N1 (Ghana)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1
Begin Elubo
Einde Aflao
Lengte 540 km km
Route

A100

Elubo

Sekondi-Takoradi

Cape Coast

Accra

Sogakope

Aflao

De N1 is een national route in Ghana. De weg vormt de kustroute van het land, vanaf de grens met Ivoorkust via Sekondi-Takoradi en de hoofdstad Accra naar de grens met Togo bij Aflao. De N1 is 540 kilometer lang.

Routebeschrijving

De George Walker Bush Motorway in Accra.

De N1 volgt globaal de kustlijn van Ghana, maar loopt veelal niet direct langs de kust, met name in het westen ligt de N1 een stukje verder landinwaarts. De weg verloopt vanaf de grens met Ivoorkust bij Elubo tot de grens met Togo bij Aflao. De weg is volledig geasfalteerd en is buiten Accra grotendeels een enkelbaans weg die niet hoogwaardig is uitgebouwd. In de stad Sekondi-Takoradi telt de weg deels 2x2 rijstroken. De N1 voert door de regio Accra zo'n 80 kilometer door bebouwd gebied. Het centrale deel van de route door de regio Accra wordt gevormd door de George Walker Bush Motorway en de aansluitende Accra - Tema Motorway. Deze vormen een oost-westverbinding door de noordelijke buitenwijken en zijn de drukste wegen van Ghana. De grootste brug van de N1 ligt over de rivier de Volta op het oostelijkste deel van de route. Deze brug is circa 650 meter lang.

Geschiedenis

Er is niet veel bekend van de historie van de N1. De route is pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld als een doorgaande wegverbinding, oorspronkelijk in de Britse koloniale periode was er geen doorgaande weg op het westelijk deel van de route. De weg van Takoradi naar Accra verliep verder noordelijk via Agona Swedru en Adeiso. Pas later is een route dichter langs de kust ontwikkeld.[1] Tussen Accra en de grens met Togo was al wel een doorgaande route. De huidige brug over de Volta bij Sogakope is tussen 1965 en 1967 aangelegd en heet ook wel de Lower Volta Bridge.

De Accra - Tema Motorway is één van de oudste autosnelwegen in Afrika en opende in 1965 voor het verkeer.[2] Het verlengdstuk, de George Walker Bush Motorway, is pas veel later aangelegd en opende in 2012 voor het verkeer.

Begin jaren 2000 is een circa 15 kilometer lang deel in de westelijke voorsteden van Accra naar 2x3 rijstroken verbreed tot aan Kasoa, dit is gedeeltelijk een tolweg. Omstreeks 2012 is de aansluiting op de George Walker Bush Motorway omgevormd tot trompetknooppunt. Op 16 mei 2020 opende een nieuwe ongelijkvloerse aansluiting ter hoogte van Tema, die een rotonde verving.[3]

Referenties

Hoofdwegennet in Ghana

George Walker Bush MotorwayAccra - Tema Motorway

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N16N18