N1 (Guinea-Bissau)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1
Begin Bissau
Einde Buruntuma (RG)
Lengte 260 km
Route

Bissau

Bantajã Assà

Bafatá

Gabú

Buruntuma

N9

De N1 of EN1 is een estrada nacional in Guinea-Bissau. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Bissau tot de grens met Guinea bij Buruntuma. De N1 is 260 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 in Bissau.

De N1 begint in de hoofdstad Bissau. In de stad is de weg een stadsweg met 2x2 rijstroken. De weg voert langs de luchthaven van Bissau en in het noorden van de stad splitst de N2 naar Senegal af. De N1 draait daarna naar het oosten en voert langs de noordzijde van het estuarium van de rivier de Geba. De weg voert door vlak terrein met een afwisseling van savanne en wat bebossing. Het platteland is niet heel dichtbevolkt. De N1 kent relatief lange en rechte trajecten en er zijn weinig grotere bebouwde kommen. Er liggen slechts enkele wat grotere dorpen op de route, zoals Bafatá en Gabú. In het oosten van het land is de N1 onverhard. De weg voert dan tot aan de grens met Guinea bij Buruntuma, waar de Guinese N9 verder gaat naar Koundara.

Geschiedenis

De weg is ten tijde van de Portugese koloniale tijd ontwikkeld. In 2006 werd het als de N1 genummerd. De weg is van oudsher de belangrijkste weg van het land, het verbindt de hoofdstad Bissau met Gabú, de grootste plaats in het oosten van Guinea-Bissau. In 2020 was de weg niet verder dan Gabú geasfalteerd, het oostelijk deel is onverhard waarbij het grenstraject met Guinea amper op een weg lijkt, dit zijn feitelijk sporen in het zand.

In de hoofdstad Bissau telt de weg 2x2 rijstroken. Dit is de best uitgebouwde weg van het land. In 2011 is een kruispunt met de Estrada da Granja do Pessube in Bissau omgevormd tot een verkeersplein.

Referenties


Estradas nacionais in Guinea-Bissau

N1N2N3N4N5