N1 (Mauritanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 FR.svg
N1 RIM map.png
N1
Begin Nouakchott
Einde Ain Ben Tili (MA)
Lengte 1.350 km
Route

Centrum.svg Nouakchott N2 FR.svg N3 FR.svg

Centrum.svg Akjoujt

Centrum.svg Atar

Centrum.svg Fderik

Centrum.svg Bir Moghrein

Centrum.svg Ain Ben Tili

Flag of Morocco.svg

De N1 of RN1 is een route nationale in Mauritanië. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Nouakchott naar de grens met Marokko bij Ain Ben Tili. De route is circa 1.350 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 begint in de hoofdstad Nouakchott en loopt noordoostwaarts de Sahara in. De eerste kilometer tot de luchthaven is zesstrooks, daarna enkelbaans. De N1 is een geasfalteerde weg tot aan Ksar Torchane, even na Atar, over een lengte van 460 kilometer. Daarna is de weg een zandweg. De weg voert door eenzaam en veelal vrij vlak woestijngebied, voornamelijk bestaande uit een zandwoestijn. Er zijn maar enkele dorpen op de route, die ver uit elkaar liggen. Tevens kruist men geen andere verharde wegen.

De route is een gravelweg tot Choum, waar een tunnel door een gebergte is, om een route door Marokko te vermijden. Deze tunnel is 1.900 meter lang en verloopt zelfs onder het grondgebied van Marokko door. Vanaf Choum loopt de N1 parallel aan de Mauritania Railway, de enige spoorlijn van het land. De weg is volledig onverhard en bestaat op sommige plekken niet meer dan uit sporen in het zand. De N1 volgt de loop van de Marokkaanse grens via Fderik naar Bir Moghrein. Zelfs in deze afgelegen dorpen is de weg onverhard. Na Bir Moghrein is amper nog sprake van een zandweg, de loop van de weg varieert al naar gelang van zandstormen en zandduinen die verschuiven. In het afgelegen gebied rond Ain Ben Tili volgt de grens met Marokko, maar er is geen formele grensovergang.

Een tweede deel van de route verloopt door het uiterste noorden van Mauritanië en is een zandweg richting Tindouf in het zuidwesten van Algerije. Hier liggen geen dorpen meer in Mauritanië.

Geschiedenis

De N1 is van oudsher een enigszins belangrijke weg voor transport naar de mijnen in het noorden van Mauritanië, en verbindt de spoorlijn van noord-Mauritanië met Nouakchott. Het zuidelijke deel van de N1 is een geasfalteerde weg tussen Nouakchott en even voorbij Atar (2013).

De tunnel bij Choum is in begin jaren '60 aangelegd, oorspronkelijk bedoeld voor de spoorlijn van Zouérat naar de kust bij Nouadhibou vanwege een dispuut tussen de Fransen, die Mauritanië als kolonie hadden, en Spanje, die de Westelijke Sahara als kolonie had. De spoortunnel is nooit in gebruik genomen, aangezien de spoorlijn later door de Westelijke Sahara is aangelegd. De tunnel wordt wel gebruikt door verkeer dat de N1 volgt. De tunnel ligt in een gravelweg.

Referenties