traject van Kinshasa naar Tshikapa (870 kilometer) kon vanaf 2019 in 13 uur worden afgelegd.[3] In Tshikapa is een tweede brug over de rivier de Kasaï aangelegd, onderdeel van een nieuwe traverse van asfalt door de stad. Op 23 oktober 2020 stortte de oude brug echter in voordat de nieuwe brug gereed was.[4] Het duurde een jaar om de brug te herstellen.[5]

Toekomst

Met Chinese steun is het gepland om de N1 volledig te asfalteren. Delen van de route zijn slecht tot vrijwel onbegaanbaar, met name in het midden van Congo. De N1 is de belangrijkste weg van het land, en wanneer volledig geasfalteerd zal het aantal verharde kilometers in Congo met 30% stijgen ten opzichte van 2005, alleen al door de N1.

Referenties

Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Route Nationales in de Democratische Republiek Congo Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9