N1 (Gabon)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 FR.svg
N1 Gabon map.png
N1
Begin Libreville
Einde Ndende (RCB)
Lengte 545 km
Route

Centrum.svg Libreville

Centrum.svg Nzong

Centrum.svg Nzeng-Bour

Centrum.svg Lambaréné

Centrum.svg Mouila

Centrum.svg Ndende

Flag of the Republic of the Congo.svg N3

De N1 is een route nationale in Gabon. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Libreville tot aan de grens met de Republiek Congo in het zuiden van het land. De weg is 545 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 begint in de haven bij het centrum van Libreville en is in eerste instantie een vierstrooks weg. Na 5 kilometer kruist men de A1, de bypass van Libreville, waarna de N1 geleidelijk het stedelijk gebied verlaat. De route voert eerst oostwaarts, totdat bij Nzong de N5 naar het noordoosten afslaat, en de N1 naar het zuidoosten afbuigt. De N1 voert door de dichte jungle van Gabon. In Lambaréné steekt men de grote rivier de Ogooué over via een brug. De route voert dan verder zuidwaarts, waarna de jungle richting zuiden wat minder dicht wordt en er ook open velden zijn. In dunbevolkt gebied volgt dan de grens met de Republiek Congo, vanwaar de Congolese N3 verder gaat naar Loubombo en Brazzaville.

De N1 is naar verluidt tot Lambaréné geasfalteerd. Ten zuiden van Lambaréné zou de N1 een zandweg zijn die in het regenseizoen slecht tot onbegaanbaar is.

Geschiedenis

De N1 is de primaire noord-zuidverbinding langs de westkust van dit deel van Afrika. Veel doorgaand verkeer naar de Republiek Congo is er echter niet, vanwege de instabiliteit in dat land. De weg is vermoedelijk in de Franse koloniale tijd aangelegd, die in 1960 eindigde. In de jaren 80 is langs het noordelijk deel van de N1 de Trans-Gabon Railway parallel aangelegd. Dit project bracht het land op de rand van faillissement vanwege de hoge kosten.

Tussen september 2020 en 2023 is 780 kilometer van de N1 en N3 tussen Libreville en Franceville opgewaardeerd met een PPS project. Het project kostte $ 1 miljard.[1] Voor de upgrade werd de Société autoroutière du Gabon opgericht.[2] Het westelijkste deel tussen Libreville en Ntoum wordt met 2x2 rijstroken aangelegd.[3]

Referenties

Flag of Gabon.svg Route nationales in Gabon Flag of Gabon.svg

N1N2N3N4N5N6

A1