N1 (Kameroen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 FR.svg
N1 Cameroon map.png
N1
Begin Yaoundé
Einde Kousséri (TCH)
Lengte 1.660 km
Route

Centrum.svg Yaoundé N2 FR.svgN3 FR.svgN10 FR.svg

Centrum.svg Obala N4 FR.svg

Centrum.svg Batchenga N15 FR.svg

Centrum.svg Nanga-Eboko

Centrum.svg Diang N18 FR.svg

Centrum.svg Bertoua N10 FR.svg

Centrum.svg Garoua-Mboulai

Centrum.svg Lokoti N6 FR.svg

Centrum.svg Ngaoundéré N15 FR.svg

Centrum.svg Gidjiba N13 FR.svg

Centrum.svg Garoua

Centrum.svg Maroua

Centrum.svg Mora N14 FR.svg

Centrum.svg Doubabé

Centrum.svg Kousséri

Flag of Chad.svg

De N1 of RN1 is een route nationale in Kameroen. De weg vormt een noord-zuidroute die met een boog door het land verloopt, vanaf de hoofdstad Yaoundé via Bertoua, Ngaoundéré, Garoua en Maroua naar de grens met Tsjaad bij Kousséri. De N1 is de langste weg van het land en is 1.660 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 voert vanuit de hoofdstad Yaoundé in eerste instantie 30 kilometer noordwaarts naar Obala. In het stedelijk gebied van Yaoundé is de N1 een belangrijke weg met 2x2 rijstroken. Het gehele traject van Yaoundé naar Obala kent een lange serie lintbebouwing, die naar het noorden toe minder dicht wordt. Bij Obala splitst de N4 naar Bafia af. De N1 buigt hierna naar het noordoosten, vervolgens oosten af. Op dit traject voert de N1 ruim 250 kilometer in oostelijke richting, door een gebied met weilanden en bebossing. Deze streek is dunbevolkt. Men bereikt dan de stad Bertoua, waar men de N10 kruist via een dubbelnummering.

Vanaf Bertoua buigt de N1 naar het noordoosten af. Dit traject voert uiteindelijk tot vlak voor de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek bij Garoua-Mboulaï, waar de N1 vervolgens de grens enige tijd volgt. Dit traject voert hoofdzakelijk door glooiend weidegebied. Dit is een grote agrarische regio. De weg voert dan noordwaarts door het midden naar het noorden van Kameroen. Hier liggen enkele regiosteden zoals Ngaoundéré, Garoua en Maroua. Het terrein blijft hier glooiend tot licht heuvelachtig en wordt naar het noorden toe geleidelijk droger, waar het gebied overgaat in de Sahel.

Noordelijk van Garoua voert de weg al vrij dicht langs de grens met Tsjaad, maar blijft dan nog een lang stuk door het uitgestrekte noorden van Kameroen verlopen. Dit gebied is duidelijk droger en krijgt lichte woestijnkenmerken. In het noorden van Kameroen voert de N1 dicht langs de grens met Nigeria. De N1 voert echter net niet helemaal tot aan het noordpuntje van Kameroen, maar buigt naar het oosten af tot aan Kousséri aan de grens met Tsjaad. Hier volgt een brug over de rivier de Logone, die de grens met Tsjaad vormt. Aan de overzijde ligt de Tsjadische hoofdstad N'Djamena.

N1A

De N1A is een 75 kilometer lange aftakking van de N1 in het uiterste noorden van Kameroen. Dit is de noordelijkste route nationale van het land en verloopt vanaf de N1 in Doubabé Krénak tot de grensovergang met Nigeria bij Fotokol. Deze weg is echter een onverharde zandweg in slechte conditie. Aan de Nigeriaanse zijde sluit de A3 naar Maiduguri aan.

N1B

De N1B is een 35 kilometer lange zijtak van de N1 in het noorden van Kameroen, vanaf Mora via Kolofata naar de grens met Nigeria. De weg is onverhard en er is geen formele grensovergang naar Nigeria.

N1C

De N1C is een 65 kilometer lange zijtak van de N1 vanaf de stad Garoua tot de grens met Nigeria bij Demsa. Deze weg is tussen Garoua en Gashiga geasfalteerd, tussen Gashiga en de grens met Nigeria is de weg onverhard. Er is geen formele grenspost, er gaan alleen karrensporen de grens over.

N1D

De N1D is een 1 kilometer lange zijtak van de N1 in de stad Garoua-Mboulaï naar de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het is onderdeel van de geasfalteerde weg naar Bangui. Garoua-Mboulaï moet niet verward worden met de stad Garoua die honderden kilometers noordelijker ligt. De N1D sluit aan op de Centraal-Afrikaanse N3.

Geschiedenis

In 1962 is 71 kilometer vanuit Garoua richting Mora aangelegd als verharde weg. In 1972 kwam de weg gereed tot aan de grens met Tsjaad bij Kousseri. Tussen 1972 en 1975 is 290 kilometer van de N1 tussen Ngaoundéré en Garoua aangelegd als een zes meter brede weg, die 17 kilometer korter was dan de voorgaande zandweg.[1] Hiermee ontstond in Noord-Kameroen al een lang traject doorgaande weg van Ngaoundéré tot de grens met Tsjaad bij Kousseri over een lengte van circa 740 kilometer.

Tussen 1964 en 1975 is door de regering van Kameroen een spoorlijn aangelegd van Yaoundé naar Ngaoundéré, waardoor er vanaf dat moment een doorgaande transportverbinding was die noord-zuid door heel Kameroen liep. Ngaoundéré was een belangrijk overslagcentrum voor goederen uit het binnenland die bedoeld waren voor de export vanuit Douala. Deze verbinding was ook van groot belang voor Tsjaad.

Echter mede vanwege de spoorlijn van Yaoundé naar Ngaoundéré was de N1 nog langere tijd onverhard op dit parallel verlopende traject. In 1995 was er nog een 800 kilometer lang deel van Obala tot Ngaoundéré dat onverhard was.[2] Het deel van Bertoua tot Garoua-Mboulaï is omstreeks 2003 verhard. Pas tussen 2009 en 2016 is de weg ook over 245 kilometer tussen Garoua-Mboulaï en Ngaoundéré verhard.[3] Het is onduidelijk of de N1 tussen Yaoundé en Bertoua wel doorgaand verhard is. Sinds 2012 is echter de N10 tussen Yaoundé en Bertoua wel doorgaand verhard.

In 2011 is een nieuwe brug over de grensrivier Logone bij Kousséri aangelegd. Deze verving een oudere, smalle brug. Buiten Yaoundé is de N1 nauwelijks verder opgewaardeerd dan de oorspronkelijke verharding.

De N1A is als aftakking naar Nigeria in Noord-Kameroen echter onverhard en verkeert in slechte conditie, dit zijn feitelijk niet meer dan sporen in het zand. Deze route is onderdeel van de Trans-Africa Highway 5 en is in het regenseizoen onberijdbaar. De route wordt voornamelijk gebruikt door voertuigen uit Nigeria en Tsjaad, waardoor de regering van Kameroen het verharden van deze weg nooit prioriteit heeft gegeven.[4]

In 2018 werd de wegnummering in Kameroen gewijzigd. De voormalige N14 van Mora naar de grens met Nigeria werd toen de N1B. Ook werd toen de N1C geïntroduceerd van Garoua tot de grens met Nigeria die de voormalige P1 en P17 verving. De N1D werd op dat moment geïntroduceerd als vervanging van de N1B van Garoua-Mboulaï tot de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek.[5]

Op 10 november 2022 is bij Obala een trompetaansluiting tussen de N1 en N4 in gebruik genomen.[6]

Yaoundé

In 2009-2010 is het Place de Djoungolo in Yaoundé ondertunneld. Dit was indertijd de eerste ongelijkvloerse kruising van de N1. In Yaoundé had de weg oorspronkelijk 2x2 rijstroken tot ter hoogte van het presidentieel paleis. Omstreeks 2009-2011 is dit ongeveer 6 kilometer verder noordwaarts verdubbeld naar 2x2 rijstroken tot de toenmalige stadsrand. In 2016-2017 is bij dit eindpunt een ongelijkvloerse aansluiting aangelegd naar een nieuw stadion.

Referenties

Flag of Cameroon.svg Routes nationales en autoroutes in Kameroen Flag of Cameroon.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22

Autoroute Kribi - LolabéAutoroute Yaoundé - DoualaAutoroute Yaoundé - Nsimalen