N1 (Niger)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1
Begin Labbezanga (RMM)
Einde N'Guigmi
Lengte 1.730 km
Route

Tillabéri

Niamey

Birnin Gaoure

Dosso

Dogondoutchi

Birnin Konni

Madaoua

Maradi

Tessaoua

Zinder

Gouré

Maïne-Soroa

Diffa

N'Guigmi

De N1 of RN1 is een route nationale in Niger. De weg is de langste van het land en loopt vanaf de grens met Mali via de hoofdstad Niamey en de stad Zinder naar N'Guigmi in het oosten van het land. De N1 is 1.730 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 begint op de grens met Mali, waar de Malinese N17 verder noordwaarts gaat naar Gao. De Nigerse N1 verloopt vanaf de grens eerst 220 kilometer naar het zuidoosten, over de oostoever van de rivier de Niger naar de hoofdstad Niamey. Het terrein is licht heuvelachtig en bestaat uit droge sahel. De route van de grens naar Niamey is geasfalteerd. In de stad Niamey is de N1 deels met 2x2 rijstroken uitgerust.

Na Niamey loopt de N1 verder naar het zuidoosten, maar niet meer langs de rivier de Niger. Dit gebied bestaat ook uit de Sahelzone, met droog landschap en wat verspreide begroeiing. Het terrein is ook hier vrij vlak. De N1 blijft zuidoostwaarts lopen tot 50 kilometer voor de grens met Nigeria, en loopt dan noordoostwaarts. De N1 volgt op enige afstand de Nigeriaanse grens en verloopt lange tijd oostwaarts. Er liggen enkele kleine plaatsjes op de route. Het landschap is dor, maar rivierbeddingen en hun omgeving zijn wat groener. Men bereikt dan de stad Maradi, een belangrijk knooppunt in het centrale zuiden van Niger.

Het gebied ten oosten van Maradi is wat meer gecultiveerd, met net genoeg neerslag voor landbouw en wat droog savannelandschap. Oostelijker wordt het gebied weer woestijnachtig, rond de stad Zinder. Zinder is de oostelijke grote stad van Niger. Hier eindigt ook de asfaltweg, oostelijk van Zinder is de N1 een zandweg, alhoewel zowel ten westen als oosten van Gouré ook asfalt is. De weg voert verder door het desolate oosten van Niger en is grotendeels onverhard, behalve bij de plaatsen waar soms wat asfalt is. Na Diffa is de weg nauwelijks onderhouden en bestaat meer uit piste dan een berijdbare zandweg. De N1 voert het laatste deel naar het noordoosten en eindigt in N'Guigme, gelegen aan het Lake Chad, een deels opgedroogd meer op de grens met Tsjaad.

Geschiedenis

De weg is al sinds de jaren '70 als de RN1 genummerd, indertijd werd er nog een onderscheid gemaakt tussen de RN1E ten oosten van Niamey en de RN1W ten westen van Niamey.

De N1 is één van de belangrijkste wegen van Niger en omvat een groot deel van het geasfalteerde wegennet van Niger. In de jaren '60 is de weg tussen Niamey en Dosso geasfalteerd als één van de eerste wegenprojecten na onafhankelijkheid. Vanaf 1970 ging het asfalteren in een hoger tempo. Midden jaren '70 werd een ontbrekende schakel tussen Dosso en Maïseka geasfalteerd, kort daarna was de N1 al over een grote afstand verhard vanaf de grens met Mali tot voorbij Maradi, een afstand van circa 900 kilometer. Ook was de weg toen al in de omgeving van Zinder verhard. In de jaren '80 is de weg ook tussen Maradi en Zinder doorgaand verhard. Het is veruit de langste geasfalteerde weg van Niger. Oostelijk van Zinder is de weg maar beperkt geasfalteerd.

In 2018-2019 is de weg tussen het centrum van Niamey en de luchthaven gemoderniseerd, men noemt dit een 'voie express', alhoewel de weg 2x2 rijstroken met parallelwegen kent, maar ook rotondes heeft. De weg werd op 2 juli 2019 officieel geïnaugureerd.[1]

In de periode 2020-2022 is de N1 geasfalteerd tussen N'Guigme en de grens met Tsjaad, dit was onderdeel van een internationaal project om een verharde weg rond de noordkant van het Tsjaadmeer aan te leggen, de eerste moderne wegverbinding tussen Niger en Tsjaad.[2][3]

Referenties

Routes nationales in Niger

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22N23N24N25N26N27N28N29N30