N1 (Mali)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 FR.svg
N1 Mali map.png
N1
Begin Bamako
Einde Kidira (SN)
Lengte 710 km
Route

Centrum.svg Bamako N5 FR.svgN6 FR.svgN7 FR.svg

Centrum.svg Kolokani

Centrum.svg Didiéni

Centrum.svg Diema

Centrum.svg Sandare

Centrum.svg Kayes

Flag of Senegal.svg N1 FR.svg

De N1 of RN1 is een route nationale in Mali. De weg verbindt de hoofdstad Bamako met de grens met Senegal bij Kidira. De weg is circa 710 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 begint in de hoofdstad Bamako in het centrum, waar ook de N5, N6 en N7 beginnen. De N1 voert vanaf Bamako eerst 200 kilometer naar het noorden. De weg is enkelbaans en komt door diverse dorpen. Het terrein is vrij vlak en wordt doorsneden door wadi's, seizoensrivieren. De omgeving van de N1 is licht begroeid. Nabij Didiéni sluit de N4 naar Nara aan. Daarna buigt de N1 naar het westen af, en loopt dan circa 500 kilometer westwaarts. De weg voert door droog savannegebied dat aan de rand van de Sahara ligt. Ten oosten van Kayes komt men door een gebergte. De stad Kayes is de enige andere grotere plaats op de route. Men steekt er de rivier de Sénégal over. Vanaf Kayes loopt de N1 verder westwaarts tot de grens met Senegal bij Kidira. Aan Senegalese zijde gaat de N1 verder naar Dakar.

Geschiedenis

De N1 is de belangrijkste weg van Mali voor de import en export, omdat het de kortste route naar de havens van Dakar is. De weg had nog lang onverharde stukken, met name het deel halverwege Bamako en Kayes dat door dunbevolkt gebied voert. Omstreeks 2010 is het laatste deel van de N1 geasfalteerd. Dit is nu deels een moderne weg, deels een wat oudere asfaltweg. In 2008 ging 51% van de handel van Mali via de N1 naar Dakar.

Tussen 2008 en 2012 is tussen Bamako en Kayes een alternatieve asfaltweg aangelegd, de zogenaamde "southern corridor" via Bafoulabé. Zowel de N1 als deze nieuwe route zijn volledig geasfalteerd.

Verkeersintensiteiten

In 2008 reden dagelijks zo'n 700 vrachtwagens op de N1 tussen Bamako en de grens met Senegal.[1]

Referenties

Flag of Mali.svg Route Nationales in Mali Flag of Mali.svg

N1N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17