N1 (Frans-Guyana)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 FR.svg
N1 French Guiana map.png
N1
Begin Cayenne
Einde Saint-Laurent-du-Maroni
Lengte 258 km
Route

Centrum.svg Cayenne N2 FR.svg

Centrum.svg Tonate

Centrum.svg Kourou

Centrum.svg Sinnamary

Centrum.svg Iracoubou

Centrum.svg Laussat

Centrum.svg Saut-Sabbat

Centrum.svg Saint-Laurent-du-Maroni

De N1 of RN1 is een route nationale in Frans-Guyana. De weg vormt een oost-westroute langs de noordkust, vanaf de hoofdstad Cayenne tot aan Saint-Laurent-du-Maroni aan de grens met Suriname. De N1 is 258 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 begint in Cayenne, de hoofdstad en grootste stad van Frans-Guyana. In Cayenne begint ook de N2. De N1 telt in Cayenne deels 2x2 rijstroken met rotondes, waarna men via de tweestrooks Pont du Larivot de rivier de Cayenne over. De N1 voert daarna noordwestwaarts langs de noordkust van Frans-Guyana. De N1 loopt nergens direct langs zee, maar enigszins landinwaarts. De eerste 150 kilometer in het département Cayenne voert door een streek van enkele kilometers breed die gecultiveerd is. De laatste 80 kilometer voert wat verder landinwaarts door dichte jungle. De N1 loopt rond het Guiana Space Centre, de ruimtebasis van Kourou. De N1 eindigt in Saint-Laurent-du-Maroni, een kleine stad gelegen aan de rivier de Maroni, die de grens met Suriname vormt. Ter plekke is geen brug, maar wel een kleine veerdienst.

Geschiedenis

De N1 ontstond in 1951 en is een voortzetting van de historische Route Coloniale 1. Al sinds creatie in 1951 volgt de N1 min of meer huidige route van Cayenne naar Saint-Laurent-du-Maroni, maar de route is een aantal keer aangepast, en heeft gevarieerd in lengte van 239 tot 258 kilometer. De grootste aanpassing was de omlegging van de N1 rond de ruimtebasis van Kourou, oorspronkelijk liep de N1 over het terrein van de ruimtebasis. Dit werd in 1991 gewijzigd naar de omlegging door de jungle, een 50 kilometer lang tracé dat tussen 1987 en 1991 is aangelegd. Tussen 1974 en 1976 is de Pont du Larivot over de rivier de Cayenne bij de stad Cayenne aangelegd. In 1999 is een klein stuk van de N1 in Cayenne naar 2x2 rijstroken verbreed. Op 15 april 2014 opende de eerste ongelijkvloerse kruising van Frans-Guyana in Cayenne voor het verkeer.[1]

Toekomst

Bij Saint-Laurent-du-Maroni is een grensbrug over de rivier de Maroni (Marowijne) gepland, zodat verkeer naar Suriname kan zonder van een veerdienst gebruik te hoeven maken. Daarbij wisselt het verkeer van rechts rijden in Frans-Guyana naar links rijden in Suriname.

Referenties

Route Nationales in Frans-Guyana

N1N2